Close

Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 143

Domyślnie

Tymczasem Badol z małżonką już coś wybrali i kupili - tylko nie chcą się przyznać co?
    Może zrobimy zakłady?
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    W NX nie ma zooma, z którym ten aparat byłby kompaktowy.
    ropusz,
    napisałeś dosłownie to, co powyżej! Nie pisałeś nic o tym, JAKI zakres ma mieć ten zoom. A to, co napisałeś powyżej, nie jest prawdą, bo do NXów jest zoom, z którym są one kompaktowe: 20-50.

Zgadzam się, że 16-50 i 20-50 to inne zakresy. Ale nie pisałeś o zakresach, tylko o wymiarach.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    Tymczasem Badol z małżonką już coś wybrali i kupili - tylko nie chcą się przyznać co?
    Może zrobimy zakłady?
    Stawiam na Canona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Stawiam na Canona
    EOS M?

Właśnie - dlaczego nikt tego aparatu tu nie przywołał?
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

A czy wiecie, że ten PZ 16-50 do nexów to ma zoomowanie elektryczne? Ma pierścień do manualnego zoomowania, ale kręcąc pierścieniem uruchamiamy napęd elektryczny. Ma też dodatkowo taki prostokątny przesuwny przycisk też służący do zoomowania, jak komu wygodnie. Ja osobiście wolę pełny manual, oszczędność baterii i mniej elektryczności, która może nawalić. Czy nex7 ma tylko wybór trybu pracy (A,S,M) poprzez menu ekranowe?

Domyślnie

W PZ kręcenie pierścieniem powoduje większe skoki, a tym paskiem z boku obiektywu jest to bardzo płynne - przydatne zwłaszcza przy video. Porównując do Samsungowego 18-55 działającego mało płynnie, który miałem okazję testować to niebo a ziemia przy video.

Domyślnie

Bo Samsung przy filmowaniu to jedna wielka porazka, takie dno, ze sie do dzis dziwie, jak mozna w tych czasach, zaprojektowac obiektyw bez stabilizacji? przez co filmiki tak sie trzesa w porownaniu do tych z Nex-a ktore sa mega stabilne, ze to az nie ma porownania.. tak jak piszesz ropusz, to jak niebo a ziemia.
    Taki fajny mogl by byc ten aparat, ale samsung "schrzanil" to tak ze mozna sie tylko denerwowac i polecac inny bezlusterkowiec, bo Samsung do video sie po prostu nie nadaje.

No chyba, ze jak sie kupi obiektyw ze stabilizacja, ale ponoc ten 18-55 to jest to taka sama duza krowa jak Nex-owa 18-55, a 20-50 ktore jest bez stabilizacji jest malutkie.. ZAPOMNIELI o stabilizacji czy jak.. ?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

ropusz, Nie wiem jak Ci ten 18-55 chodzi, ale ja nawet 50-200 płynnie przybliżam i oddalam kręcąc filmy. Jest to pewnie kwestia prawidłowego chwytu i kręcenia pierścieniem. Oglądałem nexy 6 i 7 z 16-50 i 55-210 i myślałem, że to fajne wygodne sprzęty, ale już tak nie uważam. Menu w nexach tak udziwnione, że czułem się jakbym trzymał w ręku urządzenie wielofunkcyjne, a nie aparat. AF nie zrobił na mnie piorunującego wrażenia. Podziwiam za wizjer, bo duży i jasny.

Domyślnie

Mekano,
    NX 20-50 jest taki mały, bo NIE MA stabilizacji. 18-55 ma stabilizację, ale jest znacznie większy. Coś za coś. Niestety, cudów w optyce nie ma, pewnych rzeczy nie da się zrobić jednocześnie.
    Pomysł Sony z Power Zoomem jest bardzo dobry do filmowania; zoomowanie ręczne prawie zawsze odbywa się skokami, bo mało który obiektyw zoomuje się ze stałym, równym oporem. Poza tym, trudno jest to zrobić obracając pierścieniem. Dawniejsze kamery filmowe miały na pierścieniu zooma dźwignię - chwytając za dźwignię, łatwiej zoomuje się ręcznie, niż obejmując pierścień. Z tego powodu też teraz, gdy rozpowszechniły się filmujące lustrzanki, pojawiły się specjalne dodatkowe nakładane pierścienie-obejmy z prostopadłą dźwignią, jak w dawnych kamerach, ułatwiające płynne obracanie pierścieniami.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Mekano,
    NX 20-50 jest taki mały, bo NIE MA stabilizacji. 18-55 ma stabilizację, ale jest znacznie większy. Coś za coś. Niestety, cudów w optyce nie ma, pewnych rzeczy nie da się zrobić jednocześnie.
    Zaczekaj bo cos tu sie nie trzyma sensu.. 18-55 Nexowe ma stabilizacje tak samo jak 18-55 Nx-owe, ale MALE NX juz nie ma stabilizacji, tak to Samsung zepsul, ze po prostu do glowy mi nie przyszlo ze pakuje sie w obiektyw bez stailizacji, ale jakos Nexowy obiektyw 16-50 ma stabilizacje, to jak to jest Sony moglo malutki zaprojektowac ze stabilizacja, a dla systemu NX, to juz bylo niemozliwe?
    Jakbys zobaczyl film z dzis z samochodu, to bys nie chcial uwierzyc ze dzisiejsze aparaty tak filmuja, 8 lat temu sony-cybershot 10000 razy lepiej filmowal...
    ale jedno przynajmniej sie wyjasnilo, ze AF juz tak nie muli blokujac recznie AF.. tyle dobrego.

Filmowanie Nexem to czysta przyjemnosc nic nie musze nastawiac, przestawiac zeby wejsc w tryb video, naciskam czerowny przycisk i mam piekny caly czas stabilny, ostry obraz.. a Samsung z tym to jest dopiero w piaskownicy.. ciekawe ile lat bedzie potrzebnych, zeby dorownac taki poziom..
    a jak juz jest "rec" - to nie musze sie obawiac ze film nie wyjdzie, bo za chwile Nex mi zgubi ostrosc.
    Dobra, wygadalam sie.. uf..
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 11-08-2013 o 02:40
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów