Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Badyl81 Zobacz posta
    A ja N50/1.8 tak zdecydowanie bym nie polecił pod DX. W pomieszczeniach jest za ciasno, już lepiej N35/1.8.
    Chyba że robisz zdjęcia w łazience lub kuchni o wym. 2x3m - wtedy będzie ciasno
    D850 + Irix 11/4 + N24-70/2.8 + N70-200/2.8 FL + N105/1.4E ED + S35/1.4 + S50/1.4 + S135/1.8 + T17-35/2.8-4 + T85/1.8 VC + SB910 + Navigator X + trochę umiejętności i dużo planów

Domyślnie

Niestety, ale mi brakowało szerokości przy N50, a ani w kuchni ani w łazience zdjęć nie robiłem. Zresztą, niech autor wątku kupi najpierw spacerzooma i sam sprawdzi jakie ogniskowe mu leżą i wtedy sobie kupi odpowiednią stałkę.
    Dziwnym nie jest

Domyślnie

A ja bym polecił 18-55, 2 razy tańszy niż 18-105. Też na początek wystarczający.
    D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
    Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Miejscowość

Domyślnie

18-55 można używkę za grosze wyrwać. Do nauki focenia się nadaje, a zostaje więcej kasy na zakup innych obiektywów w przyszłości.

Domyślnie

Z takiego założenia wyszedłem :]
    Dziwnym nie jest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Badyl81 Zobacz posta
    Niestety, ale mi brakowało szerokości przy N50
    Wszystko zależy, jakie mam mieć przeznaczenie stałka - bo "portret" to jest pojęcie względne i tak naprawdę mamy dużo więcej kategorii:
    - plan totalny – szeroki maksymalny kadr obszernie pokazujący miejsce, które fotografujemy wraz z postacią
    - plan ogólny – wykorzystywany często do robienia zdjęć pamiątkowych „na tle czegoś”, ale już nie taki szeroki jak ten poprzedni.
    - plan pełny – najszerszy plan portretowy, pokazana jest cała sylwetka osoby fotografowanej, w dużym stopniu wypełniająca kadr.
    - (słynny) plan amerykański – wykorzystywany kiedyś chętnie w westernach (stąd nazwa) - sposób kadrowania postaci ucinający sylwetkę mniej więcej na wysokości kolan. Co ciekawe, gdy powstał plan amerykański, to od razu musiał się też pojawić plan radziecki – kadrowanie postaci ucinanej w połowie ud.
    - plan średni – na zdjęciu widnieje mniej więcej połowa sylwetki osoby fotografowanej.
    - półzbliżenie – to jest ten właśnie "portret" czyli takie kadrowanie, aby było widać widać twarz i klatkę piersiową osoby fotografowanej.
    - zbliżenie – najbardziej intymny typ kadrowania portretu, w którym cały kadr wypełnia twarz osoby fotografowanej.
    - detal – skupienie się już nawet nie na samej twarzy, lecz jej fragmencie (najczęściej oku). Detalem mogą być też inne części ciała osoby fotografowanej, np. dłoń z pierścionkiem.

Tak więc wszystko zależy jaki chcemy najczęściej stosować plan i docelowo także gdzie (plener, pomieszczenia). Każdy plan będzie miał swój wąski zakres najlepszych ogniskowych. Nie da się np. 35-ką zrobić nieprzerysowanego półzbliżenia, natomiast do szerszych kardów może wydawać się idealna. Mam tą świadomość, dlatego do takich różnych "portretów" używam 35, 50 i 85 - każdy ma swoje wyjątkowe zastosowanie.

pozdrawiam
    D850 + Irix 11/4 + N24-70/2.8 + N70-200/2.8 FL + N105/1.4E ED + S35/1.4 + S50/1.4 + S135/1.8 + T17-35/2.8-4 + T85/1.8 VC + SB910 + Navigator X + trochę umiejętności i dużo planów

Domyślnie

Autor wątku jest zupełnym laikiem.
    Na początek poleciłbym D80/D90 z obiektywami:
    18-105 (plener)
    35 i 85 (portret)
    Cały sprzęt używany.
    Jest to moim zdaniem najbardziej wszechstronny zestaw w granicach 4 kpln
    Bez problemu można zmieścić się w założonym budżecie, a jak po jakimś czasie gdy Dolci dojdzie do wniosku, że: a) fotografia nie jest dla niego to odsprzeda sprzęt z niewielką stratą,
    b) połknie bakcyla to kupi sobie co będzie potrzebował: lampę, nowe body, inne obiektywy.
    Były: Nikon D80, D90, N 18-105 VR; N 50/1.8D; N 105 2.8, N 35 1.8G, SB 900
    Panasonic GX 1, P 14-42,
    Olympus E-PL5, O 14-42 1.3,5:5,6 II R, O 40-150 1.4:5,6 R, O 45 f 1.8
    Jest: Fuji X-T10, Fuji X-T30II, F 15-45, F 35 1.4

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bawaria/ Katowice

Talking

Cytat Zamieszczone przez petros Zobacz posta
    Ciekawe..... D5100 mniej hałasuje dla wysokich ISO
    ha, ha!- Dobre to jest!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bawaria/ Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Na początek kup D5100 + 18-105VR. Będziesz miał dobry aparat i dobry obiektyw uniwersalny prawie do wszystkiego. Porób trochę zdjęć i wtedy sam zobaczysz czego będzie Ci brakować. Jeżeli ergonomii, to zakupisz nowe body (D7000 czy D7100) a jak światła, to dokupisz n35 1/8g lub n50 1.8g i będziesz od nowa odkrywał świat fotografii. Nie ma co sie zastanawiać nad D3100 czy D90 w Twoim przypadku.

jestem tego samego zdania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cezar1972 Zobacz posta
    Autor wątku jest zupełnym laikiem.
    Na początek poleciłbym D80/D90 z obiektywami:
    18-105 (plener)
    35 i 85 (portret)
    Cały sprzęt używany.
    Jest to moim zdaniem najbardziej wszechstronny zestaw w granicach 4 kpln
    Bez problemu można zmieścić się w założonym budżecie, a jak po jakimś czasie gdy Dolci dojdzie do wniosku, że: a) fotografia nie jest dla niego to odsprzeda sprzęt z niewielką stratą,
    b) połknie bakcyla to kupi sobie co będzie potrzebował: lampę, nowe body, inne obiektywy.
    "Cały sprzęt używany." po prostu super ! laptop, telefon, konsole czy telewizor też polecam używany.
    a tak na serio to jeżeli "Fotografia nie jest dla mnie" to nie bójcie się o moje koszta czy coś stracę czy nie po pierwsze sprzętu bym na pewno nie sprzedał, a przypuśćmy żebym chciał to jak wiadomo na Lustrzance bym dużo nie stracił gdyż ceny są stałe a używane są tańsze o nie wiele więc wole dopłacić te 300 zł i mieć nowy sprzęt D90 z tego co wiadomo jest godny uwagi a D80 to pewnie też nie jest najgorszy, TERAZ INFORMUJE OSOBY KTÓRE BĘDĄ SIĘ WYPOWIADAĆ W TYM TEMACIE BĄDŹ DORADZAĆ ŻE WYBRAŁEM NIKON D5100 Z OBIEKTYWEM 18-105mm i jeżeli będzie mi wychodziło to będę dokupywał obiektywy wraz z moim doświadczeniem i zakresem zdjęć.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów