Close

Strona 834 z 2397 PierwszyPierwszy ... 33473478482483283383483583684488493413341834 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 331 do 8 340 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Chyba powstanie nowe nostalgiczne powiedzenie i obok "czaru starej kliszy" będzie "czar starej matrycy"...
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez <| MICHAŁ |> Zobacz posta
    nie podpinałem i chyba nie podepne.
    generalnie powoli zwijam kramik z nexem
    zostawiam 5n i 16ke, a reszte sprzedaje (to nie ogloszenie sprzedazy - to dla moda).
    chyba wroce do korzeni... d70 (az trudno uwierzyc) - to moj ulubiony aparat z tych ktore kiedys mialem -moze odzyskam radosc fotografowania...
    No. Czyli wątek do zamknięcia.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

A ja wczoraj pobawiłem się po raz pierwszy nex+18-55...

Powiecie że wariat albo przynajmniej pomylony... ale chorobnie mi się spodobał ten obiektyw i praca z nim. Nie jest to super szybki AF z d700 ale bardzo dobrze daje radę Dopiero wieczorem na dworze zaczął coś marudzić przy wideo ale przy fotach dał radę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Dochodzę do wniosku, że coś się komuś pop.. ostatnio na rynku foto

Chciałbym mieć bezlusterkowe "mniej więcej" 2/35, 2/85.

No i tak Sony A7 ok, ale co podpiąć -
    2.8/35Z v 1.8/24Z crop mode ? Drogo.
    1.8/55Z v 1.8/50e crop mode - no nie wiem
    Fuji-X
    1.4/24 i 1.2/56 - mega drogo.

Najtaniej to wychodzi EOS 6D z 2/35 (wersja IS lub nonIS) i 1.8/85

Ogólnie bezsensu
    Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Mam identyczne odczucia jak gavin... A7 na razie jest dla mnie bez szklarni. Moje minimum to:
    - UWA 16/18mm czy jakiś zoom typu 16-35, żadne manuale na razie nie dają rady więc nie zastąpią, duże lustrzankowe szkła są bez sensu, już lepiej iść w używanego FFa jak mam używać do nich sporych, nietanich szkieł to niech się pocieszę chociaż z AF...
    - budżetowa szybka (AF) 50tka, najlepiej z f1.4, sól każdego pełnoklatkowego systemu tu tylko w drogiej, dużej, ciężkiej, ciemnej wersji ze słabą MFD
    - tele ok 200mm - proponują ogromne i ciężkie szkło, tanie też nie jest:/ 25letnie konstrukcje tele 200mm bywaly już nieduże i lekkie...
    Jedyne szkło które się w miarę broni to zeiss 35/2.8 ale z kolei cropowy odpowiednik cz24/1.8 jest bardziej użyteczny (mniejsza MFD, ciut jaśniejszy) acz trzeba przyznać że większy. No i szkoda że nie jak pisał gavin 35/2 (jest sporo niezłych niedużych szkiełek o tych parametrach ważących ok 250g) ale ten zeiss ma przynajmniej fajny rozmiar i raptem 120g. Zoomy standardowe są cięższe i większe niż podobnej jasności odpowiedniki na lustrzanki (przynajmniej w systemie sony-minolty). Czyli niby coś tam w systemie jest ale dla mnie nic sensownego, wszystko prócz kita drogie, może i produkują super jakość ale do najmniejszych ff-ów idea takich gabarytów i wagi mi nie odpowiada. Wolałbym coś odchudzone o stabilizację ale mniejsze. Mam wrażenie że te szkła są projektowane do jakiegoś kolejnego dużego ffa z bagnetem E (jak a3000).
    A budować sobie system z FF na samych manualach bez AF... Już teraz można na protezie nex+speedbooster. Jakieś żenienie 5n i a7 też mi się średnio widzi, zakładam że A7 ma jednak jakiś lepszy AF z którego chciałbym też skorzystać i nie mnożyć aparatów. Można oczywiście używać A7 w trybie cropa z nexowymi szkłami aby mieć AF ale mam wtedy mniej MP niż w 5N (A7R mnie nie interesuje). A i A7 pewnie przeczekam aż zrobią ffa z dotykowym ekranem mając nadzieję że w międzyczasie szklarnia się trochę powiększy w interesującym mnie kierunku;] Póki co proteza mnie zaspokaja, tylko w szklarni mi się miesza bo nie wiem czy inwestować w kolejne cropowe obiektywy typu e10-18 czy voitek 58/1.4

Chcieliście mieć bezlustrowe FF ... to macie, tylko dlaczego teraz jęczycie?

Domyślnie

Czy ktoś ma takie cuś ?
    http://allegro.pl/obiektyw-king-12mm...684713340.html
    Sample z niego wyglądają interesująco i przyzwoicie. Chyba są prostowane. Co Wy na to ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    A ja wczoraj pobawiłem się po raz pierwszy nex+18-55...

Powiecie że wariat albo przynajmniej pomylony... ale chorobnie mi się spodobał ten obiektyw i praca z nim.
    Bo to przecież fajny obiektyw jest. Niezły optycznie i mechanicznie (co jak na kita wcale takie oczywiste nie jest)
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MiQ27 Zobacz posta
    Bo to przecież fajny obiektyw jest. Niezły optycznie i mechanicznie (co jak na kita wcale takie oczywiste nie jest)
    No właśnie ja byłem przyzwyczajony do kiepawych kitów (oprócz N24-50) a tu wielkie zaskoczenie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Chcieliście mieć bezlustrowe FF ... to macie, tylko dlaczego teraz jęczycie?
    Coś jest na rzeczy w kąśliwej uwadze Koniecpolski.

Ja chyba (wiadomo: chyba ) nowego ciasteczka pod nazwą Nex-FF czy tam A7 nie skosztuję. Z prostej obawy, że projekt zakończy się w podobnym stylu jak projekt pod kryptonimem Nex. Czyli w pół kroku w rozkroku. Nex nie dożył (przepraszam, że używam aspektu dokonanego dla niby żywego jeszcze produktu, ale jestem znanym w okolicy pesymistą i czarnowidzem) wieku dojrzałego i zostanie już na zawsze takim, jak właściwie był od początku - sprawiającym kupę frajdy systemem dla pasjonatów dziwnych szkieł oraz miłośników obnoszenia się z czymś, co wygląda jak kompakt a daje luszczankową jakość. Gdzie te motywacje przeważają nad chęcią posiadania narzędzi dopasowanych pod styl fotografa, narzędzi dobrej jakości i bez potężnych kompromisów (albo wynagradzających te kompromisy w innych, już ponadprzeciętnych cechach).

I wcale dużo nie brakowało, żeby zamknąć operację Nex na poziomie "pomaturalnym". Nex 6 czy 5R są aparatami niemal idealnymi, do tego stopnia że oczyma duszy widzę możliwość uzdrowienia ich większości przypadłości na poziomie software. Więc dla firmy - tanio jak barszcz! Tylko co z tego, skoro konkurencja niszczy wyborem i jakością optyki? Mnie dobił Samyang, który nabyłem od Michela. Zobaczyłem wtedy, co by mogło być, gdyby... no właśnie, gdyby Sony nie zechciał nagle zafundować nam - nie obok, a zamiast - systemu, który jeszcze trudniej będzie rozwijać. A zapowiedzi cenowe sugerują niestety, że u niektórych potencjalnych nabywców mogą pojawić się bariery ekonomiczne, albo chociażby - zdroworozsądkowe. Ja już w tej chwili mam problem z jednoznacznym stwierdzeniem, czy naprawdę A7R to ekonomiczny wybór w stosunku do M9.

Oczywiście można teraz roztaczać wizje, że system Nex (APSC) będzie dalej rozwijany na bazie dość szerokiej (no powiedzmy) gamy szkieł systemowych, a rynek wtórny zapewni nam dopływ tych lepszych obiektywów w sensownych cenach. Problem jest tylko taki, że ten rynek wtórny na te lepsze obiektywy nie zdążył powstać, więc nadzieja na to jest trochę płocha.

Rozmowa ta nie pasuje do tego wątku, gdzie wszyscy cieszymy się fotografią i narzędzia do jej popełniania traktujemy drugoplanowo. Przepraszam za obcy rasowo wtręt i obiecuję poprawę.

Cholernie żałuję, że zakręciłem się na śmierć w zakupofilii. Miałem świetny, kompletny zestaw narzędzi do focenia w bardzo ważnych dla mnie okolicznościach: 5n, 16+ECU, Fujian. Traktuję to wszystko co nastąpiło w mojej torbie potem jako karę za wpuszczenie się w kanał ciągłych zmian, który moich zdjęć nie poprawił w najmniejszym stopniu. Tak, dzieci moje - nie idźcie tą drogą.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Wystarczy że sigma zrobi wake up, wypuści 1.4/35, 1.4/50 i 1.4/85, sami da 4/14 i wystarczy A Sony niech sobie te Zeissy klepie i klepie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Wystarczy że sigma zrobi wake up, wypuści 1.4/35, 1.4/50 i 1.4/85, sami da 4/14 i wystarczy A Sony niech sobie te Zeissy klepie i klepie...
    Ale mówisz o FF?

Ja nie widzę za bardzo szkieł o takich gabarytach jak lustrzankowe Sigmy przy korpusiku A7. Ja tam widzę szkła w gabarycie obiektywów dalmierzowych. Inaczej - no sorry, ale wolę 6d czy nawet Df. Ba, wolę nawet rezygnację z FF i wejście w Fuji-X - w ostatecznym rozrachunku wyjdzie taniej, a może wcale nie tak o wiele gorzej.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Strona 834 z 2397 PierwszyPierwszy ... 33473478482483283383483583684488493413341834 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów