Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Domyślnie

Czasem mam wrażenie, że jedna rzecz, która mnie trzyma przy Nikonie to właśnie ten program
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Nie ma to jak wypierniczyć 4k na d7000, kolejne 2k na jakieś szkiełka, uganiać się z powyższym w celu utrwalenia pięknych obrazków, po czym pożałować na dobry wywoływacz.

Po prostu szokująca logika.
    a jak kupujesz samochód, to od razu z niskoprofilowymi oponami. No bo jak tak? Wydajesz 20-30-40 tys. na auto a pożałujesz na koła?

Domyślnie

Obecnie wygląda to tak, w view NX2 robię wstępną edycję, cienie, przepały, balans bieli, czasem coś poprawiam na krzywej z control utility, potem kowertuję to do formatu dng, a potem PSE 7, poprawiam ostrość i szumy. Trochę to długa droga, pewnie Capture NX2, byłby idealnym rozwiązaniem, ale tak sobie myślę, że nie żyję z fotografii, a skoro tak, to może lepiej te 800 zł odłożyć i zbierać np. na lampę, czy na n 85 1.8g ( choć ochota na ten obiektyw już mi przeszła, myślę teraz, że sigma 70 - 200 OS, choć sporo droższa da mi mniej więcej dwa razy tyle korzyści, ( choć to pewnie rzecz dyskusyjna) i to tyle. Jak oglądam tutoriale z NX2 w internecie to miękknę
    D 7000, sigma 17 - 50 2.8 OS HSM

Domyślnie

Ściągnij triala, popracuj 60 dni i będziesz wiedział czy warto... Moim zdaniem tak, ale dobrze że masz PSE7 bo są rzeczy, których w CNX nie zrobisz (prostowanie, stempel).

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    a jak kupujesz samochód, to od razu z niskoprofilowymi oponami. No bo jak tak? Wydajesz 20-30-40 tys. na auto a pożałujesz na koła?

Nie chcę Cię zasmucać, ale to zupełnie nie ten przedział cenowy i trzeba by go pomnożyć co najmniej przez 8-10, a wtedy wierz mi, że nie szkoda na opony i nie liczy się zużycia paliwa.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Nie chcę Cię zasmucać, ale to zupełnie nie ten przedział cenowy i trzeba by go pomnożyć co najmniej przez 8-10, a wtedy wierz mi, że nie szkoda na opony i nie liczy się zużycia paliwa.
    to znaczy, że co? Kupujesz samochody za 300 - 400 tys? To tylko się cieszyć, że możesz sobie na takie pozwolić.
    Ale są też też ludzie, którzy mogą sobie pozwolić tylko na 18 letniego Golfa albo 15 letnie Punto. Nie mierz wszystkich swoją miarą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 251kris Zobacz posta
    Czasem mam wrażenie, że jedna rzecz, która mnie trzyma przy Nikonie to właśnie ten program
    i 70-200VRII

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    to znaczy, że co? Kupujesz samochody za 300 - 400 tys? To tylko się cieszyć, że możesz sobie na takie pozwolić.
    Ale są też też ludzie, którzy mogą sobie pozwolić tylko na 18 letniego Golfa albo 15 letnie Punto. Nie mierz wszystkich swoją miarą.
    Zejdź na ziemię, co ma do rzeczy auto którym jeżdżę do fotograficznej dziedziny?

Fotografia cyfrowa, to niestety bardzo drogi gips, nawet licząc budżetowe rozwiązania, bo w przybliżeniu samo body, to jakieś 2-3k (oczywiście z kitem), do tego jakiś monitor, na którym da się pracować ze zdjęciami, to też jakieś 1,5-2k, co daje nam już na wstępie absolutne minimum zawierające się w przedziale 3,5-5k.

Oczywiście nie jest wykluczone, że ktoś w miarę rozumienia potrzeb, zechce do sprzętu dorzucić jakiś statyw, lampę, czy dokupić szkło, a to wygeneruje następne złotówki do wydania.
    I tak mógłbym wymieniać, bo jest tego wcale pokaźna liczba akcesoriów.

Już nie wspominam o koszcie nabycia stosownego komputera, zakładając że jeśli ktoś zabłądził na forum nikona, to nie zrobił tego z tabletu, czy smartfona, ma więc czym bardziej lub mniej komfortowo dotykać efektów swojej pracy.

I tu doszliśmy do momentu, w którym wypada wspomnieć o oprogramowaniu do wołania cyfrowych negatywów, bo przecież teraz każdy amator, ma wybitną potrzebę, by zapisywać swoje zdjęcia z formacie NEF, choć między Bogiem a prawdą w większosci wypadków jest to kompletnie nieuzasadnione, szczególnie gdy ktoś posiada jedynie budżetowy monitor, pracujący w przestrzeni sRGB.
    Skoro jednak już ktoś się wypina na zapis w tym formacie, to wypada używać odpowiedniego oprogramowania do wywoływania, a tak się nieszczęśliwie składa, że jedyny rozsądny soft do tego celu, to właśnie rzeczony Capture NX2, który kosztuje naprawdę niewiele, jak na swoje możliwości.

Co tu zresztą dużo gadać, cyfrowy świat do najtańszych nie należy i dotyczy to nie tylko fotografii, ale niektórych kosztów z tym związanych po prostu nie powinno się unikać, żeby nie popadać w absurdy.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucas79 Zobacz posta
    (...)do obsługi rawa używam tylko tego, co fabryka dała tzn. ViewNX2, więc możliwości są dość skromne, mam jeszcze photoshopa elements 7, ale on już nie czyta nefa z d 7000.(...)
    Możesz zrobić konwersje z NEF do DNG i wtedy będzie czytać

Domyślnie

Zejdź na ziemię, co ma do rzeczy auto którym jeżdżę do fotograficznej dziedziny?.
    jeżeli nie zrozumiałeś aluzji, to już nie mój problem.
    Jak sam napisałeś, fotografia cyrowa to drogie hobby. I dlatego trzeba dobrze przemyśleć wydatki. Nie od razu trzeba kupować firmowy program, są tańsze odpowiedniki. Nawet są darmowe, już ktoś podawał przykłady. A zaoszczędzone 800.- można przeznaczyć na coś innego, choćby dołożyć do lampy.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów