Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Domyślnie Capture nx 2 - czy warto

Witam, wiem, że to pytanie z tematu postu jest źle postawione, ale; chodzi mi o to, że zakup tego programu to 800, tyle co nikkor 35 1.8, do obsługi rawa używam tylko tego, co fabryka dała tzn. ViewNX2, więc możliwości są dość skromne, mam jeszcze photoshopa elements 7, ale on już nie czyta nefa z d 7000. Czy dla kogoś takiego jak ja, kto nie żyje z fotografii, zakup tego nx 2 ma sens, czy lepiej te 800 zainwestować inaczej? dzięki
    D 7000, sigma 17 - 50 2.8 OS HSM

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Każdy użytkownik aparatu cyfrowego Nikon, który zapisuje obrazki w formie negatywów cyfrowych, a już z pewnością każdy amator, powinien korzystać z CNX2, ponieważ do nefów nie ma nic lepszego (!).
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Dużo zależy od tego ile tych nefów obrabiasz, ale jak do tej pory wystarczał Ci ViewNX2 to chyba lepiej zainwestować w jakieś szkiełko albo lampę. Nefy z D7000 można przekonwertować do formatu dng i PSE 7 powinien je czytać.

Domyślnie

jacool dzięki, spróbowałem z tym formatem dng i pse 7, fakt, trochę to czasochłonne i szkoda tych u pointów z NX 2, ale na razie się wstrzymam

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie ma to jak wypierniczyć 4k na d7000, kolejne 2k na jakieś szkiełka, uganiać się z powyższym w celu utrwalenia pięknych obrazków, po czym pożałować na dobry wywoływacz.

Po prostu szokująca logika.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Johanan, dobry argument, wierz mi, że ciągle to rozważam chodzi o to, żeby mądrze wydać te 800

Domyślnie

To kwestia priorytetów. Jeśli nie stać mnie na to, żeby mieć wszystko od razu to staje przed problemem wyboru. W tym przypadku moim zdaniem lepszym wyborem jest zakup dobrego szkła. Nawet najlepszy wywoływacz nie da Ci tego co możesz osiągnąć za pomocą lepszego sprzętu.

Domyślnie

A jakież to "dobre" szkło za 800 PLN można kupić, które miałoby rekompensować utratę możliwości jakie daje CNX2?!
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 21-11-2013 o 09:06 Powód: Spacje stawiamy po znakach interpunkcyjnych, nie przed; zamiast wielokropka wystarczy trzykropek.
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Sorry, ale chodziło mi ogólnie o sprzęt (szkło, lampa, statyw itp.). Autor wątku nie precyzuje na co chce wydać te 800zł.

Domyślnie

W ciagu dwoch latchcialbym uzbierać na sigme 70-200 os,3400-800,

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów