Close

Strona 73 z 74 PierwszyPierwszy ... 236371727374 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 734

Wątek: Nowy Fuji X-E1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gundrum Zobacz posta
    Zamiast tego voigtlandera wolałbym zooma fuji. Jaśniejszy, jakościowo rewelacyjny, ale sporo większy.
    Manualne szkła w fuji są ok tylko przy ostrzeniu na hiperfokalną.
    Z pierwsza czescia wypowiedzi sie zgadzam, ale z druga niezupelnie. Uzywam z powodzeniem np. Nikkora 105/2.5 i wcale go nie przymykam. Obsluga bardzo latwa a i obrazek zacny.
    Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć minimalny efekt.

Domyślnie

Uściślając - jeżeli chcesz szybko łapać ostrość, np w jakimś reportażu, manuale i fuji nie są dobrą opcją.
    Jeżeli masz czas na złapanie ostrości to manuale są jak najbardziej ok.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Myślę, że wątpię. Widziałeś, jak wygląda matówka? Jest półprzezroczysta. Sądzisz, że patrząc przez nią uzyskasz obraz o większzzzeeeeej rodzielczości? Po to ma ona duże ziarno, żeby rozpraszać światło i uzyskiwać większą GO, niże jest w rzeczywistości, więc standardowa matówka średnio się nadaje do ręcznego ustawiania ostrości.
    No sory, ale obraz na matówce na bank ma większą rozdzielczość niż EVF.

Chyba, że porównujesz X-E1 przy powiększeniu.

Raczej na odwrót. EVF ma znacznie wyższą rozdzielczość.
    aż sprawdziłem specyfikację. Fakt, Masz rację co do rozdzielczości, ale jakoś jak w niego patrzę, to on jakiś taki badziewny się wydaje; teraz nie wiem dlaczego
    może to przejścia tonalne są słabe. mam wrażenie, że cienie i światła są przycinane dużo agresywniej.

O jakiej obsłudze piszesz?
    np o tym przestawianiu punktu ostrości (że trzeba wcisnąć af) i przycisku macro na kierunkowym padzie - jak w kompakcie jakimś badziewnym normalnie. To przestawienie punktu AF powinno być bezpośrednio pod kierunkowcem a nie jakieś makro.
    Szlag mnie trafia przez to. Reszta w tym aparacie jest cool.
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Domyślnie

No i kupiłem voigtlandera. Fajny jest, malutki, metalowy, przesłona i ostrość chodzą bajecznie.
    Ten zestaw jest super poręczny, wygląda bosko, a jakość zdjęć z podpiętym voitkiem ma być oszałamiająca.
    Na razie nie mogę tego sprawdzić, czekam na paczki z Chin- czerwony guzior, trzy przejściówki (L, M39.M42) i
    dwie baterie. Mam już pierścienie makro pod fuji (cena10 USD) i trochę się bawiłem przystawiając
    obiektyw do pierścienia założonego na korpus. Imo, ten wizjer to pomyłka, w D50 widzę dokładnie ostrość, a tu nie bardzo. Powiększenie pomaga, ale i tak myślałem, że jest dużo, dużo lepiej. Może jak potrenuję....Teraz szukam fajnej manualnej 50, co po cropie da mi portret, a po założeniu pierścieni pozwoli pobawić się w macro i produkt.
    Najlepiej leica na M39, może ktoś podpowie, co da radę...
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 14-05-2013 o 20:03
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świebodzice

Domyślnie

Pod tym linkiem http://allegro.pl/voigtlander-nokton...228338300.html jest Voigtlander Nokton 50/1,5, też mam na niego ochotę. A czy sprawdzałeś jak E1 zachowuje się ze szkłami od dalmierzy o krótkich ogniskowych? Kupiłem kiedyś Nexa właśnie pod Skopara 25/4 i 35/2.5 i wyszła lipa. Na 25 mm potężna winieta w kolorze magenty (efekt CornerFix). Być może Fuji już zrobiło matrycę tak żeby było dobrze.

Domyślnie

Sonnar 50 1.5 jest fajny.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Nie sprawdziłem. Czytałem tylko opinie, że z x-e1 działa świetnie. Z ostrzeniem i szybkimi zdjęciami sobie poradzę przy 5,6 i metrach trudno nie trafić, natomiast budynki i drzewa uciekają powoli.. Koledzy jak się sprawdzą takie szkła, szczególnie Voigtlander Nokton 50/1,5 po założeniu pierścieni macro? Oprócz portretu chciałbym użyć do macro, na łąkę...
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag

Domyślnie

1.Taka uwaga i pytanie. Czy można zmienić kolor tych informacji wyświetlanych w wizjerze na jednolity np
    szary, zielony-świeci to jak choinka w grudniu...
    2. Czy można wyłączyć na stałe drabinke odległości w wizjerze? Przy nie firmowych obiektywach jest niepotrzebna.
    Jak przełączyć na tryb M to się zapala, w innych nie, ale wtedy nie działa podgląd ostrości.

Domyślnie

Nie wytrzymałem w oczekiwaniu na adapter, założyłem pierścień pośredni, podłożyłem papier w celu uszczelnienia, wcisnąłem obiektyw i zrobiłem kilka zdjęć
    1
    2

3 ostatnie na iso 2000
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 15-05-2013 o 19:05

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

25/4 skopar - na xpro1 jest ********y - mam i używam najczęściej , potem mam m-rokkor 28/2,8 - super potem mam color-skopar 35/2,5 - super; jupiter 85 rewla,
    Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 16-05-2013 o 00:11

Strona 73 z 74 PierwszyPierwszy ... 236371727374 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów