Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36
    J1
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomtytus Zobacz posta
    Tak, jak niektórzy nie rozumieją, po co ta funkcja i zarzucają, że nie działa poprawnie, tak samo ja nie rozumiem, jak można z niej nie korzystać: ustawiamy żądane parametry (czas i wartość przysłony) a wartość ISO dobiera aparat. Proste
    Również używam takiej konfiguracji, tryb M i Auto-ISO w D700.

Jednak faktycznie trzeba pamiętać aby po zrobieniu zdjęć w ciemnym pomieszczeniu zmienić czas ekspozycji wychodząc na zewnątrz gdzie świeci słońce.

Z kolei podpinając lub włączając lampę aparat przywraca ostatnią wartość ISO która była ustawiona ręcznie i na to też trzeba zwrócić uwagę.

Jednak wygoda takiego rozwiązania jest niesamowita, nie muszę skupiać się jakie ISO włączyć. Mogę jednak sterować ISO (jeżeli sytuacja i warunki pozwalają) odpowiednio dobierając wartość przysłony i czasu naświetlania.

Dla mnie Auto-ISO to tak samo wygodna funkcja jak uruchamianie AF przy pomocy przycisku AF-On.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Również używam takiej konfiguracji, tryb M i Auto-ISO w D700.

Jednak faktycznie trzeba pamiętać aby po zrobieniu zdjęć w ciemnym pomieszczeniu zmienić czas ekspozycji wychodząc na zewnątrz gdzie świeci słońce.

Z kolei podpinając lub włączając lampę aparat przywraca ostatnią wartość ISO która była ustawiona ręcznie i na to też trzeba zwrócić uwagę.

Jednak wygoda takiego rozwiązania jest niesamowita, nie muszę skupiać się jakie ISO włączyć. Mogę jednak sterować ISO (jeżeli sytuacja i warunki pozwalają) odpowiednio dobierając wartość przysłony i czasu naświetlania.

Dla mnie Auto-ISO to tak samo wygodna funkcja jak uruchamianie AF przy pomocy przycisku AF-On.
    W D800 auto ISO działa bardzo ładnie także z lampą.

Domyślnie

Jak jest z tym auto iso w d600 z lampą? U mnie blokuje się tak jak mówi kolega Jaack. ShutterStill, czy w d800 nie blokuje się i nadal dynamicznie działa?

Domyślnie

Wczoraj robiłem na AV z lampą, na szybkościach...

Po kolei każda fotka:
    Auto ISO -> 900, 800, 900,800 ,900 , 720, 900, 1000, 800

Pozdrawiam.
    "Nikon"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rul3z Zobacz posta
    Jak jest z tym auto iso w d600 z lampą? U mnie blokuje się tak jak mówi kolega Jaack. ShutterStill, czy w d800 nie blokuje się i nadal dynamicznie działa?
    Z lampą, czy bez lampy? I w jakim trybie?

Jeśli chodzi o pracę bez lampy, to działa idealnie w każdym trybie, a najlepiej w którymś z półautomatycznych. W manualu, wiadomo, trzeba uważać przy mocnym świetle.

Z lampą, nie polecam autoiso, ponieważ rezultaty są mało przewidywalne. Najlepiej ustawić iso na sztywno, w zależności od warunków, tak by łapać odpowiednią ilość światła zastanego, a lampą dopalać. No i nie muszę chyba nadmieniać, że z lampą, to tylko pełny manual (jedyny wyjątek, to mocne światło, gdzie można użyć np. A).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rul3z Zobacz posta
    Mi pięknie działa z lampą w trybie M.
    Zaczyna od ISO400 a kończy na limicie jaki ustawisz. Zwykle jest to u mnie 1/160 i przesłona 2.8-8 zależy ile osób fotografuję.

A limit ISO to czasem 3200 i świetnie to wygląda balansuje drugi plan "za mnie"
    Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 16-10-2013 o 11:10 Powód: scalanie

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów