Ode mnie też morze - z PZ.
Szukaj
Ode mnie też morze - z PZ.
Ostatnio edytowane przez ropusz ; 23-07-2013 o 23:37
Toshiro Mifune?
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Dla wielbicieli rdzy5R + PZ.
kity
Ja dlatego z niego troszkę rezygnuję kosztem 16+55-210 bo środkowych ogniskowych rzadko używam;] Ale szkiełko to niezły wyrobnik i potrafi przyjemnie zaskoczyć
Też mam tego industara do uruchomienia, po jednej sesji stwierdziłem że wolę CZJ 50/.2.8 bo ma mniejszą MFD (ten industar chyba z 70-80cm?), jest prawie stopkę jaśniejszy, nie kręci mi ostrością jak zmieniam przysłonę jak 50/3.5a choć ze 2-3 razy większy to dalej maciupki
Ale dojrzewam do ponownej zabawy industarem bo przygoda ciągnie...
![]()
Witam, skoro jesteśmy u Nikona to pozwolę się zapytać, może doradzicie: szukam konwertera szerokokątnego do obiektywu Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED, co byście polecali? I czy to w ogóle ma sens, czy jakość spada czy są zniekształcenia obrazu jak często ponoć bywa przy szerokich kątach?
Pozdrawiam![]()
Moim zdaniem takie nasadkowe konwertery mają sens tylko w przypadku aparatów z niewymiennym obiektywem, gdy nie ma innego sposobu poszerzenia kąta widzenia, i to tylko jako ostatnia deska ratunku. Utrata jakości obrazu przeważnie jest bardzo znaczna. Obraz traci ostrość, pojawia się silna aberracja chromatyczna, przeważnie też dystorsja.
Mam taki konwerterek, kupiony kiedyś do kompaktu - zrobiłem kilka zdjęć na próbę, do normalnego używania nie nadaje się. Próbowałem go także z obiektywami 2,4/16 i 2,0/30 z Samsungiem NX - efekt podobny, nieakceptowalny.
Nie wydaje mi się, by te z większymi średnicami, do większych obiektywów, były lepsze. Ale pewnie póki nie spróbujesz, nie dowiesz się.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami