Na co dzień używam LR3.6, ale na weekend byłem zmuszony zainstalować v5 (co ciekawe, 5.0, bo taka jest w cloudzie, a nie 5.2), bo pożyczylem od TOP67 D7100* (za co mu serdecznie jeszcze raz dziękuję). Po exporcie obrazek soczysty tak, ze wylewa sie z ekranu. Za to generowanie miniatur wolniejsze. Na inne opcje nie patrzyłem, bo mnie nie interesują. Import -> preset (-> crop) -> export z presetem.
* mały OT. Po obcowaniu z D7100 jestem już na 100% pewny, że ten aparat to nie następca D300 i nawet Paweł Pawlak mnie nie przekonaJest po prostu inny, w jednych aspektach bezsensownie wykrastrowany, w innych dużo lepszy od D300. A obudowa to typowe pieprzenie z folderu reklamowego. Ciekawe, gdzie tam jest magnesium alloy? Chyba na stopce od lampy. Plastik, ktory ugina sie pod palcami. D300 to bezkompromisowy aparat, po prostu zapierd... jak wól w polu, bo do tego zostal stworzony. D7100 kontynuuje linie obiektywow plastikowych wydmuszek. Podejrzewam, że po prostu body D300 "to se ne wrati" i juz. Zobacz Pawel na D800. To samo D7100. I na koniec, bo sie rozpisalem. 24mpix na DX? Kurna, to jest super! Myslalem, na choinke mi tyle, a to wcale nie jest takie glupie. Cropy sa cudowne, bo ja publikuje w necie. Uff, rozpisalem sie, a mialem nie
EDIT: D7100 kupuje jedynie ze wzgledu na wysokie czulosci i wideo. W kazdym innym razie polece D300. Zauwazylem tez ciekawa rzecz, dosc dziwna. Mam wrazenie, ze AF jest jakby uzalezniony od wielkosci pixeli. Tzn. W d300 nie musze trafiac idealnie w punkt, bo pixele sa duze, obejmuja wiekszy obszar i zawsze jest kosa. Tak samo mialem na D700. Na d7100 musialem trafic idealnie w obiekt. 1mm w lewa/prawa strone na koszulce i juz jest dupa. Wiem, brzmi to idiotycznie, ale tak to odczuwam.
Wypowiedź o D7100 rozszerzylem i dodalem tu: http://forum.nikoniarze.pl/showpost....postcount=1864
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami