Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Miejscowość

Domyślnie

Do zdjęć portretowych są jasne obiektywy stałoogniskowe typu 35 mm na całą postać, 50 mm, 85 mm na popiersie. 18-105 to wszechstronny obiektyw do wielu zastosowań, choć nie można się spodziewać nie wiadomo jakiej rewelacji. Ale warto go mieć. Np. kupić aparat + 18-105 i któryś z obiektywów stałoogniskowych.

Domyślnie

Obiektyw 18+105mm jest taki uniwersalny ? jeżeli tak to bym kupił z takim i jak by mi wychodziło to bym dokupił specjalny do takich rzeczy

Domyślnie

Ciekawe..... D5100 mniej hałasuje dla wysokich ISO
    Sony Ericsson K800I z kartą flash 1GB.

Domyślnie

Na początek kup D5100 + 18-105VR. Będziesz miał dobry aparat i dobry obiektyw uniwersalny prawie do wszystkiego. Porób trochę zdjęć i wtedy sam zobaczysz czego będzie Ci brakować. Jeżeli ergonomii, to zakupisz nowe body (D7000 czy D7100) a jak światła, to dokupisz n35 1/8g lub n50 1.8g i będziesz od nowa odkrywał świat fotografii. Nie ma co sie zastanawiać nad D3100 czy D90 w Twoim przypadku.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

A mógłbym prosić o jakieś linki do obiektywów w moim zakresie, myślę że do tysiąca złotych
    i jeszcze do obiektywów czy do portretowych w plenerze jest potrzebny obiektyw z zmienną ogniskową albo Zoom'em ?

Obiektyw Nikon 18-105 VR - jakie posiada te "parametry" ?

A jeszcze przeglądając Allegro natknąłem się na "Filtr uv" gdybym to miał kiedy bym musiał/mógł tego używać i czy w ogóle to było by w moim przypadku potrzebne ?
    Ostatnio edytowane przez Dolci ; 11-08-2013 o 19:09

Domyślnie

Masz w domu jakiś aparat cyfrowy? Jeśli tak to podaj model a powiem Ci mniej więcej jaki zakres ogniskowych pokrywa 18-105.
    Zmienna ogniskowa i zoom to to samo pojęcie. A czy potrzebne przy sesji to już zależy od użytkownika. Kupisz jakieś body, do tego 18-105, porobisz trochę zdjęć, zobaczysz na jakich ogniskowych Ci się najlepiej pracuje i wtedy będziesz miał jakieś rozeznanie co Ci potrzebne.

Domyślnie

Miałem ostatnio w rękach D3100 i uważam, że aparacik na początek całkiem fajny, chyba nic więcej nie potrzeba żeby nauczyć się robić zdjęcia lustrzanką. Z Twoim budżetem i wymaganiami z pierwszego posta zrobiłbym tak:
    - kupił D3100 z Nikkorem 18-55VR - koszt ok. 1400zł nowy. Obiektyw będzie Ci służył jako podstawowy, "do wszystkiego";
    - do tego zestawu dokup Nikkora 85/1.8G - koszt ok. 1800zł nowy. Ten posłuży Ci do portretów;
    - jak spodoba Ci się zabawa N85/1.8 to możesz się pokusić o dokupienie Nikkora 35/1.8G - nowy za ok 700zł. To bardzo fajny uniwersalny obiektyw, zrobisz nim praktycznie wszystko od szerokiego portretu po krajobraz (choć tu będzie dosyć wąsko).
    I tyle. To i tak aż za dużo jak na początek, choć pochłonie to cały budżet. Jak aparat zacznie Cię ograniczać (choć naprawdę nie wiem w czym) to go zmienisz, a zostaną Ci fajne szkła (35 i 85).
    Dziwnym nie jest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Badyl81 Zobacz posta
    Miałem ostatnio w rękach D3100 i uważam, że aparacik na początek całkiem fajny, chyba nic więcej nie potrzeba żeby nauczyć się robić zdjęcia lustrzanką. Z Twoim budżetem i wymaganiami z pierwszego posta zrobiłbym tak:
    - kupił D3100 z Nikkorem 18-55VR - koszt ok. 1400zł nowy. Obiektyw będzie Ci służył jako podstawowy, "do wszystkiego";
    - do tego zestawu dokup Nikkora 85/1.8G - koszt ok. 1800zł nowy. Ten posłuży Ci do portretów;
    - jak spodoba Ci się zabawa N85/1.8 to możesz się pokusić o dokupienie Nikkora 35/1.8G - nowy za ok 700zł. To bardzo fajny uniwersalny obiektyw, zrobisz nim praktycznie wszystko od szerokiego portretu po krajobraz (choć tu będzie dosyć wąsko).
    I tyle. To i tak aż za dużo jak na początek, choć pochłonie to cały budżet. Jak aparat zacznie Cię ograniczać (choć naprawdę nie wiem w czym) to go zmienisz, a zostaną Ci fajne szkła (35 i 85).

Jak już to ja bym kupił 18-105, miałbym uniwersalny spacerowy obiektyw, zorientowałbym się jaka ogniskowa mi pasuje najbardziej do portretów i wtedy kupiłbym odpowiednią stałkę. A co do body to nie podpowiem, niech autor sam sie zdecyduje co mu lepiej w łapie leży.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MasterM16 Zobacz posta
    Jak już to ja bym kupił 18-105, miałbym uniwersalny spacerowy obiektyw, zorientowałbym się jaka ogniskowa mi pasuje najbardziej do portretów i wtedy kupiłbym odpowiednią stałkę. A co do body to nie podpowiem, niech autor sam sie zdecyduje co mu lepiej w łapie leży.
    Popieram na całości: jako pierwszy obiektyw tylko 18-105 (zakres ogniskowych, ostrość). Natomiast do portretu na początek odradzam 85 f1.8 (za drogi, za wąsko w pomieszczeniach). Zdecydowanie polecam 50 f1.8 - sprawdzi się w plenerze (od szerokiego planu po typowy portret z pięknym rozmyciem tła), a w pomieszczeniech też nie będzie większego problemu. Jednak najlepiej poczekaj z zakupem stałki, przez pierwszych kilka miesięcy porób foty tylko zoom'em, a potem na podstawie najczęściej używanych ogniskowych sam stwierdzisz czego tak na prawdę najbardziej potrzebujesz. Taka metoda działania sprawdziła się akurat w moim przypadku, co akurat doradzali mi doświadczeni koledzy z tego forum

pozdrawiam
    D850 + Irix 11/4 + N24-70/2.8 + N70-200/2.8 FL + N105/1.4E ED + S35/1.4 + S50/1.4 + S135/1.8 + T17-35/2.8-4 + T85/1.8 VC + SB910 + Navigator X + trochę umiejętności i dużo planów

Domyślnie

A ja N50/1.8 tak zdecydowanie bym nie polecił pod DX. W pomieszczeniach jest za ciasno, już lepiej N35/1.8.
    Dziwnym nie jest

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów