Coś z tymi minimalnymi ostrościami mi nie pasuje.
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...0=995&add1=888
Tutaj piszą ze są to sporo mniejsze min.odległość.
Szukaj
Coś z tymi minimalnymi ostrościami mi nie pasuje.
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...0=995&add1=888
Tutaj piszą ze są to sporo mniejsze min.odległość.
...podałem odległości od soczewki do obiektu. Za:
http://www.kenrockwell.com/nikon/40mm-f28.htm#comp
Ostatnio edytowane przez malyandrzejek ; 08-11-2011 o 12:51
Wiem. Ale producenci podają odległość do filmu (matrycy), to istotne bys mógł świadomie porównywać z innymi obiektywami. Bo generalnie ciężko znaleźć info o odległości przód obiektywu - fotografowany obiekt (przy min - czyli przy 1:1). Niestety obiektywy o dłuższych ogniskowych same tez sa dłuższe.
Ja mam awersje do tych 2 nikkorowskich macro DX. Za wysoka cena jak na mozliwości, przyszłościowo - pod FX się nie nadają.
Pazerność producenta powinna być ukarana, bo dlaczego 85 mm jest az tak ciemna (po to, by nie była zarazem portretówką!) i dlaczego całkiem długa ogniskowa stałki nie kryje pełnej klatki?
Można się zastanowić nad Nikkorem 50/1.8G z pierścieniami macro przenoszącymi napęd AF-S. czyli np pierścienie Kenko. Zawsze bym to wybierał zamiast micro 40mm.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jacku, dzięki za rady, lecz tak jak pisałem. Nie wymagamy od obiektywu cudów, na pewno nie będziemy nim robić portretów, itd, a już na pewno nie będziemy kupować w przyszłości D700. Jak mówiłem, to opcja dla totalnych amatorów (większość ludzi pracująca w labie), tak więc zabawy z pierścieniami pośrednimi też odpadają. Zastanawiam się mocno nad tą minimalną odległością ostrzenia i jednak 85-tka byłaby jednak lepsza. Z innych obiektywów to ewentualnie Tamron 60 f2 jeszcze mógłby się nadawać, choć boję się, że słabo będzie sobie radzić z D5100.
Dlaczego uważasz że pierścienie macro stanowią jakikolwiek problem? One nic nie zmieniają, automatyka dalej chodzi. A dają opcję przekroczenia wielkosci odwzorowania 1:1 - spora zaleta.
Przyspawaj je do obiektywu
zapomniałem o nikkorze 60/2.8G. Ale pewnie cena ...
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Dla mnie to żaden problem, gorzej z moim przełożonym czy kolegami z labuProstota zestawu to ważna kwestia i stosowanie pierścieni (które zaraz gdzieś, ktoś położy, itd) to tylko problem, uwierz mi.
Tak więc ma być jeden obiektyw makro.
Co do przekraczania skali 1:1 to mamy do tego również inne sprzęty (binokulary i mikroskopy).
Cena Nikkora 60 2,8 jest w naszym zasięgu, więc to dodatkowa opcja jak widzę (choć minimalna odległość ostrzenia też chyba nie jest zbyt duża).
nikkor 85/3.5 to tez dobra opcja, ale tylko pod DX (na FX nie sprawdzalem, bo nie mam). Mozna zapomniec o f3.5, bo w makro i tak spada do okolo f4.8 podobnie, jak pozostale z f2.8. Starsze szkla jednakze o tym nie informuja i w exifie masz f2.8. Ma bardzo rozsadna odleglosc ostrzenia i sporo lepsza niz AF-S 60/2.8, ktory jest pod tym wzgledem gorszy od starego AF-D.
Pierscienie tez sa OK.
Dzięki za pomoc. Tak więc chyba Nikkor 85/3,5 będzie najlepszym wyborem w tej sytuacji.
Aaa co bedzie lepszym wyborem zeby " uchwycic robaczki z dalszej odleglosci "ta 40/2.8 czy 35/1.8 i do tego pierscienie posrednie? Bo nietety wiecej niz 1000 nie moge na makro sb pozwolic
Czy lepiej tez ta 40'stke i pierscienie jeszcze do niej? Tak aby miec ladnego robaczka aa nie trzymajac obiektywu 5cm od niego![]()
Masz nadzieje na fotografowanie macro obiektywem szerokokatnym z odleglosci 0,5 metra czy moze tylko 20 cm?Czlowieku, nawet przy ogniskowej 90 mm, potrzeba podejsc czesto na 5 cm, a co dopiero przy 40 czy 35 mm. Jesli chcesz miec jak najdalej, to tylko dluga ogniskowa (albo wieksze robale).
![]()
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Skontaktuj się z nami