Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie centralny punkt Af

Witam. Jakich uzywacie trybow,punktow af w swoich puszkach. Uzywam d7000 mam ich tam 39, ale tak naprawde w 99% uzywam srodkowego, nawet mniej czasu zajmuje mi przekadrowanie, niz latanie kwadracikiem po wizjerze W jakich sytuacjach nie powinno uzywac sie punktu srodkowego, albo lepiej go unikac? Panowie inzynierowie jednak po cos stworzyli tyle tych punktow zwlaszcza w modelach serii dxxx, oswieci mnie ktos?

Domyślnie

W statycznych zdjęciach i ja na ogół korzystam z centralnego, natomiast przy dynamicznych scenach np. idącego w Twoim kierunku dziecka ciężko by było prze-kadrować. Zanim byś to zrobił dziecko już by było poza ostrością, dlatego w takich sytuacjach zmieniam pole na to które wypada na twarzy, AF w tryb AF-C i jazda. Inny przykład to dynamiczne sceny np. ptaki - wtedy używam dynamicznych punktów AF, czyli jak obiekt na chwilę opuści pole wybrane-na ogół środkowe, to aparat ustawi ostrość na podstawie sąsiedniego pola AF. Tyle ode mnie, chętnie sam przeczytam jak to robią inni . PS. Z AF śledzenie 3D nie korzystam praktycznie w ogóle.
    DeSiedemSto

Uzależniony od dźwięku migawki

Domyślnie

Przy dużej ogniskowej (f1.8/f1.4) przekadrowanie może spowodować brak ostrości w miejscu, gdzie powinna być i wtedy lepiej wybierać odpowiedni punkt af.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Przy dużej ogniskowej (f1.8/f1.4) przekadrowanie może spowodować brak ostrości w miejscu, gdzie powinna być i wtedy lepiej wybierać odpowiedni punkt af.
    No tak, wiedziałem, że zapomniałem o czymś napisać Przy małych głębiach ostrości, zdecydowanie ostrość potrafi lekko uciec po przekadrowaniu, zwłaszcza, że rozkład głębi ostrości nie jest linią prostą itd.
    DeSiedemSto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamil_km Zobacz posta
    No tak, wiedziałem, że zapomniałem o czymś napisać Przy małych głębiach ostrości, zdecydowanie ostrość potrafi lekko uciec po przekadrowaniu, zwłaszcza, że rozkład głębi ostrości nie jest linią prostą itd.
    Chodziło Ci, że nie jest linią prostą bo jest 'prostą' płaszczyzną?

Ja używam centralnego bo tylko taki mam, przy kadrowaniu z głową nic nie ucieka nawet przy najmniejszej głębi ostrości (oczywiście jeśli coś się porusza 'zdecydowanie' to kadrowanie zwykle muszę robić w postprocesie) ale z centralnym da się żyć, trzeba tylko uważać, żeby kadrując nie pochylać puszki tylko ją przesunąć, wtedy wszystko wychodzi idealnie ostre.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Chodziło Ci, że nie jest linią prostą bo jest 'prostą' płaszczyzną?
    Tak. Chodziło mi o sferyczny rozkład GO jak na tym przykładzie (foto nr 4)
    http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=280
    DeSiedemSto

Domyślnie

Ok rozumiem, czyli jednak warto miec duzo punktow AF Wiec teraz nasuwa mi sie pytanie jak radza sobie osoby co maja tych punktow tylko 9 lub 11?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    kadrowanie zwykle muszę robić w postprocesie
    Już kolega napisał, ostrzysz tak aby było ostro i w kadrze, potem obcinasz w komputerze do żądanego efektu - KADRU , jeśli obiekt zapiernicza i AF się nie zawsze wyrabia, warto też zwiększyć głębię ustawiając wyższą przysłonę o ile jeszcze światło na to pozwala, jest wtedy szansa że obiekt załapie się w GO
    Ostatnio edytowane przez mamil_km ; 12-12-2013 o 10:34
    DeSiedemSto

Domyślnie

Ja stosuję inne niż centralny punkty ostrości głównie przy portretach sylwetek (lub "półsylwetek"). Wtedy na skrajnym końcu punktów AF wypada zwykle twarz/oczy, które chcę mieć ostre. W innych przypadkach dużo szybciej idzie mi przekadrowanie niż gmeranie "joystickiem" Czasem też przydaje się to przy fotografowaniu ze statywu, jeśli nie ustawiłem ostrości przed ustaleniem kadru

Ale przyznam ze wstydem, że do tej pory nie siadłem z instrukcją, by poczytać co i jak jest z tymi ustawieniami AF... Pewnie ułatwiłbym sobie życie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamil_km Zobacz posta
    Tak. Chodziło mi o sferyczny rozkład GO jak na tym przykładzie (foto nr 4)
    http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=280
    Tylko że to niestety ma zastosowanie w zasadzie tylko do testów bateryjkowych. W zasadzie dla niektórych szkieł to prawda ale akurat tym nie trzeba się przejmować bo na codzień i tak nie zauważysz tego na zdjęciu.

Żeby to się pojawiło musisz fotografować baterie, bo przy ludziach z odległości z jakiej fotografuję się grupę musiałbyś mieć szło o jasności pewnie z 0,5 żeby zobaczyć ten efekt.

Teoretycznie istnieje problem w praktyce raczej niespotykany.

//...telefonowane...//
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów