Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dolci Zobacz posta
    "Cały sprzęt używany." po prostu super ! laptop, telefon, konsole czy telewizor też polecam używany.
    a tak na serio to jeżeli "Fotografia nie jest dla mnie" to nie bójcie się o moje koszta czy coś stracę czy nie po pierwsze sprzętu bym na pewno nie sprzedał, a przypuśćmy żebym chciał to jak wiadomo na Lustrzance bym dużo nie stracił gdyż ceny są stałe a używane są tańsze o nie wiele więc wole dopłacić te 300 zł i mieć nowy sprzęt D90 z tego co wiadomo jest godny uwagi a D80 to pewnie też nie jest najgorszy, TERAZ INFORMUJE OSOBY KTÓRE BĘDĄ SIĘ WYPOWIADAĆ W TYM TEMACIE BĄDŹ DORADZAĆ ŻE WYBRAŁEM NIKON D5100 Z OBIEKTYWEM 18-105mm i jeżeli będzie mi wychodziło to będę dokupywał obiektywy wraz z moim doświadczeniem i zakresem zdjęć.
    Po pierwsze wybrałeś najlepszą z opcji dla amatora, dobra pucha i dobre szkło w tym przedziale cenowym. Po drugie dużo osób Ci pomogło więc sarkastyczna odpowiedź jest co najmniej nie na miejscu. A po trzecie, jeszcze zobaczysz że używany sprzęt foto (zwłaszcza szkła) to trochę coś innego niż laptopy czy telefony - pierwszą puchę i niektóre z moich szkieł kupiłem używane - pewnie jak wielu na tym forum - i poza niższą ceną żadnych różnic w stosunku do nowych towarów nie zauważyłem. Ten sprzęt się nie zużywa, przynajmniej nie tak szybko jak inna "elektronika". Ale takie zakupy docenisz gdy zapragniesz kupić trochę droższe szkła niż N18-105...

Domyślnie

Gratuluję zakupu. Teraz poczytaj co nieco o kompozycji i ekspozycji, obsłudze aparatu i rób zdjęcia.
    Dziwnym nie jest

Domyślnie

Dolci - ostygnij. Tak jak napisał creep używany sprzęt foto nie musi być zaraz do niczego. Ja wiele rzeczy kupowałem jako używane (obiektywy, sprzęt audio) i nigdy się nie zawiodłem. Trzeba tylko do tego (jak do wszystkiego zresztą) podejść z głową.

Cytat Zamieszczone przez Dolci Zobacz posta
    WYBRAŁEM NIKON D5100 Z OBIEKTYWEM 18-105mm
    To bardzo dobry zestaw. Mam nadzieję, że połkniesz bakcyla i będziesz miał z fotografowania nim mnóstwo radochy.
    Z książek poczytaj Bryana Petersona "Ekspozycja bez tajemnic" oraz "Kompozycja bez tajemnic".

Jeżeli do obróbki będziesz używał Lightrooma przejrzyj "Pracując nad kadrem. W cyfrowej ciemni" Davida duChemina.
    Były: Nikon D80, D90, N 18-105 VR; N 50/1.8D; N 105 2.8, N 35 1.8G, SB 900
    Panasonic GX 1, P 14-42,
    Olympus E-PL5, O 14-42 1.3,5:5,6 II R, O 40-150 1.4:5,6 R, O 45 f 1.8
    Jest: Fuji X-T10, Fuji X-T30II, F 15-45, F 35 1.4

Domyślnie

Ciekawe co będziesz mówił o używanych rzeczach kiedy przyjdzie ci kupować FF obiektywy.

Gesendet von meinem GT-N7100 mit Tapatalk 2
    "Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotykasz ich na każdym kroku."

Domyślnie

Witam, myślę, że to dobry wątek aby się "podczepić" i nie zakładać kolejnego z serii. Prowadzę agencję nieruchomości, po tym jak dokupiłem do mojego starego D50 lampę SB-700 oraz obiektyw szerokokątny Samyang 14/2,8 i jeden z agentów wykorzystał go w swojej pracy, to uznałem, że to słuszny kierunek w kontekście profesjonalizacji naszych usług. Do tej pory wykorzystujemy zwykłe kompakty.
    Ponieważ zakup zestawu używanego jest w moim przypadku mijający się z celem (możliwość odliczenia VAT i CIT) to szukam budżetowego rozwiązania lustrzanka+lampa+obiektyw. Obiektyw ma być stałką szerokokątną (1300 zł), nowe body to raczej tylko D3100 (1200 zł) wchodzi w grę, bo najtańsze oraz lampa. Podpiąłem się pod ten temat bo wydaje mi się, że Di700 to może być najlepszy budżetowy wybór, ewentualnie starszy Di622 MK II. Wbudowany dyfuzor to kolejny atut
    Pytanie brzmi, czy w moim przypadku, kiedy z zestawów będą korzystali amatorzy z wyobraźnią, fotografujący w 95% przypadków wnętrza różnych mieszkań z różnym światłem zastanym a zdjęcia mają być atrakcyjne dla odbiorcy (dzisiaj są zbyt ciemne z dominującym światłem zewnętrznym i za małym kątem) to czy ta lampa wystarczy. Oczywiście, na tym etapie wchodzi w grę wykonywanie zdjęć tylko z pełną automatyką oraz intuicyjność obsługi .Obiektyw jest bez AF ale tu nie ma problemu z ostrzeniem więc to pomijam bo nie będę dokładał kolejnego 1000 zł do AF.
    Jestem nowicjuszem, czy w tym zestawie, który sobie "skomponowałem" jest coś o czym zapomniałem a powienienem wiedzieć. Przyjmijmy, że ma to być wybór optymalny i nie na wyrost, ma sprostać zadaniom, które przed sobą postawiłem - fotografia wnętrz mieszkań i domów, jasne fotografie.
    Do korpusu D50 dokupiłe lampę dedykowaną SB-700 za 1050 zł i przeżyłem, to ale skoro mam dokupić kolejne 3 zestawy sprzętu to różnica 500 zł jest istotna. Może w tym przypadku lepiej dopłacić do "puchy" i kupić D5100 ale wolę się nie rozpędzać...
    Pozdrawiam
    Giersza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dexter88 Zobacz posta
    Ciekawe co będziesz mówił o używanych rzeczach kiedy przyjdzie ci kupować FF obiektywy.
    Kupowałem już używane 70-210 f4 i 105 f2.8 i nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów. Z tego co wiem to do dzisiaj działają bezproblemowo - a to są chyba używane obiektywy pod pełną klatkę?
    Poza tym nie planuję przejścia na FF. Tak naprawdę to poważnie zastanawiam się nad wymianą swoich gratów na jakiś bezlusterkowiec (Olka Panasa lub Fuji).
    Były: Nikon D80, D90, N 18-105 VR; N 50/1.8D; N 105 2.8, N 35 1.8G, SB 900
    Panasonic GX 1, P 14-42,
    Olympus E-PL5, O 14-42 1.3,5:5,6 II R, O 40-150 1.4:5,6 R, O 45 f 1.8
    Jest: Fuji X-T10, Fuji X-T30II, F 15-45, F 35 1.4

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów