Close

Strona 41 z 110 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Witam.
    Robiłem reinstalację systemu....w zasadzie powrót z win 8(test) na windows 7 x64.
    System na "C" a lightroom zainstalowany na "D".
    Teraz chciałbym zainstalować LR i nie stracić ustawień itd....
    Jak się do tego zabrać ????
    Proszę o instrukcję "krok po kroku" ........
    Instaluję LR i jako folder instalacyjny wskazuję......? I co dalej...co skopiować ,zamienic z poprzedniego katalogu (poprzedniej instalki...) ???

Domyślnie

Nic?

Nic nie musisz robić. Otwierasz sobie w przeinstalowanym LR stary projekt i tyle. Tam gdzie go zachowałeś. Może skonkretyzuj o jakie ustawienia chodzi, jeżeli masz specyficzne wymagania.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 07-12-2013 o 01:45

Domyślnie

Przy ponownej instalacji ale na nowy system (tzn. taki, który jeszcze nei widział LRa) preferencje masz nowe, defaultowe - ale bądźmy szczerzy: w preferencjach nic ważnego nei ma. Język programu, co czym edytować externalnie (sorry za takie spolszczenie), ustawienia wielkości na cache, kolor interface'u plus jakieś poboczne drobiazgi, do ustawienia za minutkę.

Najważniejsz dla Ciebie jako operatora bazy zdjęć jest ustawienie Catalog'u - a to powinieneś mieć zapisane ze starej wersji. To tam siedzą wszystkie edycje zdjęć, tagi, gwiazdki, cała historia, i tak dalej - czyli to, co Cię najbardziej interesuje.

Słowem zainstaluj program, wykonaj CTRL O (File > Open Catalog) i pokaż tą bazę/y z wcześniejszej instalacji i powinieneś dostać od razu dokładnie to, co miałeś wcześniej.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Ustawienia podstawowe to, jak już kolega 2pompony wspomniał, chwila. Trochę inaczej będzie w przypadku:

- własnych ustawień eksportu,
    - develop presetów (jeśli nie masz ich kopii gdzieś na dysku),
    - presetów edycji lokalnej,
    - templatek nazw plików, drukowania, slajdszołów, inteligentnych kolekcji, galerii internetowych,
    - szablonów galerii internetowych,
    - jak ktoś używa, to - panel end marków,

i jeszcze kilku opcji.

Proponuję zatem skopiować sobie przed reinstalką katalog Lightroom wraz z zawartością. W Windows 7 zlokalizowany domyślnie tu: C:\Users\(nazwauzytkownika)\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom

Czerwone rzecz jasna należy zmienić odpowiednio do nazwy użytkownika lub po prostu wkleić do paska adresu C:\%appdata%\Adobe\Lightroom
    clusca
    Fufu X

Domyślnie

O wypuścili 5.3 oficjalnie.
    http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=5693

Ciekawe czy coś poprawily z tym co @GonzoG zwracał uwagę.
    Dzisiaj wieczorem zainstaluję i dam znać.
    "Nikon"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephebeloki Zobacz posta
    O wypuścili 5.3 oficjalnie.
    http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=5693

Ciekawe czy coś poprawily z tym co @GonzoG zwracał uwagę.
    Dzisiaj wieczorem zainstaluję i dam znać.
    Jakie wnioski ? Nie wiem jeszcze, kupować na drugiego lapka Lr5 czy pójść w Aperture ? Do 6 stycznia jest promocja na Lr ale dwa razy Aperture to tylko 200 zł. drożej niż jeden przeceniony Lr.
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie LR5 problem

Witam od kilku dni mam poważny problem z programem Lightroom 5. Za każdym razem kiedy go uruchomię i chcę zacząć obrabiać jakiekolwiek zdjęcie to program zaczyna bardzo wolno działać uniemożliwiając mi od kilku dni jakąkolwiek pracę. jakby tego było mało, to wyłączenie go odsłania jeszcze jeden poważny problem, mianowicie Lightroom się wyłącza, ale w Menedżerze Zadań Windows widnieje on nadal jako włączony i co dodatkowo słychać bo wiatrak pracuje jak podczas uruchomionego programu. Programu nie uruchomię od nowa ponieważ nie da się zakończyć procesu w Menedżerze Zadań (nie reaguje na komendę) i jedynym wyjściem jest restart, ale wtedy powtarza się to samo, czyli uruchomienie, natychmiastowe spowolnienie i zawias w Menedżerze Zadań pomimo wyłączenia.

Program zachowuje się tak za każdym razem i już na prawdę nie mam pomysłu o co z nim chodzi. Z początku chodził ok aż nagle takie błędy więc pomyślałem, że rok formata nie robiłem więc spróbowałem tędy, ale jestem już po dwóch formatach windy i nadal jest tak samo, wszystko śmiga szybko jak w lapku ze sklepu prócz LR. Nawet kiedyś dla spokoju jak jeszcze było wszystko ok dokupiłem ramu by mieć spokój ale moje aktualne 8GB nawet nie chce tego pociągnąć więc jeśli to nie wina sprzętu zważywszy na to, że wcześniej i na 4GB chodził to po prostu zgłupiałem więc bardzo Was proszę o pomoc.

Z góry bardzo dziękuje za jakiekolwiek podpowiedzi.

pozdrawiam
    Adam

Uploaded with ImageShack.us

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kijopek Zobacz posta
    Witam od kilku dni mam poważny problem z programem Lightroom 5.
    Co to znaczy? Akurat tu za wiele nie pomogę, poza zadaniem kilku pytań, mogących na coś naprowadzić, ale to jednak jest podstawowe. Co się zmieniło? Napisałeś to tak, jakby wcześniej wszystko było ok, ale nagle, jednego dnia, LR5 odmówił posłuszeństwa. Jeżeli tak, to coś uległo zmianie. Albo jakieś aktualizacje (automatyczne?), albo dane, albo baza danych na której program pracuje, sprzęt, antywirusy itd.

Domyślnie

Co do aktualizacji to nic mi nie wiadomo, wszystko było ok aż któregoś dnia zacząłem obrabiać zdjęcia z folderu gdzie jest ich duża ilość (ponad 600) ale to nie powinien być żaden powód, ponieważ 200 normalnie obrobiłem. Poza tym nie ruszałem nic w plikach Lightroom, jedynie skopiowałem je sobie przed formatem więc powinno być ok ponieważ zaczeło się dziać jeszcze na starej windzie.

Domyślnie

Mogę jeszcze dodać, że udało mi się pożyczyć od fofografa na moim osiedlu inną wersję LR i jest to samo więc ja coś muszę robić lub mieć nie tak tylko co?

Strona 41 z 110 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów