Close

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 73

Domyślnie

A nie macie tam zrobionych mikroregulacji na tych obiektywach czasem?
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Domyślnie

remos - mikroregulacji nie ma. Przynajmniej moje szkła nie mają takiej potrzeby. O ile nie używasz lampy i nie uaktywni się tzw. AF Assist Beam - wtedy konieczna jest "precyzyjna korekta AF" - w zależności od obiektywu -15, czasem -20...

Domyślnie

Miałem BF na D90 z Tamronem 17-50VC i SB-900. Po wyłączeniu wspomagania, wszystko działało dobrze. Po zakupie 24-70 2.8, tego problemu już nie było. Teraz mam D600 i z żadnym z posiadanych szkieł (24-70 2.8, 50 1.8, 70-300 VR)ten problem nie występuje. Z wyłączonym wspomaganiem da się normalnie pracować ale niesmak pozostaje. Wszystko powinno działać a niestety tak nie jest.

Domyślnie

Pytanie, czy szybciej/dokładniej byłoby ze wspomaganiem z lampy, czy z lampki w body?
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Domyślnie

Jako, że jednak wysłałem mój aparat do serwisu pozwolę sobie zamieścić krótki komentarz, który zapewne wielu z Was niestety nie zaskoczy...
    Zarówno wsparcie techniczne jak i serwis twierdzili, że problemu nie znają (dzwoniłem i wysyłałem maila z samplami) i że aparat mam wysłać, bo na pewno go naprawią. Niestety po powrocie z serwisu, otrzymałem informację, że sprzęt działa zgodnie ze specyfikacją techniczną producenta i BF jak, był tak jest. Pozostaje faktycznie wyłączyć wspomaganie AF w lampie i trzymać kciuki, by AF dał sobie radę bez tego...

Domyślnie

Ja od razu wyłączyłem wspomaganie i wszystko jest ok
    Ze wspomaganiem działało j.w.

Domyślnie

Serwis powinien zmienić techników.
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KamilM Zobacz posta
    Serwis powinien zmienić techników.
    oczywiście, w całej europie...
    miałem i irytowałomnie to
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sek1973 Zobacz posta
    Zarówno wsparcie techniczne jak i serwis twierdzili, że problemu nie znają
    Ewidentne kłamstwo.
    Dzwoniłem z rok temu do serwisu Nikona, też twierdził pan, że pierwsze słyszy.
    W trakcie rozmowy jednak sobie "przypomniał", że zna problem.
    Jedyne rozwiązanie problemy to gdyby znalazło się X nieleniwych osób i zrobiło pozew zbiorowy.
    Pryz odpowiednio dużej liczbie klientów może by się obudzili.
    Ale ja jestem leniwy

Domyślnie

Mam gorącą prośbę do posiadacza D800 i SB910. Kupiłem D800 i oczywiście kłopoty z af. W domu kilka testów i zaskoczyła mmnie pewna sprawa, ostrząc w punkt odległy o około 3 metry od aparatu, centralny pomiar i co dla mnie najważniejsze, ostrzenie ze wspomaganiem autofokusa z lampy. Punkt pomiaru na obiekt, a hologram dokladnie obok obiektu o całą szerokość pola af. Ustawialem ostrość dokładnie na włącznik światła w pokoju i okazuje sie ze jest nie ostry przy wspomaganiu hologramemm z lampy, hologram pada dokladnie obok włacznika. Moja SB910 dopiero wróciła z serwisu wiec pomyślałem, że lampe popitolili, ale pożyczyłem kolegi lampe i jest to samo, założyłem SB800 i tez przesuniecie. Dowodzi to tego że sanki w aparacie cos pitolą. Mam prosbe do posiadacza takiego zestawu o podobny test i czy hologram przy zalozonej lampie pada na punkt czy tez jest przesuniety. W D700 wszysko idealnie i bardzo mnie to mmartwi bo czesto uzywam wspomagania af przez lampe. Gdy lampe w sankach przekręce po przekątnej maksymalnie ile sie da w prawo to wtedy problem znika, ale lampa po chwili swobodnego trzymania aparatu wraca na swoje miejsce. Patrzac na same sanki nie widać żadnej krzywizny, ale gdy zaloże lampe i patrze na kont lampy w stosunku do aparatu t wyraznie widac przesuniecie lampy w stosunku do aparatu. Czekam z niecierpliwościa na wasze spostrzeżenia w tej kwestii.

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów