Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie Aparat dla amatora

Witam planuje zacząć przygodę z fotografią i mam pytanie do osób które się trochę wiedzą na ten temat na razie rozważam zakup Lustrzanki Nikon D90 bądź Nikon D3100 i chciałbym uzyskać pomoc przy wyborze oraz dopasowanie Obiektywu (Fotografie były by bardziej Portretowe/plenerowe) Dodam że jestem TOTALNYM amatorem (Na sprzęt mogę wydać do 4 tysięcy ale wiadomo nie chce tyle wydać :P ale "mogę" )

Domyślnie

Czy to będzie Twoja pierwsza lustrzanka? Czy to są Twoje pierwsze kroki w dziedzinie fotografii? Miałeś już może jakiegoś zaawansowanego kompakta?
    Jeśli oczekujesz, że lustrzanka zrobi za Ciebie sama piękne zdjęcia w trybie "zielonym", to lepiej nie kupuj, tylko poszukaj jakiegoś dobrego kompakta (np. Sony). A jeśli chcesz się wciągnąć w tajniki fotografii i próbować wycisnąć więcej na ustawieniach manualnych, wtedy polecam "lustro". D90 ma lepszą ergonomię i dodatkowy górny wyświetlacz, natomiast D5100 jest nowszą puszką. To tyle na wstępie ...
    D850 + Irix 11/4 + N24-70/2.8 + N70-200/2.8 FL + N105/1.4E ED + S35/1.4 + S50/1.4 + S135/1.8 + T17-35/2.8-4 + T85/1.8 VC + SB910 + Navigator X + trochę umiejętności i dużo planów

Domyślnie

- Miałem styczność z lustrzankami, ale do własnych celów to pierwsza
    - Tak na poważnie to byłyby, to pierwsze kroki w dziedzinie fotografii
    - jak wspomniałem wcześniej ...
    - Nie oczekuje, bo wiem, że trzeba będzie uczyć się w praktyce jak i w różnych innych źródłach
    "Ja chce zacząć przygodę z fotografią" już nie jeden raz miałem podobne postanowienia i dążyłem do celu aby się spełniały oczywiście nie wszystko mi się udało/udawało i, jeżeli byłoby tak w przypadku fotografii to na pewno bym nie uznał pieniądze za stracone, gdyż mi na takie rzeczy nie szkoda, więc prosił bym aby nie kwestionować mi co chce robić, bo i tak to będę robił
    I teraz pytania ode mnie
    - Czyli Nikon D3100 odradzasz ?
    - z tych co ja podałem to D90 lepszy, a co z D5100 ? nowsza puszka nie znaczy, że lepsze jak jest w tym przypadku ?
    - A może inna firma niż Nikon ? albo inny model z Nikona ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Miejscowość

Domyślnie

Miałeś te postanowienia zwiazane z foto prędzej to się nauczysz podstaw. Kadrowanie, światło itd. - warto kupić książki i czytać to forum. Weź może sprawdź co tam piszą. Na co nakierują. Wybór aparatu to pestka (choć jak marti5 - lepiej brać D5100 albo D90, to najlepsze co może być na start - poczytaj było dużo tych wątków. Jak weźmiesz d3100 to też nijak bo sprzęt bd ciebie ograniczał, będziesz się czuł jak z dużym kompaktem). Pomyśl nad obiektywami bo to one są najważniejsze. Portret/plener - stałki 35, 50, 85. Poczytaj na razie więcej to otrzymasz wiele odpowiedzi.

Domyślnie

Czyli z tego co zrozumiałem Nikon D3100 jest bardziej dla osób które mają już lekko większe pojęcie z fotografią. Podstaw ("Kadrowanie, światło itd") to się nauczę gdy wybiorę sprzęt i go kupie.Patrzyłem tego nikona d5100 i jak na razie jest moim faworytem a powracając do obiektywów to kupić lustrzankę bez obiektywu i potem oddzielnie dokupić czy w zestawie ?

Domyślnie

Nie, D3100 jest najprostszym i najbardziej okrojonym body. Jeśli chcesz się rozwijać w fotografii to z D3100 będzie Ci ciężko ponieważ nie ma dużo różnych funkcji które ma D5100 czy D90. Czy kupować w zestawie czy osobno to już jak Ci się podoba, ale w zestawie chyba będzie taniej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jura10 Zobacz posta
    Jak weźmiesz d3100 to też nijak bo sprzęt bd ciebie ograniczał, będziesz się czuł jak z dużym kompaktem)
    W jaki sposób będzie ograniczał d3100, a d5100 nie? ISO co 1/3 EV, HDR, odchylany ekran?

Moja rada jest taka - na początek kup d3100 bądź d5100 + 18-105mm. Z jednym i drugim aparatem nauczysz się fotografii. I jeszcze jedno - nie zwracaj uwagi na sprzętowych onanistów, uważających, że to sprzęt, a nie człowiek robi zdjęcia.

Domyślnie

I tu już pewnie zaczną się sprzeczać niektórzy. :P
    Teraz autor musi się określić czy chce body zatrzymać na dłużej, czy nie przeszkadza mu sprzedaż po roku, żeby wymienić na coś bardziej zaawansowanego. Mi osobiście gdy mam okazję pobawić się D3100 kolegi przeszkadza mało szczegółowy ekran i grip, bo jest za mały. W ogóle D3100 jest dla mnie za mały. Dolci idź do sklepu, pomacaj między D3100/D5100 a D90/D7000.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Miejscowość

Domyślnie

Tyle tylko, że d5100 jest obecnie tani, a ma bardzo dobrą matrycę w porównaniu do d90 i d3100. Nie chodzi o ekran ani HDR. W d5100 wyjdą lepsze zdjęcia niż w d3100. Np. http://versus.com/pl/nikon-d5100-vs-nikon-d3100

Domyślnie

Oczywiście że wymiana po roku by dla mnie nie stanowiła problemu, myślę że Nikon D5100 byłby okej jak na początek a co do rady żeby iść do sklepu to na pewno to zrobię przed kupnem. Powracając do tematu obiektywów to obiektyw +18-105mm spełniał by moje wymogi amatorskie ? +18-105mm jest przeznaczony do zdjęć bardziej portretowych ?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów