Close

Strona 28 z 102 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 1011

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Tak wyglądają obok siebie
    heh, i ktoś tu pisał, że to nowe 28 jest małą stałką. Jak zobaczyłem jaką będzie miało średnicę filtra i wymiary, to uznałem, że koło małej stałki to nawet nie stało. No u Ciebie akurat stoi.
    28/2 Ai-S jest jakieś 1,5 cm dłuższe od 35/2 mogę zrobić poglądowego fotosa, ale to wieczorem, jak wrócę do domu.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

No jajca jajca, spradziłem u mnie też na pierścieniu ostrzenia jest półmilimetrowy luz. Przy ostrzeniu to nie przeszkadza, bo to mały luz praktycznie nieodczuwalny (na tyle mały że jak bym o nim nie wiedział to bym go nie zauważył) ale jak ktoś patrzy na takie rzeczy to rzeczywiście minus dla nikona.
    ;]

Domyślnie

ciekawe ile kosztuje wyprodukowanie takiego cuda...
    nic

Domyślnie

Ja już mam jak piwo przestanie działać to coś ustrzelę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    No jajca jajca, spradziłem u mnie też na pierścieniu ostrzenia jest półmilimetrowy luz. Przy ostrzeniu to nie przeszkadza, bo to mały luz praktycznie nieodczuwalny (na tyle mały że jak bym o nim nie wiedział to bym go nie zauważył) ale jak ktoś patrzy na takie rzeczy to rzeczywiście minus dla nikona.

półmilimetrowy? mówię o kręceniu nim i patrzenie na reakcję skali odległości. Kręcę minimalnie w lewo, potem w prawo a skala stoi, a w praktyce: kręcisz mocniej w lewo i się przesuwa, potem stwierdzasz że za bardzo pokręciłeś, chcesz minimalnie wrócić i co? dupa, musisz najpierw zlikwidować luz. Ludzie też jeździli kiedyś maluchami w których można było kręcić kierownicą w lewo i w prawo a auto jechało prosto i co? jakiś wniosek z tego wyciągniesz? Ja mam inne przyzwyczajenia a tandeta po prostu mnie razi. Tutaj nikon chwali się że można bez przełączania na MF korygować pierścieniem ustawienie AF, tylko jak to zrobić z taką precyzją jaką oferuje nam to szkło? No dobra, pewnie to ja jestem jakiś dziwny
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deep Zobacz posta
    półmilimetrowy? mówię o kręceniu nim i patrzenie na reakcję skali odległości. Kręcę minimalnie w lewo, potem w prawo a skala stoi, a w praktyce: kręcisz mocniej w lewo i się przesuwa, potem stwierdzasz że za bardzo pokręciłeś, chcesz minimalnie wrócić i co? dupa, musisz najpierw zlikwidować luz. Ludzie też jeździli kiedyś maluchami w których można było kręcić kierownicą w lewo i w prawo a auto jechało prosto i co? jakiś wniosek z tego wyciągniesz? Ja mam inne przyzwyczajenia a tandeta po prostu mnie razi. Tutaj nikon chwali się że można bez przełączania na MF korygować pierścieniem ustawienie AF, tylko jak to zrobić z taką precyzją jaką oferuje nam to szkło? No dobra, pewnie to ja jestem jakiś dziwny
    Taaa, zaraz się dowiesz, że się czepiasz
    | N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deep Zobacz posta
    Tutaj nikon chwali się że można bez przełączania na MF korygować pierścieniem ustawienie AF
    Jesteś pewien? Z tego co wiem kategorycznie nie powinno się obiektywów AF-S z włączonym AF dostrajać ręcznie bo można uszkodzić AF, kręcić pierścieniem ostrzenia wolno tylko i wyłącznie w trybie manualnym. Przynajmniej tak było do tej pory, napewno dla obiektywów AF-S, co do AF-D to nie wiem, ale tych starych też nigdy nie poprawiałem ręką jak miałem AF włączony. Dowiedz się czy to napewno tak jest bo jeszcze sobie silnik zwalisz i Ci gwarancji nie uznają...

PS. Co do luzu, nie powiedziałem że to żaden minus. Oczywiście do bani że nowe szkło i już ma luz. Stwierdziłem tylko że ostrząc ręcznie mi osobiście to średnio przeszkadza, choć da się to wyczuć. Ale oczywiście nie podoba mi się że wogóle taka sytuacja istnieje. Na szczęście jest gwarancja więc w razie rozjechania się obiektywu mogę go im oddać, niech sie bawią w dokręcanie śrubek przy pierścieniu skoro w fabryce nie mogli tego zrobić.

Tak czy siak, szkło za 3000zł nie powinno mieć tak trywialnych wad fabrycznych jak luz na pierścieniu, nawet jeśłi to jest pół milimetra.

PS#2. iceman, deep się czepia słusznie, bo jak płaci to wymaga, tym bardziej że to nie 600zł za kit DX tylko sporo więcej
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 29-05-2012 o 21:08
    ;]

Domyślnie

w AF-S można "dostrajać" - dlatego jest tryb M/A a nie samo A.

edit :
    nawet na stronce jest napisane
    "Dostępne są dwa tryby ustawiania ostrości: M/A (autofokus z możliwością ustawienia ręcznego) i M (ręczne ustawianie ostrości)"

http://www.nikon.pl/pl_PL/product/ni...or-28mm-f-1-8g
    Ostatnio edytowane przez mibartek ; 29-05-2012 o 21:13
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Jesteś pewien? Z tego co wiem kategorycznie nie powinno się obiektywów AF-S z włączonym AF dostrajać ręcznie bo można uszkodzić AF, kręcić pierścieniem ostrzenia wolno tylko i wyłącznie w trybie manualnym. Przynajmniej tak było do tej pory, napewno dla obiektywów AF-S, co do AF-D to nie wiem, ale tych starych też nigdy nie poprawiałem ręką jak miałem AF włączony. Dowiedz się czy to napewno tak jest bo jeszcze sobie silnik zwalisz i Ci gwarancji nie uznają...
    Jest pewien. Nawet pierwszy prawdziwy AF-S dla ludu, czyli 18-70/3.5-4.5 miał ten ficzer. W 17-55 to na pewno tak działa.
    Wyższe modele puszek mają też sprzęgło, które pozwala na takie cuda nawet w zwykłym AF, ale tylko do dostrojenia wstępnego. Lepiej nie trzymać pierścienia i naciskać AF-ON, bo faktycznie można coś uszkodzić.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mibartek Zobacz posta
    w AF-S można "dostrajać" - dlatego jest tryb M/A a nie samo A.
    dodam, ze rowniez szkla srubokretowe mozna "dostrajac", ale tylko na nowszych puszkach (tych z wyzszej polki) - na pewno od D300 w gore (nie wiem jak D7000)

Strona 28 z 102 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów