Close

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 73

Domyślnie

Prawdopodobnie luzy na sankach. Spróbuj lekko przekręcić.

W D300s mam to samo z SB900 jak i z SB700.
    Ostatnio edytowane przez Zen ; 30-11-2013 o 22:24

Domyślnie

Ten aparat jest wyjęty dopiero z pudelka. Zrobiłem nim okolo tysiac zdjec i zastanowiło mnie ze część miałem przestrzelonych z otroscia a używalem wspomagania af z lampy. Luzy na sankach sa mi znane z dwóch moich D700 w jednym juz wymmienialem a w drugim właśnie mmam zamiar. Sanki maja normalny luz jak w nowych sankach. Gdy wsunę lampe swobodnie to widac gołym okiemm ze lampa jest lekko przesunieta wzgledem korpusu, ale po samych sankach tego juz nie widac.

z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubalmar Zobacz posta
    Ten aparat jest wyjęty dopiero z pudelka. Zrobiłem nim okolo tysiac zdjec i zastanowiło mnie ze część miałem przestrzelonych z otroscia a używalem wspomagania af z lampy. Luzy na sankach sa mi znane z dwóch moich D700 w jednym juz wymmienialem a w drugim właśnie mmam zamiar. Sanki maja normalny luz jak w nowych sankach. Gdy wsunę lampe swobodnie to widac gołym okiemm ze lampa jest lekko przesunieta wzgledem korpusu, ale po samych sankach tego juz nie widac.
    Poruszaj lekko lampą zapiętą w sanki w lewo lub prawo. Jest luz czy nie ?.

Domyślnie

Jakiś nikon działa prawidłowo z wspomaganiem AF z lampy?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ok poczytałem i wcale sie nie uspokoiłem. gdy przekrece lampę ręką w prawo maksymalnie ile ona moze sie w sankach przestawic po przekątnej sanek to hologram jest w punkcie, lampa wzgledem aparatu jest idealnie prostopadle, a to dowodzi tego, że sanki wzgledem osi aparatu sa krzywo. W obu D700 ktore posiadam i w jednym sanki juz sa do wymmiany wszystko gra. Opisuja koledzy ze korekcja obiektywu pomaga, ok ale gdy ostrze na większy obiekt to część hologramu na niego zachodzi i ostrość jest idealna. W poniedzialek szturmuje serwis, żeby mieli korpus przebudowac to im tego nie odpuszcze. Zastanawiam sie tylko czy wysyłac do Warszawy czy do Niemiec?.. (tam puszke kupilem)

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Moje dwie puszki D700 od czterech lat bez problemu

Cytat Zamieszczone przez Zen Zobacz posta
    Poruszaj lekko lampą zapiętą w sanki w lewo lub prawo. Jest luz czy nie ?.
    Jest lekki luz ale taki maly luz mam w każdym aparacie. Jecze raz napisze, jeśli lampe przekręce w sankach tak, że stopka lammpy w sankach jest maksymalnie po przekątnej sanek to wszystko jest ok. Niestety gdy lampa tkwi równo w sankach to cała lampa jest lekko przestawiona w stosunku do korpusu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-11-2013 o 23:04

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

Przed chwilą sprawdzałem SB700 i 900 zapięte do 300s, jest idealnie w punkt.

Ok poczytałem i wcale sie nie uspokoiłem. gdy przekrece lampę ręką w prawo maksymalnie ile ona moze sie w sankach przestawic po przekątnej sanek to hologram jest w punkcie, lampa wzgledem aparatu jest idealnie prostopadle, a to dowodzi tego, że sanki wzgledem osi aparatu sa krzywo. W obu D700 ktore posiadam i w jednym sanki juz sa do wymmiany wszystko gra. Opisuja koledzy ze korekcja obiektywu pomaga, ok ale gdy ostrze na większy obiekt to część hologramu na niego zachodzi i ostrość jest idealna. W poniedzialek szturmuje serwis, żeby mieli korpus przebudowac to im tego nie odpuszcze. Zastanawiam sie tylko czy wysyłac do Warszawy czy do Niemiec?.. (tam puszke kupilem)
    Wymiana stopki na niewiele pomoże, jest wykonana z za miękkiego materiału. Ja doginam szczypcami lekko stopkę i na jakiś czas mam spokój. Zresztą AF w lampie używam sporadycznie.

Domyślnie

Ok wszystko fajnie tylko ze aparat ma dwa tygodnie i raczej w fabryce nie załozyli za luźnej stopki, a jesli to wina stopki to muszą wymienić. Kupiłem w Niemczech z trzy letnią gwarancją i mam zamiar z niej korzystać do skutku. Kurde to jest smutne co Nikon z siebie zrobił, przd kupnem D800 brałem pod uwage zmiane systemu i teraz żałuje, że tego nie zrobiłem.

Domyślnie

Ok wszystko fajnie tylko ze aparat ma dwa tygodnie i raczej w fabryce nie załozyli za luźnej stopki, a jesli to wina stopki to muszą wymienić. Kupiłem w Niemczech z trzy letnią gwarancją i mam zamiar z niej korzystać do skutku. Kurde to jest smutne co Nikon z siebie zrobił, przd kupnem D800 brałem pod uwage zmiane systemu i teraz żałuje, że tego nie zrobiłem.
    Dla mnie to jest błahostka nie warta ciągłego wysyłania do serwisu, ale jeżeli uważasz że z tym luzem luzem nie da się żyć to slij do serwisu.
    Jak to nie pomoże to zmień system, i wszystkie problemy cudownie przestaną istnieć

Domyślnie

temat już był poruszany, niestety są problemy z ostrością przy włączonym wspomaganiu z lampy. U mnie jest to samo, FF jak włącze wspomaganie w lampie. Zaoszczędziłem sobie stresów, wyłączyłem je i robię bez AF w D800 nawet w ciemnicy potrafi dobrze ustawić ostrość.
    FX+DX+Lęsy
    BLOG

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów