Close

Strona 72 z 74 PierwszyPierwszy ... 22627071727374 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 734

Wątek: Nowy Fuji X-E1

Domyślnie

Czy da się ustawić manualnie ostrość w w e1 używając wizjera lub monitora, bez wciskania przycisku powiększenia?
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Wątpię , ja próbowałem , nie da rady. A z ciekawości . Co Ci przeszkadza to powiększenie?
    X-E2 , 18-55 , torba i plecak

Domyślnie

Dać się da, ale bez powiększenia zajmie Ci to więcej czasu, bo będziesz się zastanawiał, czy już jest ostro, czy jeszcze i czy nie da się jeszcze ostrzej. Do przymkniętych obiektywów wystarczy skala odległości, ale do portretów na f/1,4 bez powiększenia nie miałbym cierpliwości.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Jeszcze nie praktykowałem, bo nie mam szkieł,tylko puchę, ale wydaje mi się, że wciskanie tego kółka to trochę kłopot?
    Czyli w wizjerze nie widać, że ostro bez powiększania?
    Rozumiem, że jak przymknę szkło, to patrząc na skalę odległości w wizjerze dam radę, co jest oczywiste??
    Kłopotliwe jest wciskanie tego kółka w celu ustawenia ostrości?, zajmuje to czas, trochę utrudnia?
    Ważne to dla mnie bo jutro jadę po szkła i nie wiem co wybrać ,czy 35 f 1,4 fuji czy voigtlandera 25mm f4- manual.
    Wolę ogniskową 35mm (vojtek po kropie), a za 35mm f1,4 fuji przemawia af. Co robić ?
    Poradzcie koledzy co wybrać? Boję się, że z manualnym ostrzeniem kłopot jest przez ten wizjer i powiększanie...
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 13-05-2013 o 16:35
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Osobiście MF już mi się przejadł (starość nie radość ), wiec polecałbym 35/1.4 Fuji. Do powiększania obrazu można się przyzwyczaić i kłopotu (raczej) nie ma, a i przy 24mm tolerancja jest dosyć spora
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Ja będę upierał się przy swoim , próbowałem i zawsze było coś nie tak . W końcu dałem sobie spokój a użycie powiększenia to naprawdę kwestia przyzwyczajenia nic więcej. To naprawdę nie trwa dłużej i masz pewność . Tak samo na początku nie mogłem przeboleć wizjera w x-e1 Teraz nie ma to dla mnie zupełnie znaczenia. Jednak mimo wszystko szkło wybrał bym fuji ponad wszelką wątpliwość , chyba , że zupełnie nie potrzebujesz 1,4 ale nigdy nie znasz dnia i godziny
    X-E2 , 18-55 , torba i plecak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meliszipak Zobacz posta
    Czyli w wizjerze nie widać, że ostro bez powiększania?
    Zależy kto patrzy. To tak jak w lustrzankach - jeden stwierdzi, że widzi ostrość, a ktoś inny że nie widzi. Najlepiej sprawdzić to samemu, z opowieści niczego się nie dowiesz.

Kłopotliwe jest wciskanie tego kółka w celu ustawenia ostrości?, zajmuje to czas, trochę utrudnia?
    Tak samo kłopotliwe, jak wciśnięcie spustu migawki, żeby zrobić zdjęcie. Nie utrudnia to niczego, a mi zabiera to mniej czasu, niż próba ustawienia ostrości bez użycia powiększenia.

Ważne to dla mnie bo jutro jadę po szkła i nie wiem co wybrać ,czy 35 f 1,4 fuji czy voigtlandera 25mm f4- manual.
    Wolę ogniskową 35mm (vojtek po kropie), a za 35mm f1,4 fuji przemawia af. Co robić ?
    Poradzcie koledzy co wybrać?
    Weź sobie zooma, będzie jaśniejszy, niż ten wojtek. Na co Ci stałka f/4, w dodatku jeszcze manualna?

Domyślnie

no jednak nie jest to tak jak w lustrzenakach z tym widzeniem, bo matówka ma większząąąąą "rozdzielczość" i jest to w dużej mierze kwestia sprawności wzroku.

w X-E1, no cóż, poza pixele nie wyjedziesz wzrokiem. Swoją drogą to EVF jest duuużo słabszy niż tylny ekran i EVF używam tylko w słońcu. Wiem, że się mniej prestiżowo wygląda na małpe ale cóż

co do ostrzenia to fajny byłby patent taki że mrygałyby w wizjerze obszary gdzie międzypixelowo jest duży kontrast. Coś takiego chyba miałobyć w x100s. A to jest chyba tylko kwestia softu więc mogliby to wrzucić do E-X1.

ogólnie mam takie wrażenie, że główny problem z tym że pod względem ostrzenia i AF (i nie chodzi mi tu o prędkość, bo tą jestem w stanie zaakceptować) Fuji spierniczyło obsługę i tutaj aparat przeszkadza w pracy - a stylizuje się na narzędzie, które powinno tego nie robić.
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trevor Zobacz posta
    ...matówka ma większząąąąą "rozdzielczość"...
    Myślę, że wątpię. Widziałeś, jak wygląda matówka? Jest półprzezroczysta. Sądzisz, że patrząc przez nią uzyskasz obraz o większzzzeeeeej rodzielczości? Po to ma ona duże ziarno, żeby rozpraszać światło i uzyskiwać większą GO, niże jest w rzeczywistości, więc standardowa matówka średnio się nadaje do ręcznego ustawiania ostrości.

w X-E1, no cóż, poza pixele nie wyjedziesz wzrokiem.
    Wzrokiem nie, ale powiększeniem tak.

Swoją drogą to EVF jest duuużo słabszy niż tylny ekran...
    Raczej na odwrót. EVF ma znacznie wyższą rozdzielczość.

ogólnie mam takie wrażenie, że główny problem z tym że pod względem ostrzenia i AF (i nie chodzi mi tu o prędkość, bo tą jestem w stanie zaakceptować) Fuji spierniczyło obsługę i tutaj aparat przeszkadza w pracy - a stylizuje się na narzędzie, które powinno tego nie robić.
    O jakiej obsłudze piszesz?

Domyślnie

Zamiast tego voigtlandera wolałbym zooma fuji. Jaśniejszy, jakościowo rewelacyjny, ale sporo większy.
    Manualne szkła w fuji są ok tylko przy ostrzeniu na hiperfokalną.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Strona 72 z 74 PierwszyPierwszy ... 22627071727374 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów