Close

Strona 730 z 2397 PierwszyPierwszy ... 23063068072072872973073173274078083012301730 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7 291 do 7 300 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Dziękuję
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Nex 6 pytania:
    - czy cechą tego modelu jest dość długi czas włączania? czy tylko egzemplarz, który miałam w rękach tak miał? Ogólnie szybkość tego aparatu - bywa denerwująca, czy aparat po prostu robi co mu zadali?
    - jak sprawuje się AF w trudnych warunkach - szaro-buro-ciemno, a także jasno ale gładkie powierzchnie?
    - ile wytrzymuje bateria? - przy założeniu, że do kadrowania używany jest wizjer, a wyświetlacz do podglądu zdjęć
    - wizjer czy szybkie ruchy powodują smużenie? Zauważalne/ledwo zauważalne? Generalnie - używacie wizjera czy wystarcza Wam wyświetlacz?
    - dlaczego 6 a nie 5? Celowo pomijam nex7...

Lamerskie pytanie do wszystkich użytkowników Nexów - jakie stałki z AF oferuje Sony (w jakich cenach?) Jakie są godne polecenia?
    Powyższe obrazki z 35/1.8 mi się bardzo kolorystycznie podobają, ile takie cudo musi kosztować?
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Pozwolę sobie odwoływać się do mojego starego 5n (chlip) i posiadanego równolegle X100s, w końcu również wyposażonego w PDAF i EVF.

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    czy cechą tego modelu jest dość długi czas włączania? czy tylko egzemplarz, który miałam w rękach tak miał? Ogólnie szybkość tego aparatu - bywa denerwująca, czy aparat po prostu robi co mu zadali?
    Jestem już mocno bezlusterkowo skażony, więc wiem jak to z ich startem zwykle bywa - znaczy - trochę trwa. Nex 6 nie jest pod tym względem jakiś wyjątkowy. Chyba bardziej mnie irytuje lag przy wybudzaniu niż przy włączaniu - mógłby dawać jakiś zysk względem zwykłego włączania, a nie daje.

jak sprawuje się AF w trudnych warunkach - szaro-buro-ciemno, a także jasno ale gładkie powierzchnie?
    Będzie wyglądało, że unikam konkretnych odpowiedzi... no działa ten AF jakoś Idzie go się nauczyć, antycypować jego zachowanie, choć po przesiadce z lustrzanki na początku nie jest łatwo.

Przy ciemnych, małokontrastowych scenach AF zachowuje się bardzo podobnie jak w moim X100s - większy obszar próbkowania daje większe prawdopodobieństwo potwierdzenia, ale i większe przestrzału gdy obiekt jest mały.

Warto mieć włączony DMF (ręczne doostrzanie po potwierdzeniu).

Prefocusing w 6-stce działa lepiej (niż w 5n). Pomaga.

ile wytrzymuje bateria? - przy założeniu, że do kadrowania używany jest wizjer, a wyświetlacz do podglądu zdjęć
    Mam wrażenie, że bateria wytrzymuje mi odrobinę dłużej niż w poprzednim nexie (5n). Ile w tym wpływu kadrowania przez EVF? Myślę, że niewiele - mam ustawione automatyczne przełączanie przez czujnik zbliżeniowy, więc czas "świecenia" pewnie jest podobnie długi. Można włączyć jedynie EVF, wtedy pewnie będzie lepiej. Jedną z rzeczy, której bardzo brakuje mi w software 6-stki jest włączanie LCD jedynie do podglądu zdjęć i menu - niestety, nie da się tak ustawić. Dla mnie to głupie.

Jedna zapasowa bateria załatwia myślę sprawę - nie bardzo widzę możliwość, aby bez filmowania zużyć w jeden dzień całą. Z X100s - niestety łatwo sobie to wyobrazić. Nexy mają bardzo wiarygodny wskaźnik naładowania baterii, niby nic a jednak cieszy.

wizjer czy szybkie ruchy powodują smużenie? Zauważalne/ledwo zauważalne?
    Powiem tak - EVF w tych kategoriach jest dużo lepszy niż ten w X100s (używam go w Fuji tylko przymuszony). Smużenie EVF w 6-stce określiłbym jako nieprzeszkadzająco zauważalne

Generalnie - używacie wizjera czy wystarcza Wam wyświetlacz?
    Używam jednego i drugiego, w zależności od sytuacji. Strzały z gleby czy z biodra bardzo lubię, nie wyobrażam sobie używać przy nich EVF.

Bardzo brakuje mi dotyku z 5n.

dlaczego 6 a nie 5?
    6-stka ma dobrą ergonomię nastaw i wizjer.
    5n był trochę kulawy ergonomicznie, w 5r jest lepiej. Dotyk jest super do manuali.

Lamerskie pytanie do wszystkich użytkowników Nexów - jakie stałki z AF oferuje Sony (w jakich cenach?) Jakie są godne polecenia?
    Jest drogo. Nie urywa też głowy Optyczna jakość (słowo Optyczna celowo napisałem wielką literą: chodzi mi o cechy rzadko zauważalne i potrzebne podczas normalnego, amatorskiego focenia; cechy te stanowią za to główny temat rozważań pewnego portalu, celem wykazania używalności/nieużywalności danego obiektywu ).

Z systemowych bezpiecznie można polecić stabilizowaną portretówkę 50/1.8.

Oczywiście świetny jest Zeiss 24/1.8, niestety, bardzo drogi. Wolałem kupić zamiast niego podobne szkło z przylepionym korpusem (X100s) - dostałem do niego ten korpus w bonusie Zeissy Touit? Chyba bym sobie odpuścił

Chyba najfajniejszym setem jest trójca sigmy: 19, 30, 60. Wszystkie niestety o świetle 2.8, bez stabilizacji i o rozmiarze niestety nienaleśnikowym.

Bardzo lubiłem 16/2.8, który z konwerterem ECU (dającym wynikowo 12mm) załatwia Ci sprawy szerokiego kąta. Szkło ma swoich fanów oraz takich, którzy dostają od niego grzyba na palcach.

35/1.8 nie znam, więc się nie wypowiadam. Podobnie 20/2.8, którego nie zna nikt

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Dzięki Mariusz za wyczerpującą odpowiedź.
    Tak jak myślałam - nie ma aparatu dla mnie
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Kurka, mam filtry 52mm a ta nowa Sigma ma 46mm, 35/1.8, którą mam na celowniku ma 49mm a już PZ ma 40.5mm. Co w takiej sytuacji lepiej zrobić? Kupić przejściówki 46-52, 49-52 i 40.5-52 i zaślepki 52mm czy lepiej nowe filtry?
    Ostatnio edytowane przez ropusz ; 09-10-2013 o 22:35

Domyślnie

Piękne krajobrazy dajecie, muszę się wybrać w teren, a nie tylko okolice mieszkania focić...

Tem niemniej jedno zdjęcie wstawię, bo dotarł do mnie pewien Bardzo Ciekawy Adapter

Domyślnie

Mariusz, zawsze przyjemnie się czyta Twoje przemyślenia Kupiłeś 6-kę? Nie jestem na bieżąco...

Dam pochyłe:

5R fujian

Domyślnie

Dzięki Mariusz za wyczerpującą odpowiedź.
    Tak jak myślałam - nie ma aparatu dla mnie
    Oj, nie bądź taka Mekano

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Kurka, mam filtry 52mm a ta nowa Sigma ma 49mm, 35/1.8, którą mam na celowniku też ma 49mm a już PZ ma 40.5mm. Co w takiej sytuacji lepiej zrobić? Kupić przejściówkę 49-52 i 40.5-52 i zaślepki 52mm czy lepiej nowe filtry 49mm?
    Sigma ma chyba 46mm?

Moim zdaniem najsensowniej w nexowni jest normalizować do 49mm czyli w Twoim przypadku nabyć 40.5->49 i 46->49. Ale nie wiem jakie tam fajne te filtry masz i na co się jeszcze da jej wkręcić.

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    Tem niemniej jedno zdjęcie wstawię, bo dotarł do mnie pewien Bardzo Ciekawy Adapter
    Nie bądź taki tajemniczy Don Pedro Cóż to za Sonnar 90/2.8, co się w exifie zapisał? Kuńtaxisz?

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Nie bądź taki tajemniczy Don Pedro Cóż to za Sonnar 90/2.8, co się w exifie zapisał? Kuńtaxisz?
    Kuńtakszę
    Jutro postaram się wrzucić trochę sampli i pierwsze wrażenia na bloga, to zalinkuję, a pewnie też coś wstawię.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Oj, nie bądź taka Mekano

Mówisz?

Z jakiej ceny nex6 startował gdy się pojawił w sklepach?
    Tak się zastanawiam czy 2800 złotówek to jest dobry deal za szóstkę z 16-50?
    Ostatnio edytowane przez jm ; 09-10-2013 o 22:44
    Mój niekomercyjny link

Strona 730 z 2397 PierwszyPierwszy ... 23063068072072872973073173274078083012301730 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów