Prawdopodobnie luzy na sankach. Spróbuj lekko przekręcić.
W D300s mam to samo z SB900 jak i z SB700.
Szukaj
Prawdopodobnie luzy na sankach. Spróbuj lekko przekręcić.
W D300s mam to samo z SB900 jak i z SB700.
Ostatnio edytowane przez Zen ; 30-11-2013 o 22:24
Ten aparat jest wyjęty dopiero z pudelka. Zrobiłem nim okolo tysiac zdjec i zastanowiło mnie ze część miałem przestrzelonych z otroscia a używalem wspomagania af z lampy. Luzy na sankach sa mi znane z dwóch moich D700 w jednym juz wymmienialem a w drugim właśnie mmam zamiar. Sanki maja normalny luz jak w nowych sankach. Gdy wsunę lampe swobodnie to widac gołym okiemm ze lampa jest lekko przesunieta wzgledem korpusu, ale po samych sankach tego juz nie widac.
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Jakiś nikon działa prawidłowo z wspomaganiem AF z lampy?![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ok poczytałem i wcale sie nie uspokoiłem. gdy przekrece lampę ręką w prawo maksymalnie ile ona moze sie w sankach przestawic po przekątnej sanek to hologram jest w punkcie, lampa wzgledem aparatu jest idealnie prostopadle, a to dowodzi tego, że sanki wzgledem osi aparatu sa krzywo. W obu D700 ktore posiadam i w jednym sanki juz sa do wymmiany wszystko gra. Opisuja koledzy ze korekcja obiektywu pomaga, ok ale gdy ostrze na większy obiekt to część hologramu na niego zachodzi i ostrość jest idealna. W poniedzialek szturmuje serwis, żeby mieli korpus przebudowac to im tego nie odpuszcze. Zastanawiam sie tylko czy wysyłac do Warszawy czy do Niemiec?.. (tam puszke kupilem)
Moje dwie puszki D700 od czterech lat bez problemu
Jest lekki luz ale taki maly luz mam w każdym aparacie. Jecze raz napisze, jeśli lampe przekręce w sankach tak, że stopka lammpy w sankach jest maksymalnie po przekątnej sanek to wszystko jest ok. Niestety gdy lampa tkwi równo w sankach to cała lampa jest lekko przestawiona w stosunku do korpusu.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-11-2013 o 23:04
Przed chwilą sprawdzałem SB700 i 900 zapięte do 300s, jest idealnie w punkt.
Wymiana stopki na niewiele pomoże, jest wykonana z za miękkiego materiału. Ja doginam szczypcami lekko stopkę i na jakiś czas mam spokój. Zresztą AF w lampie używam sporadycznie.
Ok wszystko fajnie tylko ze aparat ma dwa tygodnie i raczej w fabryce nie załozyli za luźnej stopki, a jesli to wina stopki to muszą wymienić. Kupiłem w Niemczech z trzy letnią gwarancją i mam zamiar z niej korzystać do skutku. Kurde to jest smutne co Nikon z siebie zrobił, przd kupnem D800 brałem pod uwage zmiane systemu i teraz żałuje, że tego nie zrobiłem.
temat już był poruszany, niestety są problemy z ostrością przy włączonym wspomaganiu z lampy. U mnie jest to samo, FF jak włącze wspomaganie w lampie. Zaoszczędziłem sobie stresów, wyłączyłem je i robię bezAF w D800 nawet w ciemnicy potrafi dobrze ustawić ostrość.
FX+DX+Lęsy
BLOG
Skontaktuj się z nami