Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 86

Domyślnie Jaki domowy NAS?

W wątku o SSD Kurtz zaproponował używanie NAS jako domowego sytemu kopii zapasowych. Ostatnio sam myślałem nad podobnym rozwiązaniem, ale ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z NAS, chciałbym skonsultować mój pomysł.
    Teraz mam dysk 2 GiB na którym mam wydzieloną partycję na zdjęcia. Są na niej też filmy, muzyka i dane z poprzedniego dysku, który padł rok temu. Zorganizowanie systemu kopii zapasowych chciałbym połączyć z uporządkowaniem danych. Zdjęć jest jak na razie jakieś 330 GiB, partycja ma 1,2 TiB. Wolne jest 400 GiB. Komputery w domu są podłączone do routera D-link DIR-320 z zainstalowanym oprogramowaniem DD-WRT.
    Wymyśliłem sobie, żeby kupić NAS z dwoma dyskami o pojemności 1 TiB. Na jeden przenieść katalog ze zdjęciami (NIE katalog Lightrooma - ten zostałby na dysku lokalnym), muzyką i filmami, a drugi spiąć jako RAID 2. Mam też jeden dysk USB przeznaczony na kopię zapasową i na nim składowałbym dodatkowo co jakiś czas dane z NAS. W rezultacie miałbym dane na jednym dysku w NAS, ich kopię na drugim dysku w NAS i drugą kopię na dysku USB.
    Dodatkową zaletą byłby dostęp do zdjęć, muzyki i filmów z dowolnego komputera w domu. Sam używam Lightrooma na jednym komputerze, ale córka ma AfterShot Pro i zdjęcia na drugim. Jeśli wszystkie będą na jednym dysku będzie można je niezależnie obrabiać (AFP tworzy swoje własne pliki xmp i nie nadpisuje ewentualnych plików Lr) i łatwo robić backup.

Czy taki układ ma sens?
    Jak na razie słabym punktem tego rozwiązania jest router, bo porty LAN ma 10/100 więc pewnie trzeba by go wymienić na szybszy.

Zastanawiam się też, czy nie kupić raczej 1 dysku 2 TiB i jednego 1 TiB. Pierwszy włożyć do NAS razem z dyskiem, który teraz mam w komputerze, a drugi użyć jako lokalny na system i programy.

Na koniec pytanie o NAS, który kupić. Nie mam specjalnych wymagań, ale to może dlatego, że się na tym nie znam i nie wiem czego wymagać. Na pewni pożądana jest cisza. Dodatkowo, ponieważ mimo wszystko moim podstawowym systemem jest Linux - dobra współpraca z tym systemem. Możliwość konfiguracji pod własne wymagania też będzie mile widziana.

Domyślnie

NAS to nie backup. To rozwiązanie do dzielenia plików między komputerami w jednej sieci.

W tym co zaproponowałem, backupem są 2 zewnętrzne dyski USB które są automatycznie synchronizowane z NASem. Niektóre NASy mają opcję okresowego backupu na dysk USB - można to wykorzystać. Można też zrobić NASa samemu na jakiejś dystrybucji linuxowej. Instalowałem tego typu konfiguracje swojego czasu, generalnie - często lepsza wydajność, znacznie większe możliwości i wyższa cena oraz zużycie prądu.

Do wygodnej pracy z plikami, filmami w sensownej rozdzielczości, etc Gigabit jest niezbędny.

RAID2? Chyba chodziło Ci o RAID1 Generalnie, jestem przeciwny robieniu RAID1 w NASach w domu - lepszą inwestycją jest wstawienie 1 dysku do NAS a użycie drugiego jako dysku z kopią zapasową.
    RAID1 Służy zagwarantowaniu uptime, a nie ochronie danych. Broni jedynie przed większością uszkodzeń dysku, nie chroni przed uszkodzeniem danych na poziomie oprogramowania, nie chroni przed uszkodzeniem kontrolera, etc.

Jeżeli chodzi o NAS - w tej chwili Ci nie polecę nic bo nie znam nowych produktów, ale kilka uwag. Współpraca z linuxem - zależy czego potrzebujesz, udziały sieciowe możesz sobie podmontować i z nich korzystać, opcje wymagające zainstalowania dodatkowego oprogramowania na komputerze, będą już działały inaczej.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Nie mam miejsca na na dodatkowy komputer, żeby zrobić NAS na linuksie. Gotowe są chyba niezbyt duże. Wiem, że przede wszystkim służą do udostępniania plików wielu komputerom, ale może da się je też wykorzystać niestandardowo.
    Masz rację, myślałem o RAID1 (mirror). Wiem, że nie chronią przed uszkodzeniem kontrolera (którykolwiek RAID chroni?) i uszkodzeniem danych przez program (jeśli program zniekształca dane, to jak kontroler może je naprawić?). Z mojego punktu widzenia byłoby to to samo, co tworzenie kopii na drugim dysku, ale automatycznie w ramach macierzy. Dodatkowo raz na tydzień synchronizowałbym dane z dyskiem USB.
    Co do współpracy z linuksem, to właśnie chodzi o podmontowywanie (jako udział SMB lub NFS), bo AFS działa pod linuksem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Do wygodnej pracy z plikami, filmami w sensownej rozdzielczości, etc Gigabit jest niezbędny.
    Proponuję zwrócić uwagę na deklarowane prędkości samego NASa, dzieląc rzecz jasna przez 10. Praca z budżetowym urządzeniem, które osiąga w sieci transfery rzędu 4MB/s nie należy do przyjemnych.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Jak na razie wybór ogranicza się do trzech urządzeń:
    - Synology SD213j
    - Netgear 102
    - równoważny Qnap

Właśnie przekopuję się przez dokumentację Synology i Netgear. Na poziomie sprzętowym lepszy chyba jest Netgear (3xUSB z czego 2x w wersji 3, e-SATA, łatwe montowanie dysków, chyba porównywalny procesor i pamięć), dokumentacja też jest bardziej rozbudowana. Synology chwali się cichą i energooszczędną pracą.

Uboczną zaletą Netgear są routery pracujące na linuksie, ale tego jeszcze nie zbadałem dokładniej. Potrzebuję przynajmniej 1 port USB i możliwość wgrania ddwrt albo tomato.

Domyślnie

a nie prosciej zrobic po domu homestation? I dysk miec podpiety do routera, tak zeby z kazdego komputera miec dostepne te dane? Minuta roboty, a przynajmniej wygodnie.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    a nie prosciej zrobic po domu homestation?
    A co to za zwierzę?

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    I dysk miec podpiety do routera
    Pojedynczy dysk przy routerze to nie jest najlepsze wyjście z punktu widzenia bezpieczeństwa danych. NASa się stawia z dwóch głównych powodów. Stworzenie/udostępnienie zasobów sieciowych oraz zabezpieczanie danych.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    A co to za zwierzę?
    To jest taka mala lokalna siec domowa, cos jak domowy serwer usb, w ktorej to podpinajac dowolny dysk pod USB, udostepnia sie dane w swojej sieci, nie wiem na ile to jest bezpieczne, ale wygodne tak, nie trzeba krazyc np. z dyskiem z komputera, by to samo miec np. na innych komputerach w domu, podpinajac dysk pod router, mozna w ten sposob dzielic sie nim i udostepniac dane. Nie traktuje tego jako kopii danych, ale do udostepniania danych jest to po prostu wygodne.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Switch w routerze robi już sieć. Udostępniać dane można bezpośrednio z komputera na komputer lub właśnie za pomocą dysku sieciowego. A dysk sieciowy to Network Attached Storage czyli właśnie NAS.

Domyślnie

No ale dysk sieciowy mozna miec roznie podpiety, przez urzadzenie dedykowane NAS, lub wlasnie poprzez router na USB.

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów