Czy da się ustawić manualnie ostrość w w e1 używając wizjera lub monitora, bez wciskania przycisku powiększenia?
Szukaj
Czy da się ustawić manualnie ostrość w w e1 używając wizjera lub monitora, bez wciskania przycisku powiększenia?
Wątpię , ja próbowałem , nie da rady. A z ciekawości . Co Ci przeszkadza to powiększenie?
X-E2 , 18-55 , torba i plecak
Dać się da, ale bez powiększenia zajmie Ci to więcej czasu, bo będziesz się zastanawiał, czy już jest ostro, czy jeszcze i czy nie da się jeszcze ostrzej. Do przymkniętych obiektywów wystarczy skala odległości, ale do portretów na f/1,4 bez powiększenia nie miałbym cierpliwości.
Jeszcze nie praktykowałem, bo nie mam szkieł,tylko puchę, ale wydaje mi się, że wciskanie tego kółka to trochę kłopot?
Czyli w wizjerze nie widać, że ostro bez powiększania?
Rozumiem, że jak przymknę szkło, to patrząc na skalę odległości w wizjerze dam radę, co jest oczywiste??
Kłopotliwe jest wciskanie tego kółka w celu ustawenia ostrości?, zajmuje to czas, trochę utrudnia?
Ważne to dla mnie bo jutro jadę po szkła i nie wiem co wybrać ,czy 35 f 1,4 fuji czy voigtlandera 25mm f4- manual.
Wolę ogniskową 35mm (vojtek po kropie), a za 35mm f1,4 fuji przemawia af. Co robić ?
Poradzcie koledzy co wybrać? Boję się, że z manualnym ostrzeniem kłopot jest przez ten wizjer i powiększanie...
Osobiście MF już mi się przejadł (starość nie radość), wiec polecałbym 35/1.4 Fuji. Do powiększania obrazu można się przyzwyczaić i kłopotu (raczej) nie ma, a i przy 24mm tolerancja jest dosyć spora
![]()
Ja będę upierał się przy swoim , próbowałem i zawsze było coś nie tak . W końcu dałem sobie spokój a użycie powiększenia to naprawdę kwestia przyzwyczajenia nic więcej. To naprawdę nie trwa dłużej i masz pewność . Tak samo na początku nie mogłem przeboleć wizjera w x-e1 Teraz nie ma to dla mnie zupełnie znaczenia. Jednak mimo wszystko szkło wybrał bym fuji ponad wszelką wątpliwość , chyba , że zupełnie nie potrzebujesz 1,4 ale nigdy nie znasz dnia i godziny![]()
X-E2 , 18-55 , torba i plecak
Zależy kto patrzy. To tak jak w lustrzankach - jeden stwierdzi, że widzi ostrość, a ktoś inny że nie widzi. Najlepiej sprawdzić to samemu, z opowieści niczego się nie dowiesz.
Tak samo kłopotliwe, jak wciśnięcie spustu migawki, żeby zrobić zdjęcie. Nie utrudnia to niczego, a mi zabiera to mniej czasu, niż próba ustawienia ostrości bez użycia powiększenia.
Weź sobie zooma, będzie jaśniejszy, niż ten wojtek. Na co Ci stałka f/4, w dodatku jeszcze manualna?
no jednak nie jest to tak jak w lustrzenakach z tym widzeniem, bo matówka ma większząąąąą "rozdzielczość" i jest to w dużej mierze kwestia sprawności wzroku.
w X-E1, no cóż, poza pixele nie wyjedziesz wzrokiem. Swoją drogą to EVF jest duuużo słabszy niż tylny ekran i EVF używam tylko w słońcu. Wiem, że się mniej prestiżowo wygląda na małpe ale cóż
co do ostrzenia to fajny byłby patent taki że mrygałyby w wizjerze obszary gdzie międzypixelowo jest duży kontrast. Coś takiego chyba miałobyć w x100s. A to jest chyba tylko kwestia softu więc mogliby to wrzucić do E-X1.
ogólnie mam takie wrażenie, że główny problem z tym że pod względem ostrzenia i AF (i nie chodzi mi tu o prędkość, bo tą jestem w stanie zaakceptować) Fuji spierniczyło obsługę i tutaj aparat przeszkadza w pracy - a stylizuje się na narzędzie, które powinno tego nie robić.
DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600
Myślę, że wątpię. Widziałeś, jak wygląda matówka? Jest półprzezroczysta. Sądzisz, że patrząc przez nią uzyskasz obraz o większzzzeeeeej rodzielczości? Po to ma ona duże ziarno, żeby rozpraszać światło i uzyskiwać większą GO, niże jest w rzeczywistości, więc standardowa matówka średnio się nadaje do ręcznego ustawiania ostrości.
Wzrokiem nie, ale powiększeniem tak.
Raczej na odwrót. EVF ma znacznie wyższą rozdzielczość.
O jakiej obsłudze piszesz?
Zamiast tego voigtlandera wolałbym zooma fuji. Jaśniejszy, jakościowo rewelacyjny, ale sporo większy.
Manualne szkła w fuji są ok tylko przy ostrzeniu na hiperfokalną.
a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l
Skontaktuj się z nami