Close

Strona 34 z 110 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Mam na jednym kompie obrobione fotki i są one w jakiejś lokalizacji. Mam zrobioną do nich kolekcję.

Teraz chcę tą kolekcję razem z tymi fotkami przenieść na drugi komputer. Kojarzy ktoś jak to zrobić? Wiem,że import export collection wyeksportuje mi kolekcje, ale co z fotkami w library?
    "Nikon"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephebeloki Zobacz posta
    Mam na jednym kompie obrobione fotki i są one w jakiejś lokalizacji. Mam zrobioną do nich kolekcję.

Teraz chcę tą kolekcję razem z tymi fotkami przenieść na drugi komputer. Kojarzy ktoś jak to zrobić? Wiem,że import export collection wyeksportuje mi kolekcje, ale co z fotkami w library?
    Możesz wyeksportować kolekcję jako katalog LR ("Export thi collection as a catalog") i później zaimportować na drugim kompie. Eksportując w ten sposób tworzy się katalog LR oraz folder ze wszystkimi zdjęciami w kolekcji.
    clusca
    Fufu X

Domyślnie

Hmmm tylko jak teraz to zaimportować?
    Mam na 1 kompie katalog 2013_10_22 (z którego robiłem kolekcje)

Mam katalogi na 2 komputerze:
    D:/D600/
    - 2013_10_20
    - 2013_10_21

To co jest wyeksportowane z 1 komputera to ą 2 katalogi i jeden plik. Pierwszy katalog to .lrdata, drugi to są RAWY i plik (.lrcat) który wskazuje się przy imporcie.
    Jak daje zaimportuj, to importuje mi faktycznie ale tylko kolekcje, no bo mam tylko 1 katalog zsychronizowany, a importowane zdjęcia są na pulpicie. Teraz pytania
    1. Jak to zaimportować aby dodało mi zdjęcia do katalogu D:/D600/2013_10_22 (czyli żeby tutaj rzuciło ten katalog)
    2. Gdzie umieścić pliki do eksportu? Ja dałem dla próby na pulpicie... ale podejrzewam, że tam leżeć nie mogą bo LR z nich korzysta.
    3. Nie chcę aby w D:/D600/2013_10_22 były pliki z importu... czyli te .lrdata , chcę aby tu były same RAW. Zapewne rodzielić tego nie mogę bo i plik .lrcat i .rdata muszą być razem z Rawami => tak mi się wydaje.
    4. Czy po imporcie mogę usunać katalog z plikami? Pytanie czy on sobie to już przekopiował gdzieś? No nie, bo nic nie wskazywałem aby kopiował ;/

Po prostu chcę mieć identyczną strukturę jak na 1 kompie

Z góry dziękuję.
    "Nikon"

Domyślnie

Próbowałem n-razy. Ciągle to samo.

1. Export this Folder as a catalog
    2. Import from another Catalog

Importuje. Otwierają się pliki, ale ich fizycznie na liście w LR nie widać. Jak wybiorę inne to potem nie mogę ich znaleźć na żadnej liście.

1. Gdzie mogę znaleźć zaimportowane pliki?
    2. Gdzie LR przerzuca zaimportowane pliki fizycznie na twardym dysku?

Z góry dziękuję
    "Nikon"

Domyślnie

Panowie jakieś pomysły?
    mam LR5 wcześniej LR4 i ten sam problem. Zakładka Print mam szary ekran po środku, wybieram szablon i nic się nie zmienia , nie mogę przeciągać tam zdjęć itp. poprostu nic...
    .: D700 :. + .: D700 :. + 7x szkło + 8x błysk + 7x radio

Domyślnie

@josephebeloki

Ok, to do początku...

Cytat Zamieszczone przez josephebeloki Zobacz posta
    Hmmm tylko jak teraz to zaimportować?
    Mam na 1 kompie katalog 2013_10_22 (z którego robiłem kolekcje)
    Eksportujesz tą kolekcję jako nowy katalog LR, kopiujesz na drugiego kompa, bez znaczenia gdzie.

