Close

Strona 55 z 57 PierwszyPierwszy ... 5455354555657 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aemilie Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedzi
    Zastanawiałam się jedynie, czy D90 nie jest już aby starożytną konstrukcją. Dyskusja tego wątku toczyła się w 2011 roku.
    Dyskusja jest aktualna tak długo, jak długo dany sprzęt jest w sprzedaży. Ostatnio d90 wciąż można zakupić (podobno nowy) w sklepach, chociaż nikon w 2011 oficjalnie ogłosił jego koniec. Możliwe, że cichcem wznowili produkcję albo wypychają wyremontowane sztuki (było sporo zwrotów w związku z kłopotami z elektryką i połączeniem z obiektywem).

Masz rację - to staroć. Ja już bym go nie kupił. Irytuje mnie mulasty AF, który nawet w d3100 działa żwawiej. Brakuje mi trochę lepszego filmowania, bo to jest poprostu kiepskie, jeśli porównać z dzisiejszymi standardami. Jak się ma małe dziecko, to ta funkcja się przydaje. Fotki może są śliczne, ale film, nawet kilkusekundowy, oddaje 1000 razy więcej.
    Mało kto ma cały czas odpalone jedno i drugie (kamera i aparat), dlatego warto mieć taką opcję.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Dyskusja jest aktualna tak długo, jak długo dany sprzęt jest w sprzedaży. Ostatnio d90 wciąż można zakupić (podobno nowy) w sklepach, chociaż nikon w 2011 oficjalnie ogłosił jego koniec. Możliwe, że cichcem wznowili produkcję albo wypychają wyremontowane sztuki (było sporo zwrotów w związku z kłopotami z elektryką i połączeniem z obiektywem).
    Kolega miał D90 czy zna go tylko z opowiadań, tak odgrzewają go i sprzedają jako nowy.
    Nie miałem żadnych problemów z D90, konstrukcja w swoim czasie była dobra no ale parę lat minęło i rozwój elektroniki sprawił że obecnie jest to już stary model.

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Masz rację - to staroć. Ja już bym go nie kupił. Irytuje mnie mulasty AF, który nawet w d3100 działa żwawiej.
    Mam D90 i D5100 ten drugi jest młodszy od D3100 i jakoś różnicy w działaniu AF nie zauważam, chyba że mówimy o LV.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

D90 wydaje sie niesmiertelny
    z50 -

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bolth Zobacz posta
    D90 wydaje sie niesmiertelny
    Podobnie jak D300 i D700, skoro na naszych drogach jeżdżą kilkunastoletnie samochody i jest to normalne to czy używanie 5-cio letniego aparatu jest obciachem, nie każdego stać na nowy zaraz po premierze, to co dziś nowe starzeje się jeszcze szybciej.

Domyślnie

Sam an początku odrzuciłem D90 jako starocia ale coraz bardziej sie do niego przekonuję, ale nadal mimo to mam dylemat jak w temacie. Miałem chrapkę an D7k ale raczej nie skusze się, nieco za drogi. Przesiadka z D40 i tak będzie pewnie sporym krokiem naprzód i dodatkowo zaoszczędzę na szkłach a planuję kupić w końcu coś szerszego niż kit.
    D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
    Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Kolega miał D90 czy zna go tylko z opowiadań, tak odgrzewają go i sprzedają jako nowy.
    Nie miałem żadnych problemów z D90, konstrukcja w swoim czasie była dobra no ale parę lat minęło i rozwój elektroniki sprawił że obecnie jest to już stary model.

Mam D90 i D5100 ten drugi jest młodszy od D3100 i jakoś różnicy w działaniu AF nie zauważam, chyba że mówimy o LV.
    Parę razy już pisałem, że mam od niemal 5 lat d90.
    Porównywałem kiedyś z d3100 na 35/1.8g. Miałem też wcześniej sigme 30/1.4. Lipa wielka panie, kiedy d70s (też miałem) reagował zupełnie przyzwoicie.
    O dziwo, ale z 80-200/2.8 (AF-S) pracował wyśmienicie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johny42 Zobacz posta
    jeśli zależy Ci na ..., dłużej trzymającej baterii
    To ile zdjęć robi się na baterii d90, pytam z czystej ciekawości. W sobotę zrobiłem 357 fotek d5100+BS-800 i pokazuje mi stan naładowania 2/3.
    Jescze nie udało mi się w d5100 rozładować baterii (nawet po zrobieniu ponad 800 zdjęć - wesele siostry }
    A ja potwierdzę, że jak robi się wiele fotek w krótkim okresie czasowym to można ich na trzaskać mnóstwo. Puszką D5100, syn na weselu siostry prawie zapełnił kartę 64GB (JPG+NEF) na dwóch akumulatorach. Co innego jak chodzi się np. po mieście i pstryka fotki od czasu do czasu, wtedy akumulator znika w „oczach”.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    A ja potwierdzę, że jak robi się wiele fotek w krótkim okresie czasowym to można ich na trzaskać mnóstwo. Puszką D5100, syn na weselu siostry prawie zapełnił kartę 64GB (JPG+NEF) na dwóch akumulatorach. Co innego jak chodzi się np. po mieście i pstryka fotki od czasu do czasu, wtedy akumulator znika w „oczach”.
    Na stan baterii wpływa kilka czynników, jednym z ważnych jest rodzaj obiektywu jaki stosujemy. Np. szkłem bez stabilizacji zrobimy o kilkaset więcej zdjęć niż ze stabilizacją. Niemiłosiernie "tnie" baterię też ciągły tryb AF. Podgląd na zrobione zdjęcia nie ma tak wielkiego wpływu na stan baterii jak te dwie rzeczy które wymieniłem. Co prawda piszę to po własnych doświadczeniach z D90 ale myślę że dotyczy to wszystkich puszek.
    Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez otwieracz Zobacz posta
    Np. szkłem bez stabilizacji zrobimy o kilkaset więcej zdjęć niż ze stabilizacją.
    Stabilizację można wyłączyć, przecież nie używa jej się ciągle.

Domyślnie

Macie rację Panowie. Obiektyw to tylko ze stabilizacją, AF i co fotka to podgląd na Lv jak wyszło a potem lament na forum, ze bateria lipna i po 200 czy 300 zdjęciach już wysiadła.

Strona 55 z 57 PierwszyPierwszy ... 5455354555657 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów