Close

Strona 505 z 2397 PierwszyPierwszy ... 540545549550350450550650751555560510051505 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 041 do 5 050 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Ludziom na ogół zdjęcia robi się z wyższej perspektywy niż z wysokości siedzącego psa
    To "na ogół" wynika właśnie z tego, że masz wizjer, a nie z tego że ta perspektywa jest korzystna wizualnie. Potem mamy takie krótkonogie celebrytki vide galerie na onetach.

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    To się tylko tak mówi, że 1/60 jest wystarczająca. Ja korzystając z lekkiego kompaktu mam tendencję do poruszania aparatu w dół przy naciskaniu spustu. Nie wiem z czego to wynika. Ale jak robię zdjęcie z ciężkiej lustrzanki z przystawionym okiem do wizjera to tego problemu nie mam.
    Odrzut lustra tej lustrzanki poruszy Ci każde zdjęcie, nawet jak sobie wbijesz ten wizjer w oczodół. Myślę, że zady i walety obu rozwiązań się znoszą - po prostu i tu i tu trzeba się przyłożyć do rzeczy.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Ja ciągle mam 5n i za wizjerem nie tęsknię, a z uchylanego ekranu korzystam praktycznie cały czas, może dlatego, że mam 1,5 roczną córkę

Domyślnie

Ja mam 14miesieczna i fakt, przykladajac oko do wizjera szybko traci się kontakt z modelinką.

Domyślnie

A ja miałem 5n i coś mi w nim przeszkadzało, więc dokupiłem wizjer. Na początku była radość i uczucie spełnienia w sprzęcie. Ale oczywiście po jakimś czasie coś mi znowu zaczęło przeszkadzać. Chowając aparat do torby zdejmowałem wizjer, bo się bałem że się odłamie od aparatu. A jak chciałem z lampą to to też go musiałem ściągać. W końcu więc nie zdzierżyłem, pozbyłem się tego wszystkiego i zanabyłem ślicznego nexika-6 , a niedawno lampę HVL-F20M. Nie wiem jak będzie za jakiś czas, ale na razie miód-malina. Mam wizjer. Mogę założyć lampę i wizjer dalej jest na swoim miejscu. W wizjerze widzę dokładniej co fotografuję i nie przeszkadzają mi żadne odbicia i refleksy. A jak chce akurat jakąś fotke na strecie to sobie kadruje na ekranie, żeby nie wzbudzać sensacji. No i w moim wieku, jak się już trochę łapki trzęsą, to punkt podparcia na oku jest nie do przecenienia, chociaż wtedy czasami oko mi wpada w wibrację, ale to już inna historia.
    Ostatnio edytowane przez sssmok ; 13-06-2013 o 20:42
    zdjęcia to zatrzymany czas i nasza historia

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

a ja mam 6tke i nie wyobrażam sobie bez wizjera.. wakacji. Tzn pełnego słońca. Faktem jest to, że to jakieś 10% zdjęć które się robi w ogóle ale posiadanie go wtedy jest mega. Argument za mniejszym korpusem do mnie nie przemawia - mnie się lepiej trzyma 6tke. Z dotykiem - ok, to na pewno musi być fajne. Ale czego oczy nie widzą..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frytek Zobacz posta
    a ja mam 6tke i nie wyobrażam sobie bez wizjera.. wakacji. Tzn pełnego słońca. Faktem jest to, że to jakieś 10% zdjęć które się robi w ogóle ale posiadanie go wtedy jest mega.
    Nie zgodze sie z Toba, ja 80% swoich zdjec robie w pelnym sloncu i przy upalach po 30-40 st.
    Nic mi nie przeszkadza.. i jak pisalam wyzej kiedys jeszcze przed lustrzankami, robilam zdjecia aparatem z wizjerem i LV, korzystalam oczywiscie z podgladem w LCD, a wizjera ani razu nie uzywalam i pelne slonce nigdy nie bylo dla mnie problemem, tutaj na poludniu gdzie blisko Afryka, slonce swieci 365 dni w roku..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    tutaj na poludniu gdzie blisko Afryka, slonce swieci 365 dni w roku..
    To chyba Lanzarote albo Fuerta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sssmok Zobacz posta
    A ja miałem 5n i coś mi w nim przeszkadzało, więc dokupiłem wizjer. Na początku była radość i uczucie spełnienia w sprzęcie. Ale oczywiście po jakimś czasie coś mi znowu zaczęło przeszkadzać. Chowając aparat do torby zdejmowałem wizjer, bo się bałem że się odłamie od aparatu. A jak chciałem z lampą to to też go musiałem ściągać. W końcu więc nie zdzierżyłem, pozbyłem się tego wszystkiego i zanabyłem ślicznego nexika-6 , a niedawno lampę HVL-F20M. Nie wiem jak będzie za jakiś czas, ale na razie miód-malina. Mam wizjer. Mogę założyć lampę i wizjer dalej jest na swoim miejscu. W wizjerze widzę dokładniej co fotografuję i nie przeszkadzają mi żadne odbicia i refleksy. A jak chce akurat jakąś fotke na strecie to sobie kadruje na ekranie, żeby nie wzbudzać sensacji. No i w moim wieku, jak się już trochę łapki trzęsą, to punkt podparcia na oku jest nie do przecenienia, chociaż wtedy czasami oko mi wpada w wibrację, ale to już inna historia.
    No...wreszcie jest HVL-F20M przynajmniej u Ciebie w Londynie. Czy jest dedykowana do Nex-6 ? Jak prędzej pisałeś, w/g Sony Poland miała nie być. Wszelkie uwagi....bezcenne.

Domyślnie

Doszła do mnie wczoraj szybka GGS więc czuję się zobligowany do opisania pierwszych odczuć

Miałem wcześniej naklejaną folijkę którą dorzucili mi do aparatu ale że się już dosyć porysowała (i to druga bo duży format na dwa razy starczył) i w słońcu prawie nic nie było widać. Dotyk działał ale np. 'guziki' w narożnikach często nie zaskakiwały. Z ggs mam wrażenie że refleks jest mocniejszy... Ale i tak w pełnym słońcu na ekraniku widać lepiej bo jest bardziej przejrzysta (no i nie porysowana, a folijki są maskaryczne pod tym względem, po max pół roku do wywalenia...). Muszę jeszcze się pobawić na wakacjach trybami wyświetlacza, na razie mam 'ręczne' rozświetlenie na maxa, muszę przetestować jak się sprawdzi automatyczne (wydrapałem czarny lakier w miejscu diody światłoczułej na ekraniku ale mam wrażenie że i tak nie przepuszcza wystarczająco światła bo ciemnawo) i 'słoneczne'.
    Natomiast dotyk bez porównania lepszy! W sumie przez prawie półtora roku używania nexa przestawiłem się w obsłudze prawie wszędzie na guziki (oprócz pacnięcia-powiększenia/ostrzenia) bo było szybciej i nie rozumiałem co ludzie widzą w tych dotykowych wyświetlaczach, a tu się okazało że to całkiem sprawnie działa ale bez dziadowskiej folijki I tu się zacząłem zastanawiać kiedy zrobią nexy (bo pewnie jakieś aparaty już takie są prócz 'komórkowych'?) z samym większym wyświetlaczem na całej tylnej (uchylno-obrotowej) ściance, bez guzików (najwyżej pokrętło na górze+włączanie aparatu)... Bo obecnie guzikologia trzymając aparat w dwóch dłoniach nie pozwala na sprawną manipulację na ekranie bo najlepsze miejsce zajęte przez prawdziwe guziki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    No...wreszcie jest HVL-F20M przynajmniej u Ciebie w Londynie. Czy jest dedykowana do Nex-6 ? Jak prędzej pisałeś, w/g Sony Poland miała nie być. Wszelkie uwagi....bezcenne.
    Jest dedykowana między innymi do nex-6, ale w Londynie jej jeszcze nie ma.Kupiłem w Hong Kongu i czekałem ok 10 dni na dostawę. Na razie zauważyłem, że przy odbiciu od sufitu w pokoju o wysokosci ok 2.20m przy ISO200 trzeba trzeba ustawić lampę na +0.3 EV. Posiada dwa ustawienia: standard i tele. Standard na 18mm, tele na 35mm. Zasieg wg instrukcji przykładowo: ustawienie standard f 5.6 ISO100-2.5m, ISO200-3.5m, ISO400-5m, ISO800-7m; tele: odpowiednio 3.5m, 5m, 7m i 10m. Oczywiście zmieniając przysłonę wartości będą inne. Jest mała, zgrabna wielkości paczki papierosów, moźe trochę cieńsza. Włącza się ją przez podniesienie na aparacie. Po minucie bezczynności przechodzi w stan uśpienia, także po wyłączeniu aparatu. Na razie mam ją 4 dzień i mało czasu na dokładne testy, ale z tego co dotychczas widze, to daje radę. Jest o niebo bardziej użyteczna, niż ta wbudowana.
    zdjęcia to zatrzymany czas i nasza historia

Strona 505 z 2397 PierwszyPierwszy ... 540545549550350450550650751555560510051505 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów