Close

Strona 463 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3634134534614624634644654735135639631463 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 621 do 4 630 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Czy kupiony zamiennik ma być rozładowany do przysłowiowego "zera", czy posiadać jeszcze trochę energii, aby uruchomić aparat ?
    Kupiłem akumulator litowo-jonowy firmy Hahnel i był rozładowany całkowicie. Przerażony tym faktem, dodatkowo przeczytałem na Wikipedii..."Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu". Natomiast w dołączonej instrukcji jest napisane..."Przed dłuższym przechowywaniem akumulatora, należy w pełni go naładować następnie w pełni zużyć /w urządzeniu do tego przeznaczonym/". I bądź tu mądry.
    Dodam jeszcze, że w Nex-6 akumulator nie ładuje się, a w zewnętrznej kupionej na Allegro już tak.

Domyślnie

Zadałem pytanie na forum KKM ale coś mi mówi że tu mogę ptrzymać szybciej odpowiedź więc się powtórzę.
    Czy w Nexie 6 jest interwałometr? Chodzi mi o możliwość robienia serii zdjęć o czasie naświetlania dłuższym niż 30 sekund.
    Gdzieś czytałem że jest dostępna odpowiednia aplikacja. Z tego co wiem w PL nie można nic instalować. Jak trzeba zarejestrować aparat aby można było coś instalować. Czy raz zarejestrowany aparat można przerejestrować?

Druga sprawa to pilot umożliwiający bezdotykowe wyzwolenie migawki. Czy możecie coś polecić? Najlepiej jakby to właśnie pilot miał funkcję interwałometru.
    PS. Zauważyłem że dziś nex6 z 16-50 jest do wyrwania za 3185.10 zł.

Domyślnie

http://www.ebay.com/itm/Time-Lapse-L...item337f2e4867

Nie miałem niestety doświadczenia osobistego.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

MP3 player, wtyczka, diody IR i odpowiednie nagranie
    http://sonyalphanex.blogspot.com/201...p3-player.html
    Można też ze smartfona http://swf.com.tw/en/open-source-cam...d-smartphones/
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Taniej wychodzi typowy wężyk spustowy z blokada i interwałem (14$) i najtanszy pilot IR (1$). Lutujemy wszystko ze soba i voila
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Czy kupiony zamiennik ma być rozładowany do przysłowiowego "zera", czy posiadać jeszcze trochę energii, aby uruchomić aparat ?
    (...) I bądź tu mądry.
    Problem w tym, że różne źródła co innego mówią o akumulatorach i ich ładowaniu.

Ja trzymam się zasady, że akumulatory Ni-Cd i Ni-MH przede wszystkim nie lubią częściowego rozładowania i doładowywania (choć nie przepadają też za rozładowaniem całkowitym), i na ogół doładowuję je wtedy, gdy urządzenie przestaje działać. Doładowuję zwykle prądem rzędu 1/3 pojemności (a więc np. dla akumulatora 2500 mAh - ok. 800 mA.)

W przypadku akumulatorów Li-Ion jest podobno inaczej - im doładowywanie nie szkodzi tak bardzo, jak całkowite rozładowanie albo przeładowanie - dlatego tak ważne jest, by korzystać z dobrych ładowarek, które zapewnią wyłączenie ładowania w odpowiednim momencie. Z tego, co ja wiem, należy robić coś dokładnie odwrotnego, niż zaleca Haehnel - przed dłuższym nieużywaniem należy właśnie akumulator naładować i zostawić naładowany, i ew. co jakiś czas doładowywać, jeśli leży bardzo długo. I właśnie podobno nie należy dopuszczać do rozładowania całkowitego, np. w telefonach komórkowych, tylko raczej doładowywać, gdy jeszcze trochę energii w nich pozostało.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Btw. odkryłem że w 5n mając nawet zwykły pilot mozna wygodnie korzystać z trybu bulb. Klikam raz pilotem - zaczyna się naświetlanie, klikam drugi raz - spada migawka, koniec naświetlania.
    Niestety nie da się stosowac tej sztuczki bez pilota, poprzez zwykłe wciskanie spustu.
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez superkomornik Zobacz posta
    Btw. odkryłem że w 5n mając nawet zwykły pilot mozna wygodnie korzystać z trybu bulb. Klikam raz pilotem - zaczyna się naświetlanie, klikam drugi raz - spada migawka, koniec naświetlania.
    Niestety nie da się stosowac tej sztuczki bez pilota, poprzez zwykłe wciskanie spustu.
    To było w instrukcji obsługi pilota bodajże... bez urazy oczywiście...

co do wciskania spustu, to chyba lepiej go trzymać, bo mniej drga przy wciskaniu, puszczaniu, ale faktycznie rozwiązanie z pilotem jest dość ciekawe... dużo lepsze moim zdaniem niż spust lub wężyk...
    Ostatnio edytowane przez matys ; 09-05-2013 o 15:42
    .

Domyślnie

Pilota nie ma w zestawie a chinskie piloty za dolca nie maja instrukcji.... bez urazy
    Zwrocilem na to uwage bo bez pilota trzeba trzymac spust w trybie bulb a z juz nie trzeba - troche takie nielogiczne.
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Strona 463 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3634134534614624634644654735135639631463 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów