Miota to się nikon oneSony stopniowo porzuca ten archaizm jakim jest lustro.
Szukaj
Miota to się nikon oneSony stopniowo porzuca ten archaizm jakim jest lustro.
E, lustro jednak nie jest takim zupełnym archaizmem. Parę dni temu robiłem zdjęcia nocne, z okna. Jak to w mieście, trochę światła jednak było. W celowniku lustrzanki widziałem, w co celuję, mogłem ustawić ostrość, itd. W celowniku (czy na tylnym ekranie) Samsunga NX11 widziałem... noc. Widoczne były wyłącznie punkty światła. Więc tym celownikom elektronicznym chyba jeszcze trochę brakuje do doskonałości.
A jeśli chodzi o to miotanie się, to przypomina mi się to:
- Proszę pana, a do czego to służy?
- Do sprzedawania.
Sony, jak każda firma, musi przede wszystkim zarobić na swoich produktach - wyprodukuje więc pewnie wszystko, co tylko ma jakąkolwiek szansę się sprzedać i przynieść jakiś zysk.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Mam, drugie zdjęcie z postu:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost....postcount=6172
W zasadzie, jakby na to patrzeć, pomimo kilkuset modeli aparatów foto, żaden nie jest idealny. Chyba właśnie o to chodzi, że dzisiaj produkuje się sprzęt nie wszystko-mający, tylko nie mający tego czegoś. Powoduje to, że konsument będzie ciągle szukał ideału.
Jak pamiętam, wybrałem NEX'a, bo mi się nie podobał, ale spełniał kilka kryteriów - można było podpiąć i ostrzyć ze szkłami Leica M, można do niego kupić optykę Zeiss'a, był na tyle mały, że mieścił się w torbie od Leiki M6. Uznałem, że polubię go tak samo jak M6 i faktycznie na dzień dzisiejszy jest ok.
Miałem: E420, E3, E-P1, X100, K5, D90, D700. Każdym dało się i robiłem zdjęcia. Najlepiej wspominam jednak D700, pamiętam również bolącą szyję i umęczenie przy lataniu z 4kg torbą. Kolory z niego też nie wychodziły najlepsze, trochę trzeba było z profilami w Lr się naskakać. AF, to najmocniejsza strona D700, szczególnie AF-C.
Jest to dobry obiektyw i tyle, w rękach dobrego operatora jest genialny, bo produkuje właśnie takie zdjęcia.
Sporo "lajków" na flikrze mam za zdjęcia zrobione Jupiterem 12, obiektywem, który w testach na optycznych na pewno zaliczyłby miano - nieużywalny.
Ps. Przykłady zdjęć z Zeissa 16-70 pokazują jedno - gość umie komponować zdjęcia. Optycznie jest b. dobrze.
Ostatnio edytowane przez gibber ; 27-08-2013 o 14:31
flickr / Rolleicord, Canon
Było?
A3000 & ZEISS 16-70mm F4
http://www.dyxum.com/dforum/19-pictu...871_page1.html
A, już widzę, że było...![]()
![]()
Jak na pseudomacro 1:4 i możliwości ogniskowej 70mm to te motyle świetnie powychodziły z ok. 35cm![]()
Też tak uważam. Całkiem nieźle. Zaciekawiło mnie to foto w "haj ki".. To to ma wbudowany taki filtr znaczy, tak jak np. hdr, czy obrobił w kompie, bo nie doczytałem..?
filmik o nowościach
a3000 - nie rozumiem ich entuzjazmu, ale pożyjemy, zobaczymy.
Wskazuje to faktycznie na wycofywanie się z rynku APSC i bagnetu A.
Pozostaną pewnie tylko FF+A i nexopodobne stworki.
Ostatnio edytowane przez matys ; 27-08-2013 o 17:35
.
Olivia...![]()
flickr / Rolleicord, Canon
Skontaktuj się z nami