Close

Strona 2 z 32 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 319

Domyślnie

Pawle -zerknij na mojego bloga, tam się na ten temat mocniej rozpisałem (albo zobacz na to co się dzieje z bolcem popychacza przysłony, bo to on się porusza podczas ekspozycji -ale w D700 także to robi....)

Cytat Zamieszczone przez avatarr Zobacz posta
    może warto by po prostu zasięgnąć opinii techników z serwisu?

wiem , ze serwisanci sa niekompetentni
    No i masz odpowiedź.......... (a może nie chodzi o kompetencje, tylko o to co mogą powiedzieć, czego nie mogą).

tak czy siak poznanie tej tajemnej wiedzy nie przysporzy nikomu lepszych zdjęć-taka już to jest konstrukcja i tyle.
    A ja wolę wiedzieć co ewentualnie zostało spitolone w konstrukcji.
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 18-10-2013 o 11:40
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

@Pawel Pawlak

Może ten inny dźwięk spowodowany jest spadkiem napięcia, ze względu na włączony VR? Testowałeś to na różnie naładowanych bateriach?
    Nie wygląda to dobrze prawdę mówiąc. Film w połączeniu z tą informacją trochę mnie skierował na myślenie o D700...
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Wiem też, że na naszym forum są posiadacze D800 z takim problemem, mam nadzieję, że potwierdzą moje słowa (osoby godne zaufania)
    Zacznę od tłumaczenia się. Rafał tydzień wczesnej napisał do mnie PW. Ja nie miałem czasu i oddzwoniłem do niego. Napisał ten post zaraz po naszej rozmowie. Spodziewał się raczej, że od razu cos tu napiszę, ale ... nie chciałem pisać 3 słów, tylko większy elaborat. Potem skleroza na przemian z brakiem czasu. I tak minął miesiąc ...
    I to co napiszę wcale nie będzie długie. Bo temat jest skomplikowany i można mówic bardziej o odczuciach, analizach niż o pewności.

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    No dobra, przyszedł chyba czas na to, żebym rozpętał kolejną wojnę

Pytanie do posiadaczy Nikona D800 -głównie do tych, którzy mają ten aparat mniej więcej od roku lub dłużej.

Czy spotkaliście się z problemem rozkalibrowywania się układu AF ? Opiszę o co chodzi: kupiliście D800 i skalibrowaliście z nim swoje wszystkie szkła, za pomocą odpowiedniej opcji dostępnej w menu aparatu (jedni musieli, drudzy nie, bo wszystkie szkła trafiały im w punkt). Po jakimś czasie (3-4-5 miesięcy ?), kilku(nastu) tysiącach zrobionych zdjęć, stwierdzacie że coś jest nie tak, wasz aparat trafia za lub przed miejsce gdzie miał trafić. Okazuje się, że musicie ponownie skalibrować wszystkie szkła -musicie nadać nowe, inne wartości kalibracji, np. dla 50 1.8G z ustawienia -6, musicie ustawić korekcję AF na -15, żeby otrzymać poprawne trafienia.
    Jestem ciekaw ilu z Was spotkało się z takim zjawiskiem ? Ja kalibrowałem wszystkie swoje szkła już 4 razy (aparat od czerwca 2012, około 50-60k zdjęć). W przypadku 35 1.8G dotarłem do ściany czyli ustawienia -20 (zaczynałem chyba od +2 o ile pamiętam).
    Rozkalibrowanie - coś takiego zachodzi i u mnie.
    Ja robię testy sprzętu zanim go kupię. tzn sprawdzam czy dany model aparatu/obiektywu mi pasuje. A potem kupje przez internet - egz nie testowany. I nie testuje go wcale - robię zdjęcia. Na poczatku D800 trafiał w punkt, choć czasem 85/1.4 zachowywał sie dziwnie, ale to w słabym świetle, w dodatku rozrzut był w różne strony, więc to raczej nie FF/BF. Niedawno (po półtora roku od kupna) chciałem porobić zdjęcia na bloga (jaki może założe). No i ... zonk z obiektywem macro, którym kiedyś robiłem reprodukcje i było OK. Teraz fotografuje tablice testową i .. nie jest ostro. Na LV ostro, więc ... kalibracja. Dopiero wtedy zacząłem sie przyglądać innym szkłom i mam kalibrację praktycznie w każdym. Niewielką, po półtora roku rzędu 6-8.

Dłużej rozmawialiśmy na inny temat. Na temat zdjęc poruszonych (tzn konieczności mocnego skracania czasu). Ja to dość dawno temu zauważyłem i o tym pisałem. Ale przyczynę widziałem w gęstości upakowania pikseli. Sęk w tym, ze D7000 ma je jeszcze gęściej, a kwestii poruszenia tam nie ma. Choć z kolei niektórzy canonierzy zaobserwowali kłopoty z utrzymaniem body po przesiadce na 5Dmk2 lub 5Dmk3. Dlaczego niby to ma wystepowac dla body FX, a dla DX nie? To nielogiczne.
    Rafał chciał potwierdzenia hipotezy, że to może kwestia tego co się dzieje przy podniesieniu lustra, a dokładniej - przy popychaczu przysłony. Ja wtedy nie wiedziałem jeszcze filmu na blogu fatmana. Ale sądze, że to nie kwestia popychacza - on w końcu był filmowany przy odpiętym obiektywie, a w praktyce to przeciez sie opiera o coś w obiektywie.
    Natomiast kwestia drgań aparatu przez złe wytłumienie (ruchu lustra?) - jest mozliwa, ale .... dlaczego? Wszystkie inne podobne modele tego nie mają.
    Sam nie wiek co jest grane - potrafię sobie znaleźć argumenty za i przeciw w kazdej z teorii.
    Chciałem polemizowac dłużej sam z sobą ale .. może to wystarczy. Zaraz będe musiał liczyć głosy na zdjęcia na kalendarz nikoniarzy, jutro mam sesję foto itd itd.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ale sądze, że to nie kwestia popychacza - on w końcu był filmowany przy odpiętym obiektywie, a w praktyce to przeciez sie opiera o coś w obiektywie.
    Racja, o tym nie pomyśleliśmy. I znowu w sumie nic nie wiadomo,....
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-12-2013 o 17:11
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Osobiście uważam, że główne przyczyny "poruszenia", to jednak wibracje od podnoszonego lustra...
    Co do pojawiającej się nieostrości, rozkalibrowania w trakcie użytkowania, to jeszcze zdania nie mam, ale może być to związane z pojawiającymi się luzami na lustrach, "wytłuczonych" gąbkach itp. Tej trzepaczki- działającej "tak sobie"- bym raczej nie mieszał... Ale chciałbym się mylić, bo starczyłoby wyłączyć ją i tyle

ps. Użytkownicy korpusów z najnowszych serii 800ki nie zgłaszają rozkalibrowania, więc jest szansa, że tylko niedociągnięcia śrubek w początkowym procesie produkcji...
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Ja niedawno również zmieniłem korpus z D300 na D7100, minęły 3 miesiące i wróciłem do D300s niestety w fotografii ptaków wyszło szydło z worka i ujawniły się pewne niuanse jak faktycznie mniej pewny AF, znacznie słabsza seria mimo kilku kart Sandisc 16GB 95MB/s, dziwnie zachowujący się światłomierz raz nie doświetlał później po korekcie prześwietlał i nie mogłem go wyczuć a na koniec czasy 1/1250 i zdjęcia poruszone gdzie na D300s zdjęcia ostre mam już przy czasach 1/320 no i to zaważyło na ponownej wymianie korpusu oczywiście z moją stratą finansową.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raftik Zobacz posta
    Ja niedawno również zmieniłem korpus z D300 na D7100, minęły 3 miesiące i wróciłem do D300s niestety w fotografii ptaków wyszło szydło z worka i ujawniły się pewne niuanse jak faktycznie mniej pewny AF, znacznie słabsza seria mimo kilku kart Sandisc 16GB 95MB/s, dziwnie zachowujący się światłomierz raz nie doświetlał później po korekcie prześwietlał i nie mogłem go wyczuć a na koniec czasy 1/1250 i zdjęcia poruszone gdzie na D300s zdjęcia ostre mam już przy czasach 1/320 no i to zaważyło na ponownej wymianie korpusu oczywiście z moją stratą finansową.

No włąsnie to "poruszenie" w d7100........

Domyślnie

Z czego takie poruszenie może wynikać? Bardziej dokładne zdjęcia i wszystko widać?
    Not all jokes are funny ; ) || Był D5000, D300... Teraz D7100 + N18-105VR + Sigma 18-35 1.8 + NSB-800 + Nissin Di866 Mk II

Domyślnie

No właśnie sam jestem ciekaw, Kolego Raftik, jeśli masz jeszcze jakieś takie "poruszone" zdjęcie z krótkim czasem, które nie poleciało z "automatu" do kosza, to może zmniejsz do rozmiaru d300s i powiedz jak wygląda po takiej operacji ? Jest akceptowalne ? Pamiętam swoją przesiadkę z D50 na D90 i pierwsze wrażenie po oglądnięciu dwóch zdjęć porównawczych w cropie D90 robiło mniej ostre zdjęcia... ciekaw jestem czy wynika to fizycznie z konstrukcji aparatu, ilości pikseli i rozdzielczości matrycy, czy może jeszcze z czegoś innego...
    DeSiedemSto

Uzależniony od dźwięku migawki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luxius Zobacz posta
    No włąsnie to "poruszenie" w d7100........
    ech te napakowane matryce DX...
    pozdrawiam
    Marcin
    D300s, RB67

Strona 2 z 32 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów