Close

Strona 30 z 110 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Zająć pamięć np. poprzez otwarcie przeglądarki, jakichś innych aplikacji, LR, postawienie kilkudziesięciu obszarów retuszerskich, kilkudziesięciu pędzli (na NEFie) itd. Z tym, że ja po prostu mam 4GB tylko. Dodatkowo Mac OS używa twardego dysku jak zużyje pamięć fizyczną. Więc takie prawdziwie brutalne sytuacje miałem, kiedy i dysk systemowy był prawie pełny. Mac OS X 8.5. Na szczęście po krytycznym ubiciu aplikacji baza danych pozostawała poprawnie zapisana, więc praktycznych konsekwencji w sumie nie było. Możliwe też, że LR zamknąłby się po jakimś długim czasie, ale to już pewnie szło by w minuty, a tak cierpliwy to czasem nie jestem.

Domyślnie

Najpierw dostałem info o ver 5,2 a później wyszło, że strona jest nie dostępna
    Jak by ktoś był zmęczony po pracy i nie chciało mu się grzebać w poszukiwaniu nowszej wersji to niech zrobi tak:

A pro po? Co tu jest nowego? Dziesięć dni temu zainstalowałem trial'a 4,4, przed wczoraj kupiłem wersję 5,0 i dziś dostałem info o ver 5,2. Nie kryje, że używałem CNX2 (ale tam już nie ma NIK). W LR jest trochę inny interfejs. Ogólnie jest przyswajalny. Ale zanim go zgłębie do końca to w tym tępie, pewnie już będzie ver 12 Ale to dopiero za pół roku

Domyślnie

Już wiem. Wyczytałem na optycznych. Poprawiono błędy i ... Eee, nie ma o czym pisać.

Domyślnie

Moim zdaniem świetnie jest połączyć zalety NX2 i LR. Nie wiem jak w przypadku RAWów innych marek, ale w nikonie często nieporównywalnie lepszy niż z ACRa obrazek można uzyskać z NX2, natomiast w NX2 nie ma szans na tak fajne katalogowanie, wyszukiwanie i natychmiastowy podgląd jak w LR.
    Ja wykorzystuję te programy równolegle i importuję do LRa zarówno RAWy, jak i wstępnie wywołane w NX2 JPGi czy TIFFy. Sprawdza się to genialnie - z obu programów można czerpać najlepsze - polecam
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Moim zdaniem świetnie jest połączyć zalety NX2 i LR. Nie wiem jak w przypadku RAWów innych marek, ale w nikonie często nieporównywalnie lepszy niż z ACRa obrazek można uzyskać z NX2, natomiast w NX2 nie ma szans na tak fajne katalogowanie, wyszukiwanie i natychmiastowy podgląd jak w LR.
    Ja wykorzystuję te programy równolegle i importuję do LRa zarówno RAWy, jak i wstępnie wywołane w NX2 JPGi czy TIFFy. Sprawdza się to genialnie - z obu programów można czerpać najlepsze - polecam
    Popieram, też tak robię, chociaż zamiast NX2 wykorzystuję ViewNX2 (mimo uboższych możliwości obróbki czasem daje lepszy efekt niż Lightroom, np. przy wywoływaniu IR lub gdy chcę mieć RAWa w identycznych kolorach jak JPG prosto z puszki - zazwyczaj szkoda czasu na zabawę w LR) Pod względem katalogowania jednak nie znalazłem póki co niczego lepszego niż Lightroom

Domyślnie

Witam.

Panowie LR 5.2 po eksporcie do jpg wywala błąd, ale zdjęcie eksportuje. Czy ktoś coś wie ? i ma podobnie ?. W wersji RC jaki wcześniejszych nie miałem czegoś takiego.
    Komunikat: Pojawił się wenetrzny błąd Win32 API error 2 ( nie można odnaleźć określonego pliku) itd. itd.

Tomek

Domyślnie

Paweł, po wielu próbach i poszukiwaniach sam pracuje w ten sposob.
    LR jest bardzo dobrym narzędziem archiwizacyjnym ale jako wywoływarka sprawdza sie jako tako tylko z Canonem. Wyniki dla NEF-ow moim zdaniem sa marne vs. NX2 . Jedyny z nieoryginalnych softów ktory mi sie bardzo podoba to Capture 1. No ale LR bije go ( i wszystko inne tez) w archiwizacji.
    Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 20-09-2013 o 15:44

Domyślnie

Na czasem korzystam z acr-a w lr do obslugi nefow z d300, d700 i d3x z wysokiego iso albo tam gdzie mocno trzeba ciagnac cienie i przeszkadza mi desaturacja jak w czestuje nas soft nikona, oraz przy obrobce zlecen w ktorych klient nie widzi roznicy.
    Zastanawiam sie tylko jak duza baza zdjec zamuli lr powyzej granic ktore akceptuje ? W obawie przed tym wstepna segregacje zdjec do imprtu robie w viewnx
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Na czasem korzystam z acr-a w lr do obslugi nefow z d300, d700 i d3x z wysokiego iso albo tam gdzie mocno trzeba ciagnac cienie i przeszkadza mi desaturacja jak w czestuje nas soft nikona, oraz przy obrobce zlecen w ktorych klient nie widzi roznicy.
    Zastanawiam sie tylko jak duza baza zdjec zamuli lr powyzej granic ktore akceptuje ? W obawie przed tym wstepna segregacje zdjec do imprtu robie w viewnx
    do wstępnej selekcji nie ma nic lepszego niż view nx, gdy czasami biorę nexa na wycieczki to szlag mnie trafia później że sony nei ma takiego programu jak view nx
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    do wstępnej selekcji nie ma nic lepszego niż view nx, gdy czasami biorę nexa na wycieczki to szlag mnie trafia później że sony nei ma takiego programu jak view nx
    mam to samo z rx100
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Strona 30 z 110 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów