Close

Strona 43 z 110 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzes Zobacz posta
    dziękuję za odpowiedzi i mam jeszcze 2 pytania:

1. mam rozumieć to że gdy zakupie lightroom students to mogę zrobić upgrade z wersji 5.0 do 5.3
    Możesz robić aktualizacje do wszystkich wersji 5.X
    2. czy ktoś mi odpowie na jakiej zasadzie odbywa się uwierzytelnienie wersji student
    na tej stronie masz wszystko wytłumaczone: http://www.xnet.pl/faq.html?grupa=adobe (fragment:"Realizacja zamówienia Adobe wersji Student Edition")

Domyślnie

dziękuję za odpowiedzi i mam jeszcze 2 pytania:

1. mam rozumieć to że gdy zakupie lightroom students to mogę zrobić upgrade z wersji 5.0 do 5.3
    Upgrade jest tylko do wyższej wersji - z 5 na 6.
    Z 5.0 do np. 5.3 to update.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kijopek Zobacz posta
    Może z tymi plikami jest coś nie tak ? ale takie miałem przed formatem więc je skopiowałem
    Może tak być. Może coś na dysku się uszkodziło. Najprościej ściągnąć z sieci wersję i zainstalować raz jeszcze. Jeżeli to nie pomoże, to można też sprawdzić, czy przypadkiem coś nie jest nie tak z pamięcią. Może któraś kość pada pomału.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 28-12-2013 o 18:29

Domyślnie

Podepnę się pod temat LR 5 z nieco innego punktu widzenia.
    Używam LR i wszystkie swoje wypociny w tym programie obrabiam. Program, w istocie swojej prosty i intuicyjny jest bez wątpienia narzędziem - dla mnie, wciąż początkującego amatora fotografii cyfrowej - prawie genialnym, zważywszy, czego potrafi dokonać. No i własnie - tu się nieco gubię. Przeglądając różne tutoriale ( także bardzo przystępny tutorial na tym Forum) nie potrafię do końca ogarnąć, co (a precyzyjniej określając - jakie suwaki) są ważne, mniej ważne i stosowane wyjątkowo. Krótko pisząc - potrzebna szybka ściąga .
    Jak dotąd, korzystam głównie z modułu "Library" - tu jest w zasadzie prosto i jasno i modułu "Develop" - tutaj
    korzystam tylko z możliwości korekty balansu bieli, ekspozycji oraz tonalności fotografii w podstawowym zakresie.
    Innymi słowy - tylko górne suwaki LR w module "Develop". Oczywiście kombinuję z wieloma suwakami, mając jednak
    wrażenie, że zamiast poprawiać - psuję fotkę, a przynajmniej "przedobrzam".
    Jaka jest zatem recepta, na poprawne, nie przesadzone bawienie się pikselami? Co trzeba, co można, a czego raczej nie ruszać W LR?
    Będę wdzięczny - nie za tutorial, bo tego nie oczekuję - ale za krótkie, treściwe porady.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kemir Zobacz posta
    Jaka jest zatem recepta, na poprawne, nie przesadzone bawienie się pikselami? Co trzeba, co można, a czego raczej nie ruszać W LR?
    Będę wdzięczny - nie za tutorial, bo tego nie oczekuję - ale za krótkie, treściwe porady.
    Taka sama jak na każde ciasto - wszystko w określonych proporcjach. Za mało - źle, za dużo - też źle.
    A dokładniej można tylko na przykładzie jednego zdjęcia przed i po. I ta recepta będzie poprawna tylko dla tego zdjęcia.

Obróbka zdjęć w LR, to skomplikowany proces gdzie każde jedno ustawienia wpływa na pozostałe. To aby poprawnie obrabiać trzeba poznać zależności pomiędzy nimi - nie ma na to szybkiej ściągi.

Możesz pobrać sobie jakieś presety i zobaczyć co one robią jakimi ustawieniami - to rozwiązanie najbliżej ściągi.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Najprzydatniejszą możliwością LR są presety i snapshoty. Celem obróbki jest zrobienie aby zdjęcie wyglądało lepiej, niż przed obróbką. Jeśli uda Ci się po przesunięciu paru suwaków osiągnąć lepszy rezultat niż był wcześniej - dodaj snapshot. Potem próbuj dalej, dodaj kolejny snapshot. Potem przejrzyj poszczególne snapshoty, zauważysz, czy nie jest gorzej. Gdy skończysz - zapisz preset. Nałóż go na inne zdjęcia (to samo możesz robić sync-em). Gdy uda Ci się zbudować bibliotekę kilkunastu/kilkudziesięciu własnych presetów obróbka zdjęć stanie się dużo szybsza - od razu będziesz mógł dowiedzieć się jak wyglądają zdjęcia w różnych ustawieniach, które zadziałały wcześniej.

Najlepszy kurs LR jaki widziałem jest tu: http://www.creativelive.com/courses/...ow-jared-platt, uczy tych przydatnych rzeczy jak zarządzanie zdjęciami, wybieranie zdjęć, obróbka - większość poradników o LR czy PS to po prostu instrukcje obsługi, a najprzydatniejsze są teksty/filmy ludzi, którzy mają duże doświadczenie.

Domyślnie

Jw za Jackiem. MZ w LR podstawą są presety, których sporo w necie znajdziesz np. w PresetsHaven. Na początek przejrzyj je sobie i na ich podstawie buduj własną bibliotekę presetów. Wymaga to z początku trochę czasu i pracy ale później obróbka będzie nie tylko znacznie łatwiejsza ale i szybka. Czas na naukę nigdy nie jest straconym.
    Nikon

Domyślnie

nie warto zakłądac nowego tematu, więc podepne się tutaj

na allegro jest spory wysyp lightrooma który był w komplecie z canonem D5 mkII zdaje się

czy nie różni się czymś taka wersja? w sensie nie tyle programowym, bo podejrzewam, że nie, ale czy np. nie ma jakiegos kruczka, że licencja ważna z dowodem zakupu aparatu czy coś?
    czy warto kupić taką wersję?
    maniak ciemniowy minoltowy
    ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
    trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
    spotter.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kux Zobacz posta
    nie warto zakłądac nowego tematu, więc podepne się tutaj

na allegro jest spory wysyp lightrooma który był w komplecie z canonem D5 mkII zdaje się

czy nie różni się czymś taka wersja? w sensie nie tyle programowym, bo podejrzewam, że nie, ale czy np. nie ma jakiegos kruczka, że licencja ważna z dowodem zakupu aparatu czy coś?
    czy warto kupić taką wersję?
    jesli wraz z zakupem dostajesz klucz to rejestrujesz ten klucz na stronie Adobe i jestes posiadaczem licencji LR, problem chyba bedzie tylko wtedy gdy ktos juz tego klucza uzyl

Strona 43 z 110 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów