Close

Strona 18 z 21 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 201

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Coroon Zobacz posta
    zalety 40mm f2.8g macro:
    - maly
    - lekki
    - dziala z np d40
    - macro 1:1 (3,5cm od soczewki - trudno)
    - jako nowy na gwarancji tani
    - 40mm pod dx nie trzeba go sciagac. mozna traktowac prawie jak Nikkora 35mm f1.8 tyle ze ciemniejszy a w razie czego pstryknac cos z bardzo bliska
    - cichy, szybki i bardzo dokladny - do tego bardzo ostry.

dla amatora i nie tylko calkiem fajne szklo.
    No i zgodzę się z Tobą. Kupiłem, popstrykałem, uwierzyłem
    FuFu X100T
    Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
    M
    oje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca

Domyślnie

Czy można prosić o jakieś sample?
    D700 | S15-30mm f/3.5-4.5 | N50 f/1.4D | N105VR | N70-300VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukash996 Zobacz posta
    Czy można prosić o jakieś sample?
    Prossszz
    1
    2
    3
    4
    FuFu X100T
    M

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seś@ Zobacz posta
    No i zgodzę się z Tobą. Kupiłem, popstrykałem, uwierzyłem
    Uwierzyłeś, że ostry? Hmmm... Po tych samplach ja bym nie uwierzył ;]

Domyślnie

Obiektyw mocno przymknięty, na 4 do F25

Domyślnie

f14, f16, f25 i wreszcie jedno na f8. Przy takim przymknięciu obiektyw zazwyczaj staje się bardziej miekki. ISO też dosyć wysokie więc szczegółu zawsze trochę mniej. Poza tym jedynka nietrafiona, reszta to nawet nie wiem ale odnoszę podobne wrażenie co zako. Moim zdaniem słabe sample po których niewiele da się powiedzieć a sądzę że sam obiektyw stać na wiele więcej. Zacząłbym od przymknięcia w granicach 5,6-8 i zejściem z ISO szczególnie, że światła było pod dostatkiem jak sądzę.

Domyślnie

Jak bym otworzył na np 2,8 to niestety czubek listka by był ostry. Po przymknięciu to i ISO musiałem podnieść, przeca wiadomo
    FuFu X100T
    M

Domyślnie

Kto pisał o przymknięciu do 2,8?(Edit: a raczej otwarciu, choć w makro pewnie i tak nie miałbyś takiej możliwości bo przy większych skalach odwzorowania obiektywy "ciemnieją") Masz ten obiektyw to sprawdź przy jakich przysłonach jest najbardziej ostry. Z kilku testów wynika że właśnie od 5,6 to 8. To rozsądne granice przy której można już coś zmieścić w GO i jest bardzo ostro. Co do iso to nic nie musiałeś podbijać bo przy tej ogniskowej masz jeszcze spory zapas zanim zdjęcie poruszysz (tak przynajmniej wynika z exif). Jeśli był wiatr to co byś nie zrobił zdjęcie nie byłoby ostre i z publikacji takich sampli bym zrezygnował. Gdybyś jeszcze obiektyw otworzył np do wartości które zaproponowałem to światła byłoby bardzo dużo. Poza tym kwiatki nie uciekają, można użyć statywu. Nie piszę tego żeby mędrkować lub ponabijać się. Po prostu te sample moim zdaniem są bardzo słabo wykonane i niewiele ciekawego można z nich wywnioskować a już na pewno nie to czy obiektyw jest ostry czy nie.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 11-07-2013 o 12:33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Kto pisał o przymknięciu do 2,8? Masz ten obiektyw to sprawdź przy jakich przysłonach jest najbardziej ostry. Z kilku testów wynika że właśnie od 5,6 to 8. To rozsądne granice przy której można już coś zmieścić w GO i jest bardzo ostro. Co do iso to nic nie musiałeś podbijać bo przy tej ogniskowej masz jeszcze spory zapas (tak przynajmniej wynika z exif). Gdybyś jeszcze obiektyw otworzył to światła byłoby bardzo dużo. Poza tym kwiatki nie uciekają, można użyć statywu. Nie piszę tego żeby mędrkować lub ponabijać się. Po prostu te sample moim zdaniem są bardzo słabo wykonane i niewiele ciekawego można z nich wywnioskować a już na pewno nie to czy obiektyw jest ostry czy nie.
    Oki, oki. Prosił o jakieś sample to wrzuciłem ,, z marszu''
    Pozdrowił.
    FuFu X100T
    M

Domyślnie

Czyli proszę jeszcze raz o porządne sample

Strona 18 z 21 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów