Eye po pierwsze, to nie zmienię, a po drugie to może jednak zrobią Nikon g - Nex
Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
Szukaj
Eye po pierwsze, to nie zmienię, a po drugie to może jednak zrobią Nikon g - Nex
Z tym może być problem, bo jak dotąd jest tylko jeden obiektyw Nikon z przysłoną sterowaną elektrycznie: Nikkor 5,6/800, i w dodatku tworzy on nową niekompatybilność systemową - nie współpracuje z aparatami z serii D2, D1, D200, D100, D90, D80, D70, D3000, D60, D50, D40 i F6. Wynikałoby z tego, że tylko nowsze modele mogą sterować taką przysłoną, więc jeśli Nikon zamierza zrezygnować z mechanicznego napędu przysłony i wprowadzić elektroniczne (na co wskazywałoby to, że nowsze modele mogą to robić), to na pewno prędko nie pojawią się nowe modele obiektywów "dla ludzi", wyposażone w taki napęd.
A bez tego, taki adapter NEX-Nikon musiałby być wyposażony w jakiś elektromagnetyczny napęd przysłony.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Nie wiedziałem :-\ To kicha i mówi się trudno! A systemu i tak nie zmienię![]()
No tak przecież wszystkie Nikkory mają dingsy do przysłony! Ale może coś wymyślą, jak w zwykłych adapterach g....
Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 24-10-2013 o 13:08
Myślę, że Nikon już od co najmniej kilku lat planuje przejście na elektryczne sterowanie przysłoną, a najlepszy tego dowód to to, że, sądząc z powyższej informacji (ze stron Nikona) wszystkie modele nowsze niż wymienione powyżej (czyli np. D3, D4, D700, D7000, D300, a nawet zupełnie amatorskie D3100 czy D5100 i nowsze) mogą obsłużyć elektryczną przysłonę. No a chyba Nikon nie liczy raczej na to, że posiadacze D3100 kupią Nikkora 5,6/800. Czyli to wskazuje na plan zakrojony na dłużej. Ale na pewno minie sporo czasu, zanim pojawią się tańsze obiektywy tego systemu (bo byłyby niekompatybilne z wieloma używanymi jeszcze aparatami).
A to, że się da przełożyć elektrykę na mechanikę, to wiadomo, bo jest adapter Nikon FT-1 do aparatów Nikon 1, które mają elektryczny napęd przysłony, a adapter może mechanicznie napędzać przysłonę w starszych obiektywach.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
10-18 na A7 -> http://www.sonyalpharumors.com/surpr...-on-the-a7a7r/![]()
Jesień Kombinejszyn... z weekendowego wyjazdu na Borne Sulinowo ... ino kombinejszyn straciło mocno na ostrości
[/URL]
Ostatnio edytowane przez Panerai ; 24-10-2013 o 10:53
Panerai vel Eliot Capone
Skontaktuj się z nami