Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Domyślnie

Ja bym odpuścił w twoim przypadku
    Rawy z D7k to inna bajka, niż we wcześniejszych modelach i różnica jest naprawdę kosmetyczna!
    Lepiej wyjdziesz jak kupisz nowego PS.Elements , poczujesz różnicę nawet z wersją 7 .
    Oglądając dobre tutoriale w sieci, to przy każdym programie graficznym będą nogi drżeć
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    jeżeli nie zrozumiałeś aluzji, to już nie mój problem.
    Jak sam napisałeś, fotografia cyrowa to drogie hobby. I dlatego trzeba dobrze przemyśleć wydatki. Nie od razu trzeba kupować firmowy program, są tańsze odpowiedniki. Nawet są darmowe, już ktoś podawał przykłady. A zaoszczędzone 800.- można przeznaczyć na coś innego, choćby dołożyć do lampy.
    Nie spodziewasz się nawet, jak mnie jest przykro, że brak jest zrozumienia co do najbardziej oczywistych spraw, a mianowicie, że szkoda tych wszystkich wydatków na sprzęt, skoro pożałujemy na oprogramowanie, wynikiem czego z trudem wykonane fotografie, nie będą takie, jak być powinny.

EOT.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    (...) bo przecież teraz każdy amator, ma wybitną potrzebę, by zapisywać swoje zdjęcia z formacie NEF, choć między Bogiem a prawdą w większosci wypadków jest to kompletnie nieuzasadnione, szczególnie gdy ktoś posiada jedynie budżetowy monitor, pracujący w przestrzeni sRGB.
    Przyznaj się, ze sobie jaja robisz

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 6868 Zobacz posta
    Przyznaj się, ze sobie jaja robisz
    Mówię śmiertelnie poważnie.

Obróbka nefów w przestrzeni sRGB, to głupota !
    Medice, cura te ipsum.

Oszczędny w słowach Awatar aro272
    Miasto
    Koszalin/Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucas79 Zobacz posta
    Witam, wiem, że to pytanie z tematu postu jest źle postawione, ale; chodzi mi o to, że zakup tego programu to 800, tyle co nikkor 35 1.8, do obsługi rawa używam tylko tego, co fabryka dała tzn. ViewNX2, więc możliwości są dość skromne, mam jeszcze photoshopa elements 7, ale on już nie czyta nefa z d 7000. Czy dla kogoś takiego jak ja, kto nie żyje z fotografii, zakup tego nx 2 ma sens, czy lepiej te 800 zainwestować inaczej? dzięki
    Od kiedy mam CNX2 nie używam PSe. Nie wyobrażam sobie pracy w innym programie chyba że robisz fotografikę z naciskiem na grafikę. Kolega dobrze Ci radzi zassja 60-co dniowy CNX2 a zobaczysz że warto.
    D300s, D80, D750, S24-70 F2.8, N17-55 F2.8, N50 F1.8, P135 F2.8, N35 F1.8, S14 F2.8.

Domyślnie

Mówię śmiertelnie poważnie.

A mozesz jeszcze choć trochę bardziej wyjaśnić, na czym ta wg. Ciebie "głupota" polega ???

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 6868 Zobacz posta
    A mozesz jeszcze choć trochę bardziej wyjaśnić, na czym ta wg. Ciebie "głupota" polega ???
    Na Twoim miejscu nie obnażałbym tak publicznie swojej radosnej ignorancji.

To są absolutne podstawy, po wielokroć opisywane na forum.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Ciekawe jak będzie po konwersji takiego nefa z AdobePro , czy też Adobe RGB do srgb?
    Co się*stanie z tymi kolorami, które się*nie mieszczą w przedziale srgb?

Dobrze wiemy jakie różnice są między tymi profilami, ale bez przesady dla kogoś robiącego zdjęcia w parku na ławce!
    Też nie wmawiamy komuś że tę różnicę*zobaczy, wielu zaczynających ludzi się*naczyta i zachodzi w głowę co wybrać?
    Do tego później dalsze problemy, w photoshopie ma zdjęcie idealne po wrzuceniu do internetu jest inne
    Ostatnio edytowane przez biegly ; 14-11-2013 o 18:24
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

Na Twoim miejscu nie obnażałbym tak publicznie swojej radosnej ignorancji.

To są absolutne podstawy, po wielokroć opisywane na forum.
    Brakuje Ci dowodów na poparcie swej tezy, ze posiłkujesz się wycieczkami osobistymi?
    Po drugi jezeli to sa absolutne podstawy wielokroć opisywane na forum, to rzuć jakimś linkiem bo jakoś znaleźć nie mogę.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biegly Zobacz posta
    Ciekawe jak będzie po konwersji takiego nefa z AdobePro , czy też Adobe RGB do srgb?
    Co się*stanie z tymi kolorami, które się*nie mieszczą w przedziale srgb?

Dobrze wiemy jakie różnice są między tymi profilami, ale bez przesady dla kogoś robiącego zdjęcia w parku na ławce!
    Też nie wmawiamy komuś że tę różnicę*zobaczy, wielu zaczynających ludzi się*naczyta i zachodzi w głowę co wybrać?
    Do tego później dalsze problemy, w photoshopie ma zdjęcie idealne po wrzuceniu do internetu jest inne
    Wszystkim mającym dylematy, zalecam używanie formatu *.jpg, który daje gotowe i akceptowalne na wszystkich wyświetlaczach rozwiązania.

Łatwo, prosto, a przede wszystkim tanio, co w amatorszczyźnie nie jest bez znaczenia.

Najpierw warto nauczyć się robić dobre zdjęcia, a później dopiero wypinać się bardziej profesjonalne rozwiązania.

Gorzej jak ktoś próbuje odwracać bieguny, szczególnie tak jak kolega z którym już nie rozmawiam, a który przejawia kompletne braki podstawowej wiedzy o pracy w przestrzeniach kolorystycznych.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów