Close

Strona 33 z 371 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Aaa, myślałem, że go masz.
    Dobrym posunięciem jest przed wyborem i zakupem ściągnięcie sobie instrukcji obsługi i jej dokładne przestudiowanie - wtedy nie ma nieprzyjemnych niespodzianek po zakupie. Wejdź na strony Samsunga, ściągnij i poczytaj. Co prawda o tym "myku" z włączeniem pomocy za pomocą OK przy używaniu niesystemowych obiektywów nie piszą w instrukcji żadnego modelu (dowiedziałem się o tej sztuczce z jakiegoś forum), ale można przestudiować wszystko inne. Wtedy będziesz dokładnie wiedział, co kupujesz. Ja staram się zawsze tak robić.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

to teraz jeszcze jedno pytanie przed kupnem... miałem wcześniej canona 7d i zestaw 2 lamp YN 560 oraz wyzwalacze radiowe tejże firmy. Zestaw działał też na nikonach moich znajomych (czyli był niezależy od systemu) i pytanie - czy ktoś z Was może ma taki zestaw (chodzi o ten wyzwalacz youngnuo) i testował z tym samsungiem? czy to będzie działać?

Domyślnie

Koledzy poratujcie - potrzebuje instrukcje serwisowa do Samsunga 30mm f2. Nigdzie nie moge jej namierzyc. Jak ktos ma lub wie gdzie mozna ja dorwac to bardzo prosze o informacje.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Może być z tym kłopot - Samsung chyba bardzo pilnie strzeże swoich informacji serwisowych. Jakiś czas temu na żądanie firmy usunięto z jednego z rosyjskich forów, poświęconego NX-om, wszelkie informacje serwisowe - nie tylko same kopie instrukcji, ale nawet informacje np. jak wejść w menu serwisowe aparatów.

Domyślnie

no wlasnie. a moja 30-ka sie zepsula i pewnie bym sobie sam poradzil z naprawa tylko nie chce rozbebeszac obiektywu na pale. mam jakies serwisowki ale niestety nie od 30-ki.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Jak ktoś szuka to na ibood jest NX30 z 18-55 w promocji.

Domyślnie

nadal przymierzam się do tego samsunga... po obmacaniu w saturnie spodobał mi się AF. Docelowo chciałbym wozić się z 30mm 2.0 i tu pytanie do posiadaczy takiego zestawienia... czy AF jest tak samo szybki z 30mm jak z kitem?

Domyślnie

Moim zdaniem z NX300 jest m/w równie szybki, z 2/30 jest pewniejszy w sytuacjach słabego kontrastu/ciemnego obiektu (mniej "poluje"), natomiast jest nieco głośniejszy (inny silnik).

Domyślnie

A więc pojawił się w rodzinie NX300, cena zrobiła się na tyle przystępna, że warto było zamienić staruszka NX100 na nowszy model. Zestaw z obiektywem 18-55 i lampką błyskową, ze starego aparatu ostał się naleśnik 30/2.

Spostrzeżenia:

+ rozmiar RAW ~20MB (poprzednik z 14MPix matrycą ~30MB),
    + szybkość - uruchamianie, podgląd zdjęc - bardzo na plus, nie ma momentów zawieszania się,
    + szybkość AF - kontrastowy i fazowy AF - spodziewałem się jednak czegoś szybszego, niemniej jest spory postęp,
    + złudzenie, może nie (raczej cecha matrycy) - z naleśnika wychodzą zdjęcia znacznie ostrzejsze niż z NX100,
    + dotykowy AF,
    + focus peaking przy ostrzeniu MF - zaczynam polować na jakieś pleśniaki

- jakość zdjęć przy podglądzie (prawdopodobnie gdy robimy tylko RAWy) - mocno poniżej średniej, często nie sposób stwierdzić czy ostrość złapało w tym miejscu, w którym chcieliśmy
    - ładowarka - rozwiązanie jak w Sony - ładowanie baterii przez kabel microUSB, bateria jest w aparacie. Ładowarka zewnętrzna na znanym portalu aukcyjnym ~22 zł.

Za cenę 1549 zł - aparat z obiektywem warto było zmienić NX100 na nowszy model.
    Ostatnio edytowane przez asche ; 26-08-2014 o 08:01
    A7R3/AF18/AF24/AF40/AF85

Domyślnie

Fajny aparat. Szkoda, że nie można go kupić z nowym PZ 16-50, z którym jest naprawdę kompaktowy (nie kieszonkowy, ale wygodnie mały. 18-55 to przy nim kloc).
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 33 z 371 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów