Close

Strona 111 z 239 PierwszyPierwszy ... 1161101109110111112113121161211 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 101 do 1 110 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

A rozważaliście ewentualny wpływ "trzepaczki"? Może warto to też przemyśleć, bo to jest w końcu element "ruchomy" pomiędzy obiektywem i matrycą. Jeśli elementem "drgającym" jest filtr AA, a tak zapewnie jest, to nie wiadomo jak on wpływa na ostrość wraz z upływem czasu i stanem licznika.
    Jacek

Domyślnie

że tak nieskromnie zapytam. Ile kosztuje kalibracja pogwarancyjna body D800 w serwisie? A ile szkieł np 70-200vr2 lub 50/1,4G? Może gra jest niewarta świeczki?
    (wiem, wiem nie powinno tak być, ale skoro jest)

Domyślnie

Ja bym to zaczął od spraw najprostszych:

- wszystko w puszce na manual (AF-też).
    - jasny obiektyw na pełnej dziurze (np 85/1.4) też w trybie manualnego AF.
    - bardzo solidny statyw.
    - jakaś plansza testowa, albo coś do kalibracji FF/BF.
    - robimy kilka kolejnych zdjęć (najlepiej z wężyka)

Wszystkie zdjęcia powinny być identyczne bo niczego nie zmieniamy w ustawieniach. Jak nie są identyczne, to znaczy że coś się telepie i trzeba to poprawić, albo złomować puszkę, obiektyw lub statyw.

- kolejne kilka zdjęć przeplatanych "trzepaniem" (zdjęcie, "trzepaczka", zdjęcie, "trzepaczka", ....)

Znów wszystkie powinny być identyczne bo też niczego nie zmieniamy. Jeśli są identyczne, to OK. Jeśli nie są, no to trzepaczka ma jakiś wpływ na zdjęcia. Życzę testerom, żeby wszystkie zdjęcia były identyczne.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta

- bardzo solidny statyw.

Wszystkie zdjęcia powinny być identyczne bo niczego nie zmieniamy w ustawieniach. Jak nie są identyczne, to znaczy że coś się telepie i trzeba to poprawić, albo złomować puszkę, obiektyw lub statyw.

- kolejne kilka zdjęć przeplatanych "trzepaniem" (zdjęcie, "trzepaczka", zdjęcie, "trzepaczka", ....)

Znów wszystkie powinny być identyczne bo też niczego nie zmieniamy. Jeśli są identyczne, to OK. Jeśli nie są, no to trzepaczka ma jakiś wpływ na zdjęcia. Życzę testerom, żeby wszystkie zdjęcia były identyczne.
    Najlepiej do tego aparat sterowany z komputera - żeby nie wywoływać ruchu jakiegokolwiek. Trzepaczka jest uruchamiana z body, z menu? Sorry nie wiem, nie mam akurat aparatu przy sobie...

Domyślnie

- bardzo solidny statyw.

........................

Do zrobienia zaraz po tym jak mój D800 wróci z serwisu. Przyznam, że już nie mogę się doczekać (testu, nie D800 ).

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Trzepaczka jest uruchamiana z body, z menu? Sorry nie wiem, nie mam akurat aparatu przy sobie...
    Z menu. Albo podczas włączenia/wyłączenia.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Oszczędny w słowach Awatar JanTarn1
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karrampuk Zobacz posta
    że tak nieskromnie zapytam. Ile kosztuje kalibracja pogwarancyjna body D800 w serwisie?
    Nikon Pl wycenia to na 120 zł. Droższe jest czyszczenie matrycy - 150 zł. Dane sprzed 2 tyg.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 19-11-2013 o 19:32

Domyślnie

Sęk w tym, że ja trzepaczki używam od zawsze (na D700 też uzywałem) i po roku rozkalibrowanie jest malutkie. Więc takie testy zrobione jednego dnia nic nie dadzą. Trzeba zrobić tablice testową teraz i za pól roku- to może coś z tego wyniknie. Ale fotografowac pół roku z trzepaczką, pół roku bez trzepaczki - po kilkadziesiąt tysięcy zdjęć - trochę długotrwałe te testy.

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k Zobacz posta
    Osobiście uważam, że główne przyczyny "poruszenia", to jednak wibracje od podnoszonego lustra....
    Może tak, może nie. Dziś w studiu zrobiłem kilka poruszonych zdjęc. Na świetle błyskowym, czas 1/160.

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k Zobacz posta
    ps. Użytkownicy korpusów z najnowszych serii 800ki nie zgłaszają rozkalibrowania, więc jest szansa, że tylko niedociągnięcia śrubek w początkowym procesie produkcji...
    Najnowsze nie mają jeszcze roku użytkowania - nie mają co zgłaszać.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Oooo widzę, że nie tylko moja irytacja sięga zenitu. Mój D800 już dwa miesiące temu wyleciał z hukiem ze studio... Leży w szafie i jak mi wqrw przejdzie to ... jeszcze nie wiem
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

eee no to coraz ciekawiej się robi - dobrze że zrezygnowałem z zakupu

Domyślnie

Ale ja wcale nie jestem zirytowany. Używam, jestem zadowolony i nie uważam, że dlatego, ze nie mam wysokich wymagań wobec sprzętu. Jesli już coś mi doskwiera to jakośc optyki, co się okazuje po tym co widać na bokach kadru. Ale wiem, że to tylko na monitorze tak wygląda. No i to jest po części dlatego, że mnie nie stac na komplet szkieł z górnej półki.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 111 z 239 PierwszyPierwszy ... 1161101109110111112113121161211 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów