Szukaj
Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.
A co? Nie da się tak robić zdjęć?
Coś ty ostatnio jakiś zawzięty jesteś na tego Nikona. Może sprzedaj zabawki i idź do innego producenta. Odstresuj się. Wydaj kupę kasy. Zobaczysz, czy tam będzie lepiej. Widzę, że musisz dobrze dostać po kieszeni, żeby zrozumieć stare dobre powiedzenie, że tam jest dobrze, gdzie nas nie ma.
Jacek
spokojnie jeszcze z wami zostane przez jakis czas, do puki nie padnie najlepszy aparat nikona d70s
, obawiam sie jednak czego innego, ze nikon zmieni swoje standarty(ten typ tak ma), i moj sprzet spadnie o polowe a ja tak czy siek bede musial budowac system od nowa:/...
sam bym kupil d40x gdyby nie brak AF z moimi szklami ktore nabylem "niedawno". Nie jestem onanista sprzetowym, ale chcialbym miec cos dobrego i juz, d200 to zadna alternatywa do d70s a 2,5 razy drozszy(przynajmniej dla mnie)..
dlatego tylko wyczekuje d300 z FF![]()
Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.
Głupoty wypisujesz i tyle. Jeśli D200 nie jest alternatywą dla D70s, to D300 też nie będzie. Jeśli nie widzisz różnic pomiędzy D200 i D70s, różnic które moga prowadzić do zmiany puszki, to nie ma więcej o czym gadać. To że jest droższy, to oczywiste. Praktycznie każdy, no może poza nielicznymi demagogami, kto miał D70/D70s, a teraz ma D200 dostrzega bardzo istotne różnice. A czy te różnice są warte wyższej ceny, to zależy od tego, czy ktoś potrzebuje takiego sprzętu, czy tylko odgrywa takie potrzeby. Jeśli D300 powstanie i wejdzie do sprzedaży, to niewątpliwie będzie droższy niż D200, a efektywne różnice pomiędzy D200 i D300 będą stosunkowo niewielkie, bo D200 jest już wystarczająco dobrym rozwiązaniem. Jeśli nawet będzie to FF, to i tak mało kto to kupi, bo będzie to znacznie mniej przydatne w wielu dziedzinach fotografii (sport, przyroda, makro). A dlaczego? Mam nadzieje, że nie muszę ci tego tłumaczyć.
Wypisujesz na forum jakieś głupoty o D200, D2H, D2X, a jak się pojawi taki D300, czy D3cośtam, to też będziesz wypisywał głupoty, tylko jeszcze większe. Zaczniesz od tego, że cena tego cuda będzie chora i będziesz pisał, że Nikon zwariował ustalając takie zaporowe ceny. Jeśli tak bardzo zależy ci na siedzeniu w pełnej klatce, zamiast w klatce DX, to kup sobie to Canonowskie 5D i daj sobie spokój z tymi subiektywnymi teoryjkami. No tak, tylko gdzie znajdziesz kasę na 5D i kilka dobrych obiektywów? I właściwie po co ci taki drogi sprzęt?
Jacek
sory ze zyje.
(mam d200 dostepne kiedy chce, na ile chce i go nie kupie), a ze potrzebuje FF to moze tylko moja osobista sprawa, najprawdopodobniej nigdy tego nie zrozumiesz..
"sport, przyroda, makro"-czyli rozumie ze nikon nienadaje sie do portretowania ludzi.. - niczym innym sie nie zajmuje...
nie przesadzaj z cena 5d 7000zl+50mm za 1200 i 85 za 1500/3500 wiec cena d200/5d 4500/7000 (3750/5700netto) to sory ale nie ma co porownywac..
No to sobie kup. Nie rozumiem dlaczego chcesz koniecznie wszystkich przekonac do FF, skoro wiele argumentów wskazuje na to że nie zawsze warto, bo koszty obiektywów dla wielu działów fotografii wzrosną niewspółmiernie. Ale jeśli potrzebujesz klatki pełnej jakości (aż się ta jakość będzie wylewać przez nieuszczelnione dziury w body), to kup 5D i nie zawracaj głowy. A jeszcze lepiej kup jakiś cyfrowy średni format, będzie miał jeszcze wiekszą matrycę i jeszcze więcej tej teoretyczno-magicznej jakości, której i tak nie zaznasz z braku kasy na to cudo.
Jacek
njght_84 czytuje to forum sporo (jestem nowy w temacie DSLR i lustrzanek AF), nie pisze za dużo bo jeszcze nie mam o czym ale jak widzę twoje posty to mi się wydaje ze ty nic innego nie masz do roboty tylko się kłócić i narzekać na nikony. ciesz się z dobrodziejstw rozmiaru matrycy DX i nie pier... ze DX nie nadaje się do portretów. wszystkie wady obiektywów zazwyczaj widoczne wyraźnie na FF na matrycy DX przestają być tak widoczne. jedyne czego się trzeba nauczyć to mnożenie i dzielenie przez 1.5. A pisanie ze d200 nie jest alternatywa dla d70s to jak pisanie ze d2xs nie jest alternatywa dla d200. nikon nie zmienia standardów tylko udoskonala produkty - nawet stare obiektywy da si podpiąć do nowego nikona. nie jestem profesjonalista i nie mam doświadczenia w DSLR ale zanim kupiłem d200 to przez 2 tyg bawiłem się właśnie d70s +18-135dx (i jego właśnie miałem kupić) jednak pewnego razu wpadł mi w ręce d200 i różnica była duża nawet na pierwszy rzut oka - ISO100, interwal, 5fps, 11 punktowy af - kupiłem d200 i wszystko to się mi przydaje. a różnica w cenie... no cóż jakoś się znalazło środki.
co do następcy d200 - ja przypuszczam ze będzie DX, dostana matryce z zakresem ISO 50-3200 a może nawet 25-3200 i forsowanie do 6400 mniej szumiącą na wysokich ISO, autofokus z d2xs, może tez migawkę, być może pierdoły jak większy wyświetlacz - powyżej 3 cale, parę dodatkowych przycisków i wygodniejszy pasek na szyję. na pewno będzie pancerny choć mógłby być trochę lżejszy. na pewno według njght_84 będzie miał pełno wad i bedzie gorszy od jego d70s...
D200|17-55 f/2.8|105 f/2.8 MICRO|70-300 f/4.5-5.6G VR |50 f/1.8|18-70 F/3.5-4.5|MBP 17'' 2.4GHz Hi-Res
Jest już prototyp D3x Nie było jeszcze oficjalnej prezentacji ale w Kanadzie jeden skośnooki gość już tym super sprzętem robi foty.![]()
http://www.pbase.com/nrg_alpha/d3x
Aparat Nikon Obiektyw Nikon Lampa Nikon
I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
http://instagram.com/adrwoz
Skontaktuj się z nami