Mam katalogi na 2 komputerze:
    D:/D600/
    - 2013_10_20
    - 2013_10_21

To co jest wyeksportowane z 1 komputera to ą 2 katalogi i jeden plik. Pierwszy katalog to .lrdata, drugi to są RAWY i plik (.lrcat) który wskazuje się przy imporcie.
    Jak daje zaimportuj, to importuje mi faktycznie ale tylko kolekcje, no bo mam tylko 1 katalog zsychronizowany, a importowane zdjęcia są na pulpicie. Teraz pytania
    1. Jak to zaimportować aby dodało mi zdjęcia do katalogu D:/D600/2013_10_22 (czyli żeby tutaj rzuciło ten katalog)
    Jeśli w kolekcji były zdjęcia, które fizycznie znajdowały się w folderze 2013_10_22, to w takim samym folderze będą po eksporcie kolekcji do osobnego katalogu LR, zatem po eksporcie powinieneś mieć katalog z rawami o nazwie 2013_10_22, plik .lrcat oraz katalog lrdata. Tego ostatniego, o ile się nie mylę, nie musisz w ogóle kopiować do nowej lokalizacji - są tam jedynie wygenerowane jpegi z podglądem plików.

Kopiujesz to wszystko na drugi komputer. Otwierasz LR i katalog, gdzie chcesz wyeksportowaną kolekcję umieścić. Robisz import plików z istniejącego katalogu LR. W opcji "File handling" wybierasz "Copy new photos to a new location and import". W opcji "Copy to" wybierasz nową lokalizację dla plików, czyli w Twoim przypadku D:/D600. Zaznaczasz zdjęcia, o ile nie są jeszcze zaznaczone i klikasz "Import". W efekcie pojawia Ci się w katalogu LR na drugim kompie nowa kolekcja z plikami skopiowanymi do D:/D600/2013_10_22, czyli dokładnie to, o co chodziło

2. Gdzie umieścić pliki do eksportu? Ja dałem dla próby na pulpicie... ale podejrzewam, że tam leżeć nie mogą bo LR z nich korzysta.
    Obojętnie, po imporcie możesz je skasować.

3. Nie chcę aby w D:/D600/2013_10_22 były pliki z importu... czyli te .lrdata , chcę aby tu były same RAW. Zapewne rodzielić tego nie mogę bo i plik .lrcat i .rdata muszą być razem z Rawami => tak mi się wydaje.
    Będą tylko rawy. .lrcat i lrdata mogą być gdziekolwiek, niekoniecznie tam gdzie rawy.

4. Czy po imporcie mogę usunać katalog z plikami? Pytanie czy on sobie to już przekopiował gdzieś? No nie, bo nic nie wskazywałem aby kopiował ;/
    Możesz, jeśli wybrałeś podczas importu, tak jak napisałem wcześniej, "Copy new photos to a new location and import".
    clusca
    Fufu X

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrpl Zobacz posta
    Panowie jakieś pomysły?
    mam LR5 wcześniej LR4 i ten sam problem. Zakładka Print mam szary ekran po środku, wybieram szablon i nic się nie zmienia , nie mogę przeciągać tam zdjęć itp. poprostu nic...
    Wybierz jednostki w opcji Ruler units w zakładce Layout
    clusca
    Fufu X

Domyślnie

A nie mieliście problemów przy drukowaniu z LR4? Mnie jakieś Głupoty drukuje?
    | ... |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez clusca Zobacz posta
    Wybierz jednostki w opcji Ruler units w zakładce Layout

o ja kur... pier... to bylo takie proste ??? Dzięki
    .: D700 :. + .: D700 :. + 7x szkło + 8x błysk + 7x radio

Domyślnie

@clusca

Heja... wow , dzięki śliczne za ten TUTORIAL Będę dzisiaj nad tym siedział to sprawdzę to i dam znać.

Ale jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za pomoc.
    "Nikon"

Strona 34 z 110 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów