Close

Strona 78 z 102 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 771 do 780 z 1011

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rossi_PL Zobacz posta
    Kompletnie nie rozumiem po co ta dyskusja - jest chęć posiadania, finanse i potrzeba to kupuję - nie ?
    Problem jest chyba w tym, że jakość wykonania najnowszych obiektywów pozostawia pewien niesmak. Przynajmniej u mnie ale jak widzę nie tylko.
    Byłem bardzo nakręcony na to szkło (N28 1,8 ). Bawiłem się nim przez chwilę. Optycznie bardzo fajny, AF spisywał się ok (nie były to jakieś straszne warunki). Niby wszystko pięknie. Nawet cena w okolicach 2+k do przeżycia bo optyka naprawdę przyzwoita. ALE wykonanie koszmarne! Sorry ale miałem wrażenie, że go połamię przy podpinaniu do puszki. Nawet 35 czy 50 1,8 robią lepsze wrażenie bo przy tych samych materiałach są znacznie mniejsze/bardziej "zbite".

Tyle osób często marudzi na jakość wykonania Sigm czy Tamronów. W wielu przypadkach słusznie ale.
    W przypadku tego szkła jest ta sama historia i boli mnie to, bo chciałbym żeby przynajmniej utrzymali poziom wykonania obiektywów z serii "D". Nie wierzę, że podniosłoby to znacznie cenę szkła a jak widać pewnie miałoby to spore przełożenie na żywotność tych produktów.
    24,35,50 czy 85 - wersja D mają już sporo lat i jakoś zdecydowanie większa część dalej działa i wygląda ok.
    Nie wiem czy N28 będzie tak samo wyglądał i pracował za kilka lat...?
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

Przesadzacie. Jakość wszystkich szkieł 1.8 Nikona z ostatnich lat jest podobna, nawet pokusiłbym się o stwierdzenie, że 28 wykonane jest z nich najlepiej. Podobna jest wykonanie we wszystkich zoomach konsumenckich Nikona ze średniej i wyższej półki. Najstarsza ze stałek w nowym designie, 50 1.4, miała premierę 5 lat temu i ja nie słyszałem, żeby sypało się ludziom po tym czasie. Wiem, 5 lat to nie 20, ale ludzie różnie traktują sprzęt, a jednak okazuje się on wiele znosić. Wiadomo, że kto choć raz trzymał w reku szło z linii profesjonalnej, już zawsze będzie czuł niesmak na materiały użyte w szkłach budżetowych. Ale ani Canon, ani Sigma ani tym bardziej Tamron nie oferują na tej półce nic więcej.
    x100s

Domyślnie

Używam 28/1.8 od sierpnia zeszłego roku i powiem szczerze, że nie wiem o co chodzi z tą rzekomą nietrwałością. Bardzo często pracuje u mnie w ulewnym deszczu, kurzu, dostał parę razy błotem a mimo wszystko działa nadal i jakoś nie zauważam żeby coś mu dolegało. Na dokładkę dość często podnoszę zestaw D700+MB-D10+28 trzymając za tę kruchą wydmuszkę, co rozpada się w dłoniach i jakoś rozpaść się nie może.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dandan Zobacz posta
    Używam 28/1.8 od sierpnia zeszłego roku i powiem szczerze, że nie wiem o co chodzi z tą rzekomą nietrwałością. Bardzo często pracuje u mnie w ulewnym deszczu, kurzu, dostał parę razy błotem a mimo wszystko działa nadal i jakoś nie zauważam żeby coś mu dolegało. Na dokładkę dość często podnoszę zestaw D700+MB-D10+28 trzymając za tę kruchą wydmuszkę, co rozpada się w dłoniach i jakoś rozpaść się nie może.
    Ja nie wiem jaka jest jej trwałość w trakcie użytkowania/po dłuższym użytkowaniu. Wiem natomiast, że wyszedłem ze sklepu trochę zdziwiony, że szkło ze znaczkiem N wygladało tak a nie inaczej. Jeśli te plastiki są trwałe - super, troche mnie to pocieszy przed kupnem. Szkoda tylko że ze względu na optykę trzeba się na to godzić, bo jak było tu nadmieniane sto razy - nie ma nic innego. No, chyba że S30/1.4 pod DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plan3s Zobacz posta
    Ja nie wiem jaka jest jej trwałość w trakcie użytkowania/po dłuższym użytkowaniu. Wiem natomiast, że wyszedłem ze sklepu trochę zdziwiony, że szkło ze znaczkiem N wygladało tak a nie inaczej.
    A nie dziwi Cię, że to N kosztuje połowę tego co inne N?
    x100s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordYoghurt Zobacz posta
    A nie dziwi Cię, że to N kosztuje połowę tego co inne N?
    Dziwi mnie że to ma na sobie znaczek N. Równie dobrze mogliby go dać równie plastikowemu 85 f/1.8G, albo i nawet 50tce, a jednak nie dali? W dotyku te obiektywy są identyczne. Czym to N jest podyktowane, ceną? A może trzeba za nie też dopłacić?

Domyślnie

"N" to nanopowłoki na soczewkach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plan3s Zobacz posta
    Czym to N jest podyktowane, ceną? A może trzeba za nie też dopłacić?

za to N doplacasz 50% wartosci tego szkla...

Domyślnie

o matulu...
    x100s

Domyślnie

tak mi serwis nikona skalibrowal 28mm f/1.8 z D800: http://hostuje.net/file.php?id=3c09b...5241f5ccaab3a0
    Ostatnio edytowane przez Coin ; 07-06-2013 o 22:50
    Sam usunąłem komercyjną stopkę, choć to nieco absurdalne by na stronie o tematyce fotograficznej nie można było podać linku do własnej strony o tematyce fotograficznej...

Strona 78 z 102 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów