Close

Strona 535 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3543548552553353453553653754558563510351535 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 341 do 5 350 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Jest Sony 20/2.8 z gatunku "nieduże i w miarę tanie". 2.8 to się jeszcze chyba kwalifikuje do jasnych ?
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Nie. Jasne to dopiero 2.0 i jaśniejsze.
    A według niektórych (ja do nich nie należę) nawet 2.0 zalicza się do ciemnych.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Plusem tego obiektywu Sony jest wielkość, bo obrazek chyba lepszy z Sigmy 19/2.8.

Domyślnie

2.0.
    Aha.
    W (_._) się poprzewracało, ot co
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Ja mam kryzys nexowy.

Przyczyna - coś przed czym sam tu ostrzegałem i radziłem by nie iść tą drogą. Destruktywny jest wpływ ciemnego zooma standardowego, potężna jest ciemna strona mocy. Potężnie wali w łeb pytaniem, czy miast tego starannie (po 535 stronach wątku ) dobranego zestawu, nie trzeba było kupić gdzieś na końcu Polski jakiego kieszonkowego trzaskacza?

Nie sprzedawajcie E16 - dokupcie do niego ECU, a najlepiej i ECF. Tego żal mi najbardziej. Ale zaczyna dopadać mnie również tęsknota za E50, bo nie można nie przyznać racji - i teraz nie pamiętam, ale chyba Ikitowi - że inne rozwiązania w dziedzinie krótkiego tele są po prostu (sumując wszystkie za i przeciw) gorsze.

Mam honor i raczej już nie wrócę do tego zestawu, ale uważam że jest on nexowym must-have.

A ja zaczynam robić coraz gorsze fotointeresy...

Na pociechę ostał mi się tylko fuśeń...

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Plusem tego obiektywu Sony jest wielkość, bo obrazek chyba lepszy z Sigmy 19/2.8.
    Dlatego wspomniałem o wydatkach.
    Nex na wstępie daje niezły obiektyw kitowy a ma też kilka dobrych i tanich szkieł. Wspomniana Sigma, 50-tka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MiQ27 Zobacz posta
    2.0.
    Aha.
    Tak, niedawno gdzieś czytałem o ciemnym obiektywie 2,0...
    Jasne obiektywy to 1,2, 0,95, itd.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MiQ27 Zobacz posta
    2.0.
    Aha.
    Dobre

Miał być 5R (5N już nie ma na rynku) ale lampa bardzo mi przeszkadza, i kiedy wzięłam do rąk NEX6 to już wiedziałam, że on jest "dedykowany" mnie. Czekam więc na korzystną cenę.
    I tu pojawia się kłopot: którą opcję wybrać. Czy zestaw z 16-50? Czy body i dokupić 18-55 - tu jestem lekko stratna przy oddzielnym zakupie. Czy gra warta świeczki? Potrzebuję obiektywu z zoomem.
    Zdjęcia robię tylko w jpg.
    Podobne pytanie już zadawałam ale pozwolę sobie na "dopytanie"

Pozdrawiam wszystkich

Domyślnie

Co prawda ja nie NEXowy tylko NXowy, ale wydaje mi się, że 16-50 ma ciekawszy zakres ogniskowych (jest szerszy) i jest też odczuwalnie mniejszy. 18-55 w wydaniu NEXa jest gigantyczny i trochę nie pasuje do kompaktowych aparatów. Ale najlepiej byłoby, gdybyś mogła wziąć jeden i drugi do ręki i sama sprawdzić, który Ci "leży" bardziej. 16-50 ma Power Zoom, co jedni chwalą, inni krytykują - zdaje się, że przydaje się przy filmowaniu.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Cytat z fotoblogia.pl odnośnie 16-50 "Obiektyw ma jednak dwie poważne wady: monstrualne zniekształcenia, które powodują, że zdjęcia robione przy szerokim kącie wyglądają, jakby zostały zrobione obiektywem typu fisheye, oraz równie monstrualne winietowanie przy szerokim kącie. Do tego nie jest mistrzem ostrości".
    Mały ale jakie wady

Strona 535 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3543548552553353453553653754558563510351535 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów