Close

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 143

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    Bo obsluga Nexow jest bardzo intuicyjna, tylko trzeba sie przyzwyczaic, zmiana parametrow tez jest bardzo szybka i dosc wygodna, a uzywalne wysokie iso sprawia to, ze nawet z kitem w wielu miejscach da sie go uzywac..
    Ladnie to ujelas Mekano. Jedyne czego mi brakuje to...kolorystyki Fuji. Ale moze sobie stworze jakis profil.
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 05-08-2013 o 22:05
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Ladnie to ujelas Mekano.
    Dzieki bo to szczera prawda, a ktos kto nie mial do czynienia z Nexem, moze sobie snuc swoje wlasne domysly i filozofie na temat jego "ulomnosci" w zmianie parametrow gdy robimy zdjecia.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Ja bym ten scenariusz jednak rozważył Efekt murowany!!!
    Aż takim fachowcem to ona nie jest, żeby świadomie wykorzystywać x100s.
    Jeżeli "niefachowiec" ma mieć x100s, to w w takim razie w co musiałby wejść "fachowiec" w osobie mła? Chyba w X-PR0 1? Ale wtedy znów zacząłby się ten cyrk, którego chciałem uniknąć, tzn. kolejne obiektywy, noszenie ze sobą całego arsenału, zmienianie itd. Przez 4 tygodnie obcowania z x100s poczułem, że robienie zdjęć znów jest dla mnie przyjemnością. Miałbym to stracić w imię szczęścia małżeńskiego i w dodatku spokojnie patrzeć, jak "niefachowiec" trzaska zdjęcia w trybie AUTO takim wyrafinowanym sprzętem? Nie powiem, że pryncypialnie odrzucam takie rozwiązanie, ale są poważne wątpliwości.

A dlaczego slaby? I co zona fotografuje?
    Fotografuje to samo, co 99 % populacji: wycieczka, urlop, imieniny u cioci etc.
    A słaby pomysł z dokładnie tego samego powodu, z którego ja w zeszłym miesiącu po raz kolejny (to było trzecie poważne podejście w ciągu 7 lat) nie kupiłem sobie lustrzanki cyfrowej: im starszy jestem, tym bardziej nie chce mi się dźwigać torby pełnej gratów. W stosownym wątku opisałem to bardziej wyczerpująco.

Jest jeszcze cos takiego jak RX100, moze nie potrzeba bezlusterkowca a wystarczy dobry maly kieszonkowy kompakt?
    Owszem, RX100 należy traktować jako poważną opcję, ale ma ona ten sam handicap, o którym wspomniałem na wstępie: moja żona słabo sobie radzi z ekranikami, na których w jasny słoneczny dzień nic nie widać i dobry kadr jest kwestią bardziej przypadku lub wytrzaskania w ciemno kilkunastu-kilkudziesięciu prawie identycznych klatek, z których się wybierze jedną akceptowalną niż świadomej kompozycji zdjęcia. Za to wziąwszy do ręki x100s natychmiast zaczęła gapić się przez wizjer i to jej się spodobało. Zupełnie jak dawniej, gdy jej dawałem potrzymać F801s i umiała mnie nim sfotografować bez obcięcia połowy głowy, co kompaktem bez wizjera jej się rzadko udaje. :.)
    Ostatnio edytowane przez JacekB ; 05-08-2013 o 22:37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekB Zobacz posta
    im starszy jestem, tym bardziej nie chce mi się dźwigać torby pełnej gratów. W stosownym wątku opisałem to bardziej wyczerpująco.
    Pokazesz link? Z checia poczytam.

