Close

Strona 23 z 371 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

No i właśnie dlatego są ułomne: nie mają stabilizacji, nie mają autofokusa, i nie są zoomami. Więc zupełnie nie nadają się do filmowania! I z jakiegoś zupełnie niepojętego powodu Samyang upiera się, że to obiektywy do filmowania lustrzankami lub bezlusterkowcami! Jak w ogóle można czymś takim filmować?!
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

ale sluchajcie, ta rozmowa z tym skaczacym, trzesacym sie obrazem wyszla zupelnie naturalnie, nie winie za to Samsunga. Moim zdaniem mysle, ze producenci po prostu nie pomysleli, ze to moze tak przeszkadzac i projektujac obiektyw bez stabilizacji, po prostu z zalozenia pewnie przyjeli fakt, ze obiektyw ma byc do robienia zdjec.. a tu niestety, coraz bardziej popularne staje sie filmowanie w aparacie, ktore powoli zaczyna sie traktowac na rowni z robieniem zdjec.. jeszcze tak pare miesiecy temu, jak zainteresowalam sie tym Samsungiem, to kupujac go w ogole nie zwracalam uwagi, jakie ma dokladnie filmowanie, czy to ze obiektyw ma stabilizacje czy tez nie ma.. i dopiero jak zaczelam nim krecic filmy, od razu zauwazylam ze cos jest nie tak, bo w porownaniu do Nexa roznica byla przeogromna, pewnie bym moze tego nie zauwazyla majac do czynienia po raz pierwszy z filmami, ale jak sie filmuje dluzszy czas innym aparatem, to potem ma sie niezle porownanie.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Mekano, dziecko drogie, jak chcesz kręcić przyzwoite filmy (czymkolwiek) to poczytaj wcześniej trochę tego typu info ja z tych przykładowych linków:
    https://www.google.pl/#fp=892154ed6f...eo+accessories
    https://www.google.pl/search?q=video...w=1366&bih=675
    http://www.popphoto.com/gear/2013/04...ideo-your-dslr
    http://www.bhphotovideo.com/indepth/...dicam-merlin-2
    itp

Bo szkoda Twojego czasu na wypisywanie swoich widzimisię ... korzystaj z doświadczenia innych, będzie szybciej.

Domyślnie

No, właśnie, to jest kluczowy cytat z jednej z powyższych stron:

A STURDY TRIPOD WITH A PAN HEAD

How necessary is it?
    Very

Why do I need it?
    Camera shake is bad for still photos, but it can be downright nauseating when shooting motion, so a sturdy set of "sticks" is essential. For the legs, you want something that's going to be extremely stable and as light as possible. Carbon fiber is nice, but not entirely necessary. Stability and portability are your top priorities.

The head is where things get a little more specific. If you don't plan on moving the camera while it's on the tripod for pan shots, any kind will do fine, but eventually you're going to outgrow the static shot. Fluid heads are a great option because the movement is damped to make it smoother. Plus, they rotate on flat planes, making them more practical than many ball heads.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Mekano, dziecko drogie, jak chcesz kręcić przyzwoite filmy (czymkolwiek) to poczytaj wcześniej trochę tego typu info ja z tych przykładowych linków:
    Bo szkoda Twojego czasu na wypisywanie swoich widzimisię ... korzystaj z doświadczenia innych, będzie szybciej.

ale o czym ty piszesz?Ja do swoich filmikow absolutnie nic nie mam, sa stabilne i takie jak powinny byc, nic im nie brakuje, a tu rozmowa byla o obiektywie od Samsunga jakbys nie wiedzial czy cos przeoczyl. Chyba cos nie doczytales?
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 20-08-2013 o 20:55
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Mekano,
    Sama sobie przeczysz, bo przecież od początku narzekasz na to, że w Twoich filmach kręconych Samsungiem przeszkadza Ci to, że "się trzęsą" i właśnie brakuje im stabilności.

Prawdziwe jest tu w zasadzie tylko takie stwierdzenie:
    "Obiektywem bez stabilizacji trudno uzyskać stabilny obraz, filmując Z RĘKI BEZ PODPÓRKI"

Filmowanie obiektywem bez stabilizacji jest jak najbardziej możliwe, pod warunkiem, że zapewni się stabilność aparatowi, np. statywem z głowicą panoramiczną, a jeśli aparat ma być ruchomy, to taką dziwną konstrukcją, stabilizującą aparat i przenoszącą obciążenia na barki i korpus fotografującego.

Nie można pisać, że obiektyw bez stabilizacji nie nadaje się do filmowania, bo jest to nieprawda. Prawdą jest, że nie bardzo nadaje się do filmowania Z RĘKI.

Jeśli nie chcesz kupować statywu albo tych dziwnych rusztowań, mocujących aparat do korpusu filmującego, a chcesz filmować Samsungiem, to czy Ci się to podoba, czy nie, musisz kupić jeden z obiektywów Samsung NX, wyposażonych w OIS: 18-55, 18-200, 50-200 albo 60 macro.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Ja proponuje ten temat przeczytac uwaznie, od poczatku pisalam ze Samsungiem nie da sie uzyskac stabilny obraz z reki, a pokazalam przyklad filmiku nagranego z dodatkami wspomagajacymi filmowanie, ale jak sie nie czyta wszystkiego to wychodzi mydlo i powidlo prawda? I zaznaczylam tez to, ze jesli chcemy nim filmowac bez trudu to trzeba kupic obiektyw ze stabilizacja proste prawda?
    wiec powtarzasz to co juz zostalo napisane.
    Poza tym mi sie i tak lepiej i wygodniej kreci Nexem, bo w Samsungu jeszcze zeby uzyskac przyzwoity film, trzeba blokowac AF, a to tez jakby nie bylo male utrudnienie.
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 20-08-2013 o 21:37

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

Jezu... nie wytrzymam... co za wątek...

Mekano skoro wolisz nexa, to po co Ci ten samsung? Do robienia zdjęć?
    Jak taka wyjadaczka forumowa mogla kupić aparat z obiektywem bez stabilizacji, nie konsultując tego z nikim tutaj na forum?
    Kupiłaś aparat bez zastanowienia, wzięłaś z obiektywem, który nie ma stabilizacji, a mogłaś kupić inny lub po prostu kupić kita do nexa.

Kupiłaś i wybrałaś, masz pretensje do kogoś, że coś wyprodukował, a Ty się z tym męczysz. Męczysz się na własne życzenie.

Patrząc na puch'a24 jestem pewien, że bez problemu udzieliłby Tobie pełnej podpowiedzi. Do tej pory, bez wytykania Ci błędów, podpowiada i tłumaczy. Zamiast rzucania się na każdego, kto powie co jest nie tak, może warto spojrzeć na siebie i przyznać się do błędu... wiem, wiem - to jest trudne, czasami nawet bardzo
    Ostatnio edytowane przez matys ; 20-08-2013 o 23:06
    .

Domyślnie

Mój 35L jest do bani. Ja canon mógł taki craap wypuścić. Nawet kit do nexa ma stabiliizacje.

Domyślnie

Czy jakis moderator moglby posprzatac ten watek? i posty nic nie wnoszace do tej dyskusji?

Mozna wyciac nawet cala moja krytyke odnosnie filmowania z Samsunga, bo jeszcze ktos czytajac ten watek z zamiarem kupna Samsunga, po prostu zrezygnuje, a nie chcialabym tego, bo aparat jest jak najardziej w porzadku.
    Ma swoje wady i zalety, ale niech sie o nich sami wlasciciele przekonaja. Tak bedzie najlepiej.

Dzieki.

Strona 23 z 371 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów