Close

Strona 484 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3844344744824834844854864945345849841484 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 831 do 4 840 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Nie wiem czy ubity i nie wiem jak go sprawdzić
    Ale jeśli pin 1 jest z prawej to pin 6 patrząc na schemat "NEX Smart Connector Pinouts" powinien być masą, a tu nie jest nigdzie podłączony. Cytując schemat:
    "Pin 5 is a logic level flash trigger.
    Pin 6 is a dedicated ground for this pulse."
    Czy ta cała elektronika jest potrzebna w tej kostce? To jakieś zabezpieczenie? Nie można na krótko połączyć pin5 i pin 6 z płytki z masą i pinem środkowym stopki? Nie chciałbym spalić sobie nowej zabawki, ale też zależy mi na błyskaniu radiowym bez dodatkowych zakupów.

Domyślnie

To pewnie swego rodzaju zabezpieczenie - prąd ze stopki lampy zamyka się przez ten tranzystor a nie przez obwody NEXa.
    Prawdopodobnie wytrzyma nawet większe napięcie na stopce niż sam NEX (np. kilkanaście V).
    Ale czy ten obwód jest sprawny to trudno powiedzieć

Ja zobaczę - o ile mi się uda - jak jest zrobiona ta moja, bo jest z innej firmy.
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

byłbym wdzięczny
    A jakiej firmy i z czym działa?
    I jeszcze jedno, bo nie wiem czy rozumiem działanie tego ustrojstwa i lampy. Jak mam podłączoną kostkę ISO do Nexa to po nacisnięciu migawki podawany jest sygnał (napięcie) na pin nr 5 złącza. To napięcie steruje tranzystorem stopki, który łączy masę ze środkowym pinem stopki i wyzwala lampę? Tak to ma wyglądać w teorii?
    Ostatnio edytowane przez boggy_90 ; 27-05-2013 o 15:17

Domyślnie

JYC FA-1S, sprawdzałem z wyzwalaczem Aputure Trigmaster.
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Całkiem podobna do MSA-10. Ciekawe jaki masz opór miedzy środkowym pinem a masą.

Domyślnie

Moją starą MSA-10 od JJC, która pracowała bez żadnych problemów z Phottix Strato ma teraz bradley. Też Małopolska Zagadaj do niego.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez boggy_90 Zobacz posta
    I jeszcze jedno, bo nie wiem czy rozumiem działanie tego ustrojstwa i lampy. Jak mam podłączoną kostkę ISO do Nexa to po nacisnięciu migawki podawany jest sygnał (napięcie) na pin nr 5 złącza. To napięcie steruje tranzystorem stopki, który łączy masę ze środkowym pinem stopki i wyzwala lampę?
    Mniej więcej tak, on ma zewrzeć stopkę i pin od strony lampy. Dlatego jeśli ten tranzystor jest coś nie halo, to stopka nie działa.
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sssmok Zobacz posta
    W lutym Sony hucznie zapowiedziało nową lampę błyskową HVL-F20M, która miała między innymi współpracować z Nex-6. Ucieszyłem się więc, że w końcu bez problemu będę mógł doświetlać sobie fotki w gorszych warunkach oświetleniowych. Ale ostatnio Sony wycofało z wykazu kompatybilnych aparatów Nexa-6. Tak na wszelki wypadek napisałem do Sony z pytaniem, co jest grane... A tu zonk.
    Cholerka...tak liczyłem na tę lampę. Co tu używać do NEXa-6, aby zachować przyzwoite proporcje wymiarowe ?

Domyślnie

Orientuje się ktoś jak jest z przegrzewaniem się Nexa F3 w video?
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Cholerka...tak liczyłem na tę lampę. Co tu używać do NEXa-6, aby zachować przyzwoite proporcje wymiarowe ?
    Poczekajmy, bo jak wynika z linka podanego przez jazco, na amerykańskiej stronie Sony podają tę lampę jako kompatybilną z Nex-6. Wcale bym się nie zdziwil, gdyby się okazało że polski oddział Sony jest w tej sprawie niedoinformowany.
    zdjęcia to zatrzymany czas i nasza historia

Strona 484 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3844344744824834844854864945345849841484 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów