Pogracie?
NEX-F3 + kit
Szukaj
Pogracie?
NEX-F3 + kit
Czy kupiony zamiennik ma być rozładowany do przysłowiowego "zera", czy posiadać jeszcze trochę energii, aby uruchomić aparat ?
Kupiłem akumulator litowo-jonowy firmy Hahnel i był rozładowany całkowicie. Przerażony tym faktem, dodatkowo przeczytałem na Wikipedii..."Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu". Natomiast w dołączonej instrukcji jest napisane..."Przed dłuższym przechowywaniem akumulatora, należy w pełni go naładować następnie w pełni zużyć /w urządzeniu do tego przeznaczonym/". I bądź tu mądry.
Dodam jeszcze, że w Nex-6 akumulator nie ładuje się, a w zewnętrznej kupionej na Allegro już tak.
Zadałem pytanie na forum KKM ale coś mi mówi że tu mogę ptrzymać szybciej odpowiedź więc się powtórzę.
PS. Zauważyłem że dziś nex6 z 16-50 jest do wyrwania za 3185.10 zł.Czy w Nexie 6 jest interwałometr? Chodzi mi o możliwość robienia serii zdjęć o czasie naświetlania dłuższym niż 30 sekund.
Gdzieś czytałem że jest dostępna odpowiednia aplikacja. Z tego co wiem w PL nie można nic instalować. Jak trzeba zarejestrować aparat aby można było coś instalować. Czy raz zarejestrowany aparat można przerejestrować?
Druga sprawa to pilot umożliwiający bezdotykowe wyzwolenie migawki. Czy możecie coś polecić? Najlepiej jakby to właśnie pilot miał funkcję interwałometru.
http://www.ebay.com/itm/Time-Lapse-L...item337f2e4867
Nie miałem niestety doświadczenia osobistego.
MP3 player, wtyczka, diody IR i odpowiednie nagranie
http://sonyalphanex.blogspot.com/201...p3-player.html
Można też ze smartfona http://swf.com.tw/en/open-source-cam...d-smartphones/
C5050Z i jakieś APS-C...
Taniej wychodzi typowy wężyk spustowy z blokada i interwałem (14$) i najtanszy pilot IR (1$). Lutujemy wszystko ze soba i voila![]()
Problem w tym, że różne źródła co innego mówią o akumulatorach i ich ładowaniu.
Ja trzymam się zasady, że akumulatory Ni-Cd i Ni-MH przede wszystkim nie lubią częściowego rozładowania i doładowywania (choć nie przepadają też za rozładowaniem całkowitym), i na ogół doładowuję je wtedy, gdy urządzenie przestaje działać. Doładowuję zwykle prądem rzędu 1/3 pojemności (a więc np. dla akumulatora 2500 mAh - ok. 800 mA.)
W przypadku akumulatorów Li-Ion jest podobno inaczej - im doładowywanie nie szkodzi tak bardzo, jak całkowite rozładowanie albo przeładowanie - dlatego tak ważne jest, by korzystać z dobrych ładowarek, które zapewnią wyłączenie ładowania w odpowiednim momencie. Z tego, co ja wiem, należy robić coś dokładnie odwrotnego, niż zaleca Haehnel - przed dłuższym nieużywaniem należy właśnie akumulator naładować i zostawić naładowany, i ew. co jakiś czas doładowywać, jeśli leży bardzo długo. I właśnie podobno nie należy dopuszczać do rozładowania całkowitego, np. w telefonach komórkowych, tylko raczej doładowywać, gdy jeszcze trochę energii w nich pozostało.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Btw. odkryłem że w 5n mając nawet zwykły pilot mozna wygodnie korzystać z trybu bulb. Klikam raz pilotem - zaczyna się naświetlanie, klikam drugi raz - spada migawka, koniec naświetlania.
Niestety nie da się stosowac tej sztuczki bez pilota, poprzez zwykłe wciskanie spustu.
To było w instrukcji obsługi pilota bodajże...bez urazy oczywiście...
co do wciskania spustu, to chyba lepiej go trzymać, bo mniej drga przy wciskaniu, puszczaniu, ale faktycznie rozwiązanie z pilotem jest dość ciekawe... dużo lepsze moim zdaniem niż spust lub wężyk...
Ostatnio edytowane przez matys ; 09-05-2013 o 15:42
.
Pilota nie ma w zestawie a chinskie piloty za dolca nie maja instrukcji.... bez urazy
Zwrocilem na to uwage bo bez pilota trzeba trzymac spust w trybie bulb a z juz nie trzeba - troche takie nielogiczne.
Skontaktuj się z nami