Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36
    Oszczędny w słowach Awatar arczi2804
    Miasto
    Garwolin, Warszawa

Domyślnie Auto ISO w praktyce.

Witam.
    Przeczytałem w jednym poradniku (Bujak studio)o czymś takim, żeby nie zapomnieć o zmianie ISO przy wyjściu z kościoła w którym robione były zdjęcia bez lampy:
    Bardzo ważne jest, aby zmienić ustawienia aparatu zaraz po wyjściu z kościoła. Ustawienia w ciemnym kościele, krótki czas naświetlania, szeroka przesłona na pewno prześwietlą Twoje zdjęcie przed kościołem. Pamiętaj, aby jak najszybciej skrócić czas i zmniejszyć przesłonę, obniżyć wartość ISO tak, abyś był zadowolony ze zdjęcia przedstawiającego wyjście z kościoła szczęśliwej Pary Młodej skąpanej w ryżu,płatkach róż, czy konfetti.
    Operację tę może znacznie uprościć świadome użycie opcji aparatu "Automatyczny dobór ISO" (wcześniej ustawiamy maksymalną wartość wartość ISO, której zabraniamy aparatowi przekraczać, oraz najdłuższy czas otwarcia migawki, do którego osiągnięcia aparat będzie określał ekspozycję nie zmieniając ustawionego wcześniej ISO, a dopiero, gdy miałby zostać wybrany dłuższy czas - zamiast tego zmienione zostanie ISO).

Moje pytanie do WAS koleżanki i koledzy, czy pracował już ktoś w ten sposób i jak się to sprawdza w praktyce?

Domyślnie

Sprawdza się bardzo dobrze. Ale najlepiej samemu ustawić w aparacie i chwilę się tym pobawić, żeby uniknąć stresu w krytycznych momentach.
    D90 | F75 | F70
    35/1.8G | 50/1.8D | 28-85/3.5-4.5 | 18-105/3.5-5.6G | T80-200/4 AI-S
    PLC3 | 12XP | H44M-4 | P135/2.8

Domyślnie

pytanie kto nie używa autoiso zwłaszcza przy reportażu gdzie nie ma czasu na zabawy... auto iso działa bardzo fajnie praktycznie zawsze mam włączone czy to M czy to A, czemu sam sobie nie sprawdzisz w domu?

Domyślnie

Auto ISO używam tylko w sytuacjach, gdzie warunki oświetleniowe są bardzo zmienne, a operowanie czasem czy przesłoną nie zapewni odpowiednich efektów.
    W sytuacjach - gdzie warunki są w miarę stałe, albo można dowolnie operować czasem i przesłoną to ISO ustawiam ręcznie.

Ogólnie, to tak - przy reportażach w dzień, czy na zawodach sportowych mam auto ISO, przy zdjęciach w nocy, na koncertach ISO ustawiam ręcznie.
    Kiedyś nie byłem przekonany do auto ISO, ale bardziej doświadczeni pokazali mi jakie to przynosi korzyści.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    pytanie kto nie używa autoiso zwłaszcza przy reportażu gdzie nie ma czasu na zabawy... auto iso działa bardzo fajnie praktycznie zawsze mam włączone czy to M czy to A, czemu sam sobie nie sprawdzisz w domu?
    Też używam i tylko MOCNO żałuję, że w D700 nie ma możliwości osobnych ustawień w zależności od ogniskowej - jestem roztrzepany i czasem zapominam skorygować minimalny czas po zmianie obiektywu (np. z 24-70 na 70-300) Zdaje się, że D800 lub D600 mają już taką funkcję - szkoda, że do D700 Nikon nie zrobi odpowiedniego firmware'u...

Domyślnie

Ja w d700 włączyłem raz auto iso i od tamtej pory tej funkcji nie użyłem. Miałem scenę z elementami bardzo jasnymi i bardzo ciemnymi i klatka została naświetlona nie tak jakbym tego chciał. Od tamtej pory dałem sobie spokój z auto iso.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vinci99 Zobacz posta
    Ja w d700 włączyłem raz auto iso i od tamtej pory tej funkcji nie użyłem. Miałem scenę z elementami bardzo jasnymi i bardzo ciemnymi i klatka została naświetlona nie tak jakbym tego chciał. Od tamtej pory dałem sobie spokój z auto iso.
    chyba nie rozumiesz jak działa auto iso naświetlało zgodnie z tym co nastawiłeś iso skraca Ci czasy, a nie wybiera naświetlanie klatki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    chyba nie rozumiesz jak działa auto iso naświetlało zgodnie z tym co nastawiłeś iso skraca Ci czasy, a nie wybiera naświetlanie klatki
    Chyba mało precyzyjnie się wyraziłem. W skrócie powiem tak: Iso zostało podniesione a nie powinno.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vinci99 Zobacz posta
    Chyba mało precyzyjnie się wyraziłem. W skrócie powiem tak: Iso zostało podniesione a nie powinno.
    Skoro się podniosło a nie powinno to znaczy, że musisz jeszcze raz ustawić AutoISO.
    Ja rzadko korzystam z tego, bo najczęściej mam czas, aby samemu dobrać odpowiadające mi parametry. Fotki najczęściej robię na M lub A - tutaj ISO ustawiam pokrętłem pod kciukiem.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

arczi2804 ja też o tym czytałem i... nie ma czemu się dziwić
    Nikon

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów