Close

Strona 33 z 110 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robinhood Zobacz posta
    Ja również, a był to ostatni miesiąc ważności legitki na ostatnim roku studiów
    same here.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie LR. W momencie jak eksportuje zdjęcie, mam możliwość, które metadane w EXIF mają być umieszczone. Jeśli wybiorę opcje "copyright", później w zdjęciu mam "copyryght" i moja nazwę komputera. Jak w LR zmienić, żeby to była nazwa taka jak chcę?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszyzm Zobacz posta
    Mam pytanie odnośnie LR. W momencie jak eksportuje zdjęcie, mam możliwość, które metadane w EXIF mają być umieszczone. Jeśli wybiorę opcje "copyright", później w zdjęciu mam "copyryght" i moja nazwę komputera. Jak w LR zmienić, żeby to była nazwa taka jak chcę?
    oczywiście zmień nazwę komputera na taką jaką chcesz

a na poważnie, w zakładce library po prawej stronie na dole masz sekcję metadata, tam możesz sobie ustawić "kopyrajty" i inne.
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

Ok, dzięki za odpowiedź, ale nie wiem czy zmiana nazwy komputera to nie łatwiejsza sprawa.
    O co chodzi? Podane przez Ciebie rozwiązanie sprawdza się idealnie, ale do danego, jednego zdjęcia.
    Mogę oczywiście zrobić ustawienia predefiniowane, ale wtedy muszę i tak pamiętać o wybieraniu tych ustawiń.

Domyślnie

Ok, dzięki za odpowiedź, ale nie wiem czy zmiana nazwy komputera to nie łatwiejsza sprawa.
    O co chodzi? Podane przez Ciebie rozwiązanie sprawdza się idealnie, ale do danego, jednego zdjęcia.
    Mogę oczywiście zrobić ustawienia predefiniowane, ale wtedy muszę i tak pamiętać o wybieraniu tych ustawiń.
    na samym dole masz przycisk "sync metadata" - działa na wielu plikach na raz
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

Chyba muszę pogrzebać...
    Nie mam aktywnych funkcji "synch. ustawienia"

Domyślnie

Chyba muszę pogrzebać...
    Nie mam aktywnych funkcji "synch. ustawienia"
    Nie "ustawienia", tylko "metadata" lub o ile się nie mylę w polskiej wersji językowej LR "metadane". Musisz zaznaczyć pliki, które chcesz zaktualizować i kliknąć "sync metadata". Wyświetli Ci się okienko, w którym należy zaptaszkować te wpisy exif, które chcesz aktualizować - w Twoim przypadku jedynie "copyright", wpisać żądany tekst i potwierdzić zmianę.
    Możesz również utworzyć sobie odpowiedni preset w sekcji "metadata" podczas importu zdjęć do LR.
    clusca
    Fufu X

Domyślnie

Może słabo szukałem, ale nie dogrzebałem się w wątku... powiedzcie mi Szanowni, jak wygląda sprawa odkupienia zafoliowanego LR z licencją od osoby, która kupiła ją w pakiecie z Canonem 5D/6D? Czy to sytuacja analogiczna do licencji OEM w sprzęcie komputerowym, czyli z formalnego punktu widzenia w tej sytuacji soft staje się nielegalny?
    Chcę kupić LR po miesięcznych próbach z trialem, szukam najtańszej opcji - ale najtańszej nie oznacza nielegalnej.
    Kris
    D200+Tokina 12-24/4+Nikkor VR 18-200 3.5-5.6+SB 900

Domyślnie

we wszystkich znanych mi przypadkach, produkt OEM jest licencjonowany ze sprzętem do którego jest dołączony. Czyli nabyci i używanie go bez danego sprzętu jest niezgodne z warunkami licencji czyli nielegalne. Ale najlepiej przeczytać warunki licencji z tego konkretnego przypadku LR + canon
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Dziękuję Paweł. Słabo szukałem - jednak to pytanie już się pojawiło wcześniej, przepraszam Nie kombinuję i korzystam z promocji -20% jaką w tej chwili oferuje Adobe.
    Pozdrawiam
    Kris
    D200+Tokina 12-24/4+Nikkor VR 18-200 3.5-5.6+SB 900

Strona 33 z 110 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów