Close

Strona 504 z 2397 PierwszyPierwszy ... 440445449450250350450550651455460410041504 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 031 do 5 040 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Dla mnie wizjer jest zbyteczny.
    To nie tak, że jest zbyteczny. Jest czymś, za co możemy dostać coś innego, czego akurat bardziej potrzebujemy. Może to być gabaryt (6 jest wyraźnie większy od 5 czy 3), może to być brak wystających z korpusu delikatnych części (doczepiany EVF), ekran dotykowy (5).

Proponowałem Żonie wymianę 5n na 6 - stwierdziła, że to bez sensu, bo i tak będzie kadrowała na LCD. A dla mnie dotyk w kontekście używania fujobiektywów jest nie do przecenienia.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Dla mnie wizjer jest zbyteczny.
    Bo on jest niepotrzebny tak naprawde, to tylko kwestia przyzwyczajenia, kiedys jak fotografowalam kompaktem nigdy nie korzystalam z wizjera, zawsze tylko LCD, nawet mi nie przyszlo do glowy, zeby robic zdjecia przez wizjer, pozniej jak kompakt zamienilam na lustrzanke, docenilam wizjer i nie wyobrazalam sobie aparatu bez wizjera, dlatego dlugo nie moglam sie zdecydowac czy wziac Nex-a z wizjerem czy bez.
    a teraz nigdy juz nie bede tesknic za wizjerem, natomiast za odchylanym ekranikiem juz tak, bardzo mi go brakuje w jednym bezlusterkowcu, bardzo wygodna sprawa kadrowac zdjecia na odchylanym ekraniku LCD, czesto sie przydaje..
    a jak sa trudne warunki, tlum ludzi, to juz w ogole swietna sprawa, wygoda niesamowita, odchylasz ekranik i wszystko widac jak trzeba, same plusy..
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 13-06-2013 o 16:31
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Nie no, i tak byłby tam wizjer elektroniczny. Wolę patrzeć na duży telewizor niz przykladac mały do oka. Widocznie jestem fotografem nieświadomym.

Domyślnie

Wolę patrzeć na duży telewizor niz przykladac mały do oka. Widocznie jestem fotografem nieświadomym.
    ja w bezlusterkowcu tez wole, ale w lustrzance to sie nie spisuje, tam to obowiazek wizjer..
    a moze to tez kwestia przyzwyczajenia..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

Mnie wizjera brakuje, ale chyba tylko dlatego, że 6-ka go ma i chciałbym ją mieć,
    ale z racjonalnego punktu widzenia dużo lepsza i przktyczniejsza dla mnie jest seria 5-tek, bo mają właśnie macany ekranik,
    który jest niezastąpiony w przypadku używania obiektywów niesystemowych.

Nikt mnie nie przekona, że mogę w 6-ce równie efektywnie kadrować, wciskając sobie środkowy przycisk i przesuwając joy'em po ekranie...
    Mogę, ale pacnięcie palcem w ekran i szybkie sprawdzenie, ewentualne doostrzenie jest nie do pobicia.

Wspominając o peakingu, dałbym tego soniacza z 3 kolorami peakingu komuś z fuji do zabawy, zanim by wymyślił, że w fuji peaking w kolorze białym wystarczy (bez obrazy oczywiście).
    Ja uwielbiam żółty, bo jest dla mnie bardziej zauważalny (oczywiście nie na żółtych kwiatkach) później czerwony lub czerwony na B&W...
    .

Domyślnie

Dla mnie zaletą wizjera jest to, że można bardziej się na kadrze skupić oraz ten punkt podparcia. Jednak po przystawieniu aparatu do oka zdjęcia są ostrzejsze

Domyślnie

Po przystawieniu do brzucha jest nawet lepiej

Domyślnie

Po przystawieniu do brzucha jest nawet lepiej
    Ludziom na ogół zdjęcia robi się z wyższej perspektywy niż z wysokości siedzącego psa

Domyślnie

Jeżeli robisz zdjęcia ludzom to i tak nie zejdziesz poniżej 1/60 wiec punkt podparcia nie potrzebny. No chyba że w kostnicy

Domyślnie

To się tylko tak mówi, że 1/60 jest wystarczająca. Ja korzystając z lekkiego kompaktu mam tendencję do poruszania aparatu w dół przy naciskaniu spustu. Nie wiem z czego to wynika. Ale jak robię zdjęcie z ciężkiej lustrzanki z przystawionym okiem do wizjera to tego problemu nie mam.

Strona 504 z 2397 PierwszyPierwszy ... 440445449450250350450550651455460410041504 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów