Szukaj
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Najbardziej mnie wkurza stopniowe wprowadzanie udogodnień w nowych puszkach. Np. w jednym modelu damy do filmu 24kl na sekundę a w następnym podniesiemy trochę rozdzielczość. Za 2 latka wprowadzimy 60p w niższej rozdzielczości itd.
Jak byłem na prezentacji D800 to przedstawiciel Nikona twierdził, że robili testy i procesor wycisnął bodajże 160kl/s czy coś ponad setkę, dokładnie nie pamiętam.
W każdym razie sporo ograniczeń jest wprowadzanych ze względów marketingowych żebym musiał za rok kupić nową puszkę
Dobrym przykładem jest konkurencyjny mark III. Wystarczyło uaktualnić oprogramowanie żeby filmować w rozdzielczości 4k! Przypuszczam że D800 też by mógł ale marketing wyliczył że się na razie nie opłaci.
Na to jest tyko jedna rada - nie kupować tych "nowości". Dać sobie spokój z zakupami na rok, dwa, czy trzy i robić zdjęcia tym, co się ma. Przecież to też jest dobry sprzęt bo sami go kiedyś wybraliśmy. Jeśli znaczna część użytkowników to zrozumie, to każdy koncern też to zrozumie, ale dopiero po roku lub dwóch, jak im w bilansie duże straty wyjdą. Tylko że na dziś im to nie grozi. Wystarczy poczytać to forum. Ludzie wymieniają sprzęt nie dlatego, że muszą, że stary się zepsuł, tylko dla szpanu, żeby się chwalić nowością.
Jacek
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
OK. Rozumiem. Ale dlaczego później marudzą na forum?
Jacek
Rozumiem. To taka specyficzna forma masochizmu.
Jacek
Ja przykładowo wolę być sfrustrowany - choć nie jestem - kurzykiem widocznym powyżej wartości f/18 z maksymalnie podkręconym kontrastem, niż być super zadowolonym z D90 + 18-105VR.
Rozumiem, że nadal korzystasz z Nokii 6310i, robota kuchennego Zelmer, telewizora Neptun, gdyż do tej pory działają.
//edit
Może jednak skończmy ten offtopic![]()
Ostatnio edytowane przez MstrG ; 21-11-2013 o 12:51
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
A ja od wielu lat jestem zadowolony z D3 i nie krecą mnie te "niby nowości". Jak D3 się zepsuje, albo jak pojawi się coś wyraźnie lepszego, lepszego o klasę, a nie o "troszeczkę", to wtedy się zastanowię nad zmianą. Jak dotąd nie widzę potrzeby bezsensownego wydawania kasy.
Jacek
Skontaktuj się z nami