Owszem, RX100 należy traktować jako poważną opcję, ale ma ona ten sam handicap, o którym wspomniałem na wstępie: moja żona słabo sobie radzi z ekranikami, na których w jasny słoneczny dzień nic nie widać
    Ciekawe czy w RX100 LCD jest na poziomie takim jak w Nex, bo jesli tak to wydaje mi sie ze nie ma sie czego obawiac.
    Ja uzywam Nexa bez wiekszych problemow w sloncu, nie pamietam sytuacji, kiedy mialam z nim jakis problem przez slonce.
    Zreszta co tu duzo pisac, jesli ktos nie jest wymagajacy to robiac zdjecia takim rx100 bedzie wniebowziety.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świebodzice

Domyślnie

...
    Owszem, RX100 należy traktować jako poważną opcję, ale ma ona ten sam handicap, o którym wspomniałem na wstępie: moja żona słabo sobie radzi z ekranikami, na których w jasny słoneczny dzień nic nie widać...
    Ja mam podobnie i dlatego wychodząc na zewnątrz zawsze zabieram aparat z wizjerem. Myślę, że X20 powinien spełnić wymagania żony, używam tego aparatu od pierwszego dnia premiery w Polsce i jestem z niego ogromnie zadowolony.
    Obok X100 to mój ulubiony aparat. Nie jestem fotografem uważam jednak, że do amatorskiego fotografowania jest świetny. Pod tym linkiem http://www.jozeko.eu trochę moich pstryków, których większość została wykonana X20 i X100.

Domyślnie

Dzieki bo to szczera prawda, a ktos kto nie mial do czynienia z Nexem, moze sobie snuc swoje wlasne domysly i filozofie na temat jego "ulomnosci" w zmianie parametrow gdy robimy zdjecia.
    Ziarnko prawdy w tym jest -właśnie sterowania bałem się najbardziej i odpuściłem NEXa. Bawiłem się też NEX5n w sklepie i menu było dziwne t.j. inne niż u konkurencji.
    Co ciekawe miałem dwa tygodnie temu w ręku NEX5r i odniosłem wrażenie, że to inny aparat.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    Takich zabaw .... czyli jakich???

Mnie nie chodzi o pogoń za papierową GO - przeszło mi.
    Mnie nie chodzi o bokeh, za którym wielu ugania - przeszło mi.
    Mnie chodzi o funkcję czysto użytkową jasnego szkła - wieczór, wnętrze muzeum czy kościoła - te rzeczy - czyli codzienne amatorskie fotografowanie, nawet niedzielne czy wakacyjne, jak wolisz
    I do takich zastosowań jednak jasność ma znaczenie. Dla mnie znaczenie ma też cena...

Są kompakty ze światłem 1.8 i mniejszą matrycą, sa Nexy z większą matrycą i światłem od 3.5 - ot dylemat.
    Hmm...to jedziemy Jolu na tym samym wozku. Owszem swiatlo od 3,5, ale przy uzytecznym wysokim iso i naprawde wydajnej stabilizacji nie natknalem sie na ograniczenia sprzetowe tego systemu. Apropos dylematu duza matryca/ciemniejsze szklo vs mala matryca/jasniejsze szklo ja dylematu juz nie mam. Zawsze wybiore to pierwsze. I nie dla zasady, tylko dlatego, ze mialem jedno i drugie.
    W postprocesie wyciaganie czegokolwiek z obrazka, zdecydowanie lepszej wychodzi z wiekszych przetwornikow.
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 06-08-2013 o 08:28
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Dzięki za wszelkie opinie i "typy"
    Dało mi to trochę do myślenia.
    Sporo wczoraj popatrzyłem. NEX ma dobre opinie itd ale jakoś nie jestem przekonany do sony :P
    Dodatkowo nie chcę wydać na to więcej niż 2-2,5k a najchętniej jeszcze mniej.

Co powiecie na Olympus E-PL3? szkło 14-42 albo 12-50?
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

Sama zastanawiam się nad Penem.
    Miałam EPL-3 do testów przez 2 tygodnie - bardzo fajna zabawa z tym maluchem była
    Na dziś poczekałabym na spadek ceny EPL-5. Nowsza, lepsza matryca.
    Ja brałabym 14-42 - jest prawdziwie kompaktowy, 12-50 jest chudy, ale długi - w moim odczuciu nie pasuje ergonomicznie do Pena.
    Z tym, że Pen też nie ma wizjera, ten dołączany jest bardzo OK, no ale trzeba go dodatkowo kupić...., do samego kadrowania wystarczy ten tańszy.
    Ostatnio edytowane przez jm ; 06-08-2013 o 09:11
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Co do jasnych obiektywów to w NEX jest 35/1.8 a w NX jest 30/2.0.

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów