Close

Strona 25 z 110 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

testowałem 5.2 rc zmian w szybkości nie widzę, chociaż na 5.0 też jakoś nie narzekałem...

Domyślnie

Mam od kilku dni "piątkę" i pewien malutki problem, którego na pewno nie miałem w 4.4 i nie zauważałem w becie 5. Chodzi o to, że po uruchomieniu Lightrooma, gdy wejdę sobie do trybu Develop, chcę powiększyć podgląd (normalnie mam Fit, po kliknięciu powinien zmienić się na 1:1). No i tak - kursor ma kształt lupki, więc klikam. Obraz się powiększa, kursor nadal ma kształt lupki (zamiast rączki do przesuwania). Klikam ponownie, obraz się zmniejsza (Fit), kursor zmienia się w rączkę (czyli znowu na odwrót, niż powinno być). Klikam - znów się powiększa, a kursor zmienia się w lupkę. Po kilku razach "zaskoczy" i już jest ok, tj. lupka jest w podglądzie Fit, łapka w 1:1. Dopóki jednak nie "zaskoczy", oprócz złej ikonki wszystko się też baaaaardzo ślimaczy. Strasznie jest to wkurzające, gdy się chce od razu zacząć pracę, a tu trzeba klikać i czekać, aż zadziała. Spotkaliście się może z takim efektem? Dodam, że komp nie jest zły (i5 3750, 8GB pamięci, katalog na innym dysku (fizycznie) niż cache, cache (50GB) zaś na RAIDzie 0, więc raczej szybki), normalna praca nie nastręcza problemów i poza Spot Removal wszystko działa szybko.

Domyślnie

spacja nie działa?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    spacja nie działa?
    A w sumie nie sprawdzałem - bardziej się tylko obawiam, że sprawa zoomu to tylko konsekwencja tego ostrego "przymulenia" na starcie. Sprawdzę jeszcze, czy samo przymulenie od czegoś nie zależy (np. od liczby zdjęć w aktualnej kolekcji czy typu pliku). Generalnie jednak to jest coś, z czym spotkałem się dopiero w pełnej, nowo zainstalowanej "piątce", bo ani 4.4, ani 5 beta nie miały tego efektu... dlatego chciałem się dowiedzieć, czy inni użytkownicy też się na taki efekt natknęli, czy może to np. wynik update'owania katalogu z wersji 4.4. Szczerze, nie uśmiecha mi się teraz budowanie nowego katalogu

Domyślnie

Wzrost ilości zdjęć w katalogu wyraźnie wpływa na spowolnienie działania programu, u mnie się tak zadziało po dograniu kolejnych zdjęć wcześniej się je dość fajnie obrabiało, wcześniej było ok 2000 sz a po dograniu kolejnych spowolnił
    Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 05-09-2013 o 19:26
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Różne jazdy z kursorami były w becie. Możliwe, że w oficjalnej piątce także. W 5.2 (testowanej jeszcze), takich cyrków nie zauważyłem.

Domyślnie

Chyba chwilowo przynajmniej usunąłem problem. Zoptymalizowałem katalog oraz wyłączyłem pokazywanie zdjęć w katalogach podrzędnych (mimo że dotyczy to modułu Library, to może miało jakiś wpływ także na Develop - w końcu tam też mam włączony dolny pasek z miniaturami). Generalnie jest lepiej, już tak nie przymula... Ech, konieczność "walki" z programem już na wstępie zabiła mi radość z nowej wersji...

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze jedno pytania. Na ile stanowisk jest wersja pudełkowa komercyjna 5,0?
    Widziałem, że na Allegro koledzy Canonierzy się wysprzedają (wersja na 1 stanowisko))- dlatego pytam. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale wersja 4,0 była na 2 stanowiska?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karrampuk Zobacz posta
    Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze jedno pytania. Na ile stanowisk jest wersja pudełkowa komercyjna 5,0?
    Widziałem, że na Allegro koledzy Canonierzy się wysprzedają (wersja na 1 stanowisko))- dlatego pytam. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale wersja 4,0 była na 2 stanowiska?
    Czwórkę można mieć zainstalowaną na 2 komputerach - np. stacjonarny + laptop. Ale można używać jednocześnie program tylko na jednym z nich

Domyślnie

Czyli zakup Lightroom'a za 70% - 80% ceny na Allegro od Canoniarzy mija się z celem.
    Mało kto wie, że licencja Lightroom przy zakupie aparatu dotyczy tylko instalacji na jedno stanowisko, a zakupionej w sklepie wersji komercyjnej na dwa stanowiska ...
    I pomyśleć, że żałowałem przegranej dziś aukcji

Strona 25 z 110 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów