Close

Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 143

Domyślnie

Zgoda, ale zwróć uwagę, że 20-50 i 16-50 to produkty RÓŻNYCH firm z RÓŻNYCH okresów z RÓŻNYMI założeniami konstrukcyjnymi i cenowymi, i trudno je ze sobą porównywać. 20-50 Samsunga jest o dobry rok, jeśli nie dwa, starszy od 16-50 SONY. Trudno powiedzieć, czy Samsung posiada technologię, inżynierów, itd., zdolnych zbudować podobnie mały obiektyw ze stabilizacją. Może Sony ma na to jakieś patenty, których Samsung nie zdołałby obejść? Jeśli czytujesz nowinki na Optycznych, możesz tam przeczytać co trochę, że kolejne firmy zgłaszają do urzędu patentowego projekty kolejnych obiektywów - może się okazać, że np. właściwości PZ 16-50 SONY wynikają z zastosowania w nich pięćdziesięciu różnych patentów firmy Sony, i trudno byłoby komu innemu zbudować coś podobnego bez ich naruszania.
    Poza tym pamiętaj, że 20-50 Samsunga, poza tym, że jest starszy, miał też zupełnie inne założenia projektowe i cenowe - on miał być przede wszystkim mały i tani - pierwotnie był kompletem dla NX100, a teraz jest najtańszym, podstawowym obiektywem do najtańszych NX-ów. PZ 16-50 Sony jest przede wszystkim nowszy, a jego założenia były inne: po pierwsze, NIE MIAŁ być (i nie jest) najtańszym obiektywem w linii, miał być mały, ale miał też mieć większy zakres, stabilizację i silnikowe sterowanie zoomem, z myślą o filmowaniu.
    Te obiektywy naprawdę trudno ze sobą porównywać inaczej niż tylko wymiarami zewnętrznymi - różni je wiek, stopień zaawansowania konstrukcji, przeznaczenie rynkowe, cena.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Mekano nie chcę Cię martwić, ale czy aby Twój aparat jest całkiem sprawny? Tutaj masz linki z youtube z filmami z nx1000 i ja tam nie widzę żadnego skakania.

http://www.youtube.com/watch?v=QNXRpqzpUKM
    http://www.youtube.com/watch?v=rg__3BK2JEo
    http://www.youtube.com/watch?v=-KAtZkRm-Sc
    http://www.youtube.com/watch?v=4Ap3gNMfsTs
    http://www.youtube.com/watch?v=YIB2T6zsgGc
    http://www.youtube.com/watch?v=tKOUPeuYxfY
    http://www.youtube.com/watch?v=vsNOEuFwhSA

W ostatnich trzech można zauważyć drgania, ale sądzę, że są spowodowane ruchami ręki. Na dodatek aparat z matrycą APS-C (lepsza niż w NX10) z takim korpusem za mniej niż tysiąc złotych. Bądźmy sprawiedliwi jest on w cenie tańszego kompaktu. Ja też wolę filmy z nx10, ale rzadko filmuję. Może oprogramowanie zaktualizuj, jeśli tego nie robiłaś.
    Ostatnio edytowane przez mrawi ; 11-08-2013 o 11:57

Domyślnie

Mekano, chyba najlepiej będzie, jeśli wrzucisz gdzieś i podasz tu link do jakiegoś filmiku, który Ci "skacze" tak, żebyśmy my mogli zobaczyć, co w nim "skacze", tzn. co rozumiesz przez to "skakanie". Bo ja, prawdę mówiąc, nie bardzo rozumiem, co Ty rozumiesz przez "skakanie" filmu.

Domyślnie

puch24, juz byl osobny watek na ten temat dlaczego z Samsunga filmiki czasem skacza, (sama zalozylam temat jakis czas temu), pokazywalam filmiki rowniez, bo raz jest ze uda mi sie w miare stabilnie utrzymac, a raz nie, ale w wiekszosci jest po prostu zle. Bo ja oczekuje takiej jakosci jak z Nex-a, bo filmujac z Nex-a nie musze miec statywu, zeby film byl stabilny, a w Samsungu, niestety, zeby otrzymac jakosc tak jak z Nex-a potrzebny jest statyw/monopod. Wowczas dopiero film wychodzi taki jak powinien byc, czyli bez "trzesienia sie". Z reki tez sie da, owszem, no ale 95% filmow to lekkie mniejsze/wieksze dragania, ktore dla mnie sa nieakceptowalne. I winny tu jest obiektyw, dlatego jesli ktos chcialby miec Samsunga, a mysli rowniez o filmowaniu, szczerze odradzam 20-50 ktory to do filmowania sie po prostu nie nadaje.
    W Samsungu w tej chwili jest potrzebny spacerowy, maly obiektyw z ogniskowa w standardzie cos okolo 18-100 ze stabilizacja, gdyby cos takiego bylo, mysle, ze moglby byc duza konkurencja dla innych, ale w tej chwili jak Samsung zdecydowal sie dawac taka wydmuszke bez stabilizacji, to dlugo klientow nie utrzyma..
    W tej chwili aparat ma nie tylko robic ladne zdjecia, ale filmy rowniez. Oczywiscie nie dla kazdego, ale dla mnie tak.
    Samsung to swietny aparat, jesli chodzi o fotografowanie, tu spelnia sie 99% (moglby byc szybszy), ale dla wiekszosci ta szybkosc, ktora teraz Samsung oferuje to jest az zanadto.

No i na koniec jesli ktos szuka malego fajnego aparatu, polece Samsunga NX1000 niedrogi, bardzo dobry aparat do fotografowania, jesli dla kogos rowniez licza sie filmy, trzeba wziac Nex-a, o innych bezlusterkowcach sie nie wypowiadam bo nie mialam stycznosci.

a i do mrawi, tak moj Samsung jest 100% sprawny, winny jest obiektyw, niestety.. I gdyby nie te wieksze, mniejsze drgania, to do jakosci filmikow nie mam zadnych zastrzezen.

To tak jest, ze krecac filmy przez rok czasu jednym aparatem, ktory jest akceptowalny, czlowiek biorac do reki cos innego, zobaczy ze nie jest to tak jak powinno byc i jest wtedy wielkie rozczarowanie.. a i dodam jeszcze, ze w tym Samsungu wcale nie oczekiwalam ze on bedzie ladnie filmowac bo ma 30p, a nie jak w Nexie mam 50p, ale okazalo sie ze 30p daje tez calkiem ladny obraz, ale problem wiekszy wyszedl gdzies indziej.. no i tak to jest, nie ma idealow..
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 11-08-2013 o 16:34
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Mekano,

Nie jest winny obiektyw (bo to nie obiektyw drga), tylko Twoja drgająca ręka! Więc nie wiń obiektywu! I mniej kawy!
    Po prostu nie można od obiektywu wymagać tego, czego on nie ma! Kupowałaś aparat, więc chyba sprawdziłaś, czy obiektyw ma stabilizację, prawda?

A Samsung daje do NX1000 taką "wydmuszkę", jak to nazwałaś, i dzięki temu można kupić całkiem sensowny aparat z dużą matrycą i dużą rozdzielczością za, powiedzmy, 1100 zł, i to z obiektywem, który jest optycznie zdecydowanie dobry! Gdyby ten obiektyw był solidniej zbudowany i wyposażony w stabilizację, byłby na pewno znacznie droższy i prawdopodobnie większy.
    Chcesz stabilizacji - kup 18-55 OIS. Zapewniam, stabilizacja jest skuteczna, a AF - szybszy i cichszy. A że obiektyw jest droższy i większy, i nie tak dobry optycznie? Cóż, nie można mieć wszystkiego na raz.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 11-08-2013 o 17:02 Powód: bo mi przyszło do głowy coś dopisać ;-)

Domyślnie

puch24, nie wiedzialam ze ten obiektyw nie ma stabilizacji, do glowy by mi nie przyszlo ze moze nie miec..
    Dla mnie jest winny obiektyw pod tym wzgledem ze jest wykastrowany z OIS, - to mialam na mysli.
    Bo gdyby mial "placzu" by nie bylo, ze filmuje gorzej niz Nex.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

No cóż, nie każdy obiektyw ma stabilizację, w systemach, w których stabilizacja jest w obiektywach a nie jest stabilizowana matryca. Warto to wiedzieć i sprawdzać przed zakupem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    No cóż, nie każdy obiektyw ma stabilizację, w systemach, w których stabilizacja jest w obiektywach a nie jest stabilizowana matryca. Warto to wiedzieć i sprawdzać przed zakupem.
    warto, jesli bierzemy pod uwage tez filmowanie, bo do zdjec przy takim krotkim zakresie ogniskowych, nie jest potrzebna stabilizacja. Przynajmniej nie mam zadnych problemow, jesli chodzi o zdjecia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    Tymczasem Badol z małżonką już coś wybrali i kupili - tylko nie chcą się przyznać co?
    Może zrobimy zakłady?
    Witam ponownie,
    widzę, że wątek się nieźle rozkręcił
    Niestety nie miałem dużo czasu żeby zając się tym tematem bo mam zap..... w robocie taki, że......
    Wczoraj dopiero byliśmy sprawdzić organoleptycznie co i jak i oto co wyszło:
    Najbardziej spodobał się OM-D Ja się wręcz zakochałem a i małżonka była pod wrażeniem. Na przeszkodzie stanęła "tylko" cena i to, że nie do końca wpisuje się w założenie dot. kompaktowości.
    Sprawdziliśmy E-PL3. Nawet nawet ale... Jak popatrzyłem i pomyślałem to dalej chyba nie będzie to o co chodzi. tzn. dalej nie jest to na tyle "kieszonkowe" żeby była spodziewana różnica vs D3100. Ogólnie chyba żaden bezlusterkowiec nie będzie tu dobrym rozwiązaniem i wychodzi na to, że trzeba będzie poświęcić trochę jakości obrazka na rzecz "mobilności".
    Sprawdziliśmy polecany RX100. Sporo o nim czytałem i chyba faktycznie to najlepszy aparat w swojej klasie. Niestety - ani małżonce ani mojej skromnej osobie nie leży w łapie... i to kompletnie.

Ja po godzinie przymierzania się praktycznie do wszystkiego co było, (a nie było tego mało) stracilem już ochotę i nadzieję. Zostawiłem żonie kartę i poszedłem coś zjeść
    Małżonka nie podjęła ostatecznej decyzji ale wybrała model, który jej przypasował.
    Canon G15.

I co wy na to? Zdecydowanie co innego niż planowalem ale ...Warto?
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

G15 to dobry aparat, tylko, ze jak na kompakt jest duzy. Poza tym bez uwag.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów