To nie jest przyznanie się do błędu![]()
Stwierdzenie
Przeczy idei forum i dzielenia się spostrzeżeniami...Ma swoje wady i zalety, ale niech sie o nich sami wlasciciele przekonaja. Tak bedzie najlepiej.
Szukaj
To nie jest przyznanie się do błędu![]()
Stwierdzenie
Przeczy idei forum i dzielenia się spostrzeżeniami...Ma swoje wady i zalety, ale niech sie o nich sami wlasciciele przekonaja. Tak bedzie najlepiej.
.
To też z NX 50-200 mm. Ogniskowa 308 mm (ekw.), iso 320 (? - czyżbym na automacie jakimś robił, nie przypominam sobie).
Uploaded with ImageShack.us
Barzo fajniste! Pamiętasz, czy AF sobie poradził i zignorował tę kratę, czy musiałeś ostrzyć ręcznie?
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
AF poradził sobie, ale chyba tylko dlatego, że zmniejszyłem pole obszaru ostrości w aparacie (chociaż ex1 też sobie radził, a tam nie można zmniejszyć raczej). Ustawiłem na najmniejszy kwadracik i ostrzenie odbyło się tylko w jednej kratce. Miałem te zdjęcie wyrzucić, bo robione przez kraty i myślałem, że nic nie wyjdzie, a tu jednak chyba coś wyszło.
No, oczywiście, jako podręcznikowe zdjęcie dzikiego kota to się nie nadaje, ale efekt jest niezły, oddaje istotę "zoologu".
No właśnie to samo sobie uświadomiłem.
to odswiezam temat, odnosnie NX, ze strony photorumors: http://photorumors.com/2010/11/24/sa...oRumors.com%29
- 16-50mm f/2.8
- 50-135mm f/2.8
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Eh, z tych planów nawet wszystkie na rok 2011 nie zostały zrealizowane, bo nie pojawił się 16-80, a 16 mm jest jaśniejszy.
Z tych na rok 2012 http://photorumors.com/2011/10/11/sa...ve-new-lenses/ ujrzał światło dzienne tylko zoom 12-24, ale jest ciemniejszy, niż zapowiadano, bo nie 4 tylko 4-5,6. Zamiast naleśnika 1,8/55 powstał całkiem spory 1,8/45 (wersji zwykłej i 3D), pozostałe: 80-400, i jasne 24 i 135 nie powstały.
Z tych zapowiedzianych podobno na rok 2013 nie pojawił się jeszcze żaden, a mamy już II połowę roku.
Powstał natomiast Fisheye 3,5/10mm, o którym nie wspominano w tych pogłoskach.
Wynika z tego, że nawet oficjalnie ogłoszone plany Samsunga trzeba sobie dzielić na cztery albo nawet i na pięć...
Przypomina mi się stary dowcip: "Jak partia mówi, że nie da, to nie da, a jak mówi, że da, to mówi".
To wszystko jest takie niejasne, ja jednak cos czuje, ze nie bedzie 16-50, a bedzie 16-80, w koncu Samsung musi zrobic konkurencje dla Nex-a.
Jak we wrzesniu nie pojawi sie 16-80, to juz w zadne plotki od Samsunga nie uwierze.
http://www.mirrorlessrumors.com/sams...leaked-at-dxo/
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Skontaktuj się z nami