Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Domyślnie

Wiesz, ale mija się*z celem fotografowanie lustrzanką w jpgach - chyba że robisz to świadomie!
    Do tego każdy chce się*uczyć i jak zawsze mieć wszystko od razu!
    Z resztą każdy na tym forum poleca początkującym fotografowanie w rawach, jeszcze nie czytałem by ktoś komuś odwrotnie polecał!
    Nie uważasz, że jest to trochę szuflatkowanie samego siebie?

Używając samego ViewNxa, można pokazywać świetne zdjęcia - tylko poprawnie naświetlone!
    Inną jest sprawą że odbiorca nie lubi takiej obróbki, trzeba zrobić wiele więcej ingerencji by otrzymać aprobatę
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta

Gorzej jak ktoś próbuje odwracać bieguny, szczególnie tak jak kolega z którym już nie rozmawiam, a który przejawia kompletne braki podstawowej wiedzy o pracy w przestrzeniach kolorystycznych.
    Przyznaj się, ze zabrakło Ci argumentów
    Myślałem, ze coś więcej się od Ciebie nauczę aniżeli tylko bicia piany

Domyślnie

Byłem głupi, ale przejrzałem wreszcie.

Dzięki.

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 6868 Zobacz posta
    Przyznaj się, ze zabrakło Ci argumentów
    Myślałem, ze coś więcej się od Ciebie nauczę aniżeli tylko bicia piany
    Wybacz, ale to nie brak argumentów, tylko niechęć do powtarzania tego samego po raz enty, szczególnie komuś, kto z góry zakłada, że wie już wszystko na temat fotografii.

Niestety, rozwijając ten temat, trzeba by nawiązać do możliwości wyświetlaczy monitorowych, a nie znam tematu na tym forum, który by cieszył się takim niezrozumieniem, jak właśnie ten.

Pisało już wielu, łącznie z monitorowym guru, czyli kol. Tom01, ale gdy jako adwersarz, trafia się daltonista, to nijak z nim o kolorach rozmawiać, bo to dla takiego kogoś kompletna abstrakcja.

Tak więc najpierw wiedza na temat przestrzeni kolorystycznych, później pozbawione wad wrodzonych postrzeganie barw, a dopiero na sam koniec dyskusja.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Nie chciałem, żeby moje pytanie różniło ludzi, ale dzięki, trochę mi to pomogło. Jestem amatorem, ale już wiem (chyba) jak ważna jest obróbka zdjęcia, wiem już ile radości daje obróbka rawa, ale nie mam zamiaru kupować nowego monitora, ani komputera ( mam tylko laptopa, dość już leciwego). Myślałem już o PSE 12, ale czy możliwości edycji rawa będzie większy niż ten w PSE 7, gdyby chodziło o jpg, to pewnie tak, myślałem też o lightroomie 4, cena około 500, ale to już blisko 740 zł za ile mogę kupić capture NX2. Pewnie kasa się rozejdzie na coś innego i się skończy dylemat
    D 7000, sigma 17 - 50 2.8 OS HSM

Domyślnie

Niestety Twojego dylematu nikt za Ciebie nie rozwiąże, wybór programu do edycji zdjęć zależy w dużym stopniu od osobistych preferencji (ja używam CNX 2 i uwielbiam go przed wszystkim za U-pointy oraz PSE 9) Tak jak wspominali koledzy najlepiej ściągnąć wersje próbne i dojść do własnych wniosków, wcześniej zaznajamiając się przynajmniej z podstawami obsługi softu, aby nie tracić czasu trwania wersji próbnej .

I oczywiście przewaga RAW-a (NEF-a) nad jpg-iem nie ogranicza się do szerszej przestrzeni kolorów, warto zatem obrabiać NEf-y nawet na laptopie.

Życzę dokonania trafnego wyboru.
    Ostatnio edytowane przez Dune ; 14-11-2013 o 22:49

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucas79 Zobacz posta
    Nie chciałem, żeby moje pytanie różniło ludzi, ale dzięki, trochę mi to pomogło. Jestem amatorem, ale już wiem (chyba) jak ważna jest obróbka zdjęcia, wiem już ile radości daje obróbka rawa, ale nie mam zamiaru kupować nowego monitora, ani komputera ( mam tylko laptopa, dość już leciwego). Myślałem już o PSE 12, ale czy możliwości edycji rawa będzie większy niż ten w PSE 7, gdyby chodziło o jpg, to pewnie tak, myślałem też o lightroomie 4, cena około 500, ale to już blisko 740 zł za ile mogę kupić capture NX2. Pewnie kasa się rozejdzie na coś innego i się skończy dylemat
    W Euro AGD masz za siedem stów, bez złotówki, chwilowo nie mają, ale dzwoń, pytaj, a w razie czego rozłóż na raty:
    http://www.euro.com.pl/produkty-do-f...&p=699.00&cr=0 .
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Mówię śmiertelnie poważnie.
    Obróbka nefów w przestrzeni sRGB, to głupota !
    Ja w CNX czy C1 obrabiam w przestrzeni danej maszyny .

lucas79 w sumie na rynku wszystkie ciemnie cyfrowe dają dobre efekty, ważne aby mieć oprofilowany monitor i będzie ok . Czasami możesz trafić na fajne oferty, co do samego CNX i fajnie się na nim pracuję. Możesz też konwertować nefy na DNG do tego zrobić profil barw i wszystko dalej obrabiać przez elements 7. W sumie to ciekawe kiedy doczekamy się nowej wersji programu...
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

prawda jest taka że nie masz innego wyboru
    Nikon + CX2 = właściwy kolor

A ogólnie program jest b.dobry - miło się na nim pracuje - wiec warto zapłacić.
    NX2-D300s

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hostman22 Zobacz posta
    Ja w CNX czy C1 obrabiam w przestrzeni danej maszyny .
    ...
    To poproś, by dano Ci monitor szerokogamutowy, będzie znacznie mądrzej.